Mer

  Morgenkaffen mandag 1. juni: Tøff overvåkningsdebatt og O’Malley går etter Sanders

  God morgen! Det er mandag 1. juni, Lindsey Graham skal være klar til å kunngjøre sitt presidentkandidatur, Senatet hviler ut etter en hard overvåkningsdebatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The CEO of Goldman Sachs let his employees know that he’d be just fine with either Bush or Clinton. I bet he would… I’ve got news for the bullies of Wall Street — The presidency is not a crown to be passed back and forth by you between two royal families.»

  Tidligere Maryland-guvernør og demokratenes nye presidentkandidat Martin O’Malley til sine støttespillere i Baltimore på lørdag. Du finner talen der han kunngjør sitt 2016-kandidatur her.

  NYHETER

  Rand Paul til krig mot «sikkerhetsstaten» og partifeller. Tungt veier hodet som bærer kronen, og Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) må nå forsøke å lose i havn overvåkningsreformen USA Freedom Act, som han er imot. McConnell ønsket seg få endringer i Patriot Act-regimet, men er nå villig til å svelge Husets forslag som ble vedtatt 338/88, skriver Politico. Det er imidlertid ikke hans juniorsenator Rand Paul (R-Kentucky), som ønsker en slutt på det meste av overvåkningen. Presidentkandidaten Paul har til sine partifellers overraskelse tatt det hele lenger enn symbolikk og sabotert midlertidige forlengelser av overvåkningen. Denne mandagen går autorisasjonen ut og Kongressen har dermed kniven på strupen. Minoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) legger skylden på McConnell, ifølge New York Times. «The majority leader had five months” to fix the problem through committee work … Everyone saw this coming.» I debatten ble det også litt verbal knuffing mellom Paul, senatets ordstyrer og John McCain (R-Arizona), som forsøkte hindre Paul i prate (se Pauls tale under).

  Fast-track trøbbel for Obama, kan bli reddet av Paul Ryan. Presidenten har kun 17 demokrater med seg i å gi Obama-administrasjonen forhandlingsmyndighet til å sluttføre TPP handelsavtalen. Republikanerne gir på sin side bred støtte til handelsavtalen, men flere har ikke tilgitt presidentens unilaterale immigrasjonspolitikk og vurderer å straffe ham for det, skriver New York Times. Som om ikke det var nok kan god gammeldags idealisme spenne bein for Obama. Senatet spikret på et anti-trafficking krav, noe som i praksis vil gjøre det umulig for USA å ha Malaysia, som har store problemer med menneskehandel, med i avtalen. Heldigvis for presidenten får han hjelp av Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) som i en intrikat manøver vil beholde det harde språket, men myke det opp i et separat toll-forslag. Slik trenger man ikke en ny runde med avstemning, skriver Roll Call. Som et symbolsk nikk til Tea Party fløyen vil også Ryan fremme et forslag om at handelsavtaler ikke kan brukes til å endre innvandringspolitikk.

  #2016SIRKUSET

  O’Malley utfordrer Clinton. Lørdag kunngjorde tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley (D) at han stiller som presidentkandidat. Han prøver dermed på det få tror han kan klare: Utkonkurrere Hillary Clinton. Mer om O’Malleys kandidatur på AmerikanskPolitikk.no (Les også: 5 fun facts om Martin O’Malley).

  O’Malley om Sanders: Han snakker, jeg får ting gjort. Tidligere guvernør i Maryland Martin O’Malley utfordrer altså Hillary Clinton i det demokratiske primærvalget. I den anledning var han gjest hos ABC This Week. Der snakket han om erfaringen som borgermester i Baltimore, understreket hvordan byen var USAs mest voldelige og forlatte by når han overtok i 1999, og fortalte at Baltimore nå er på vei oppover tross opptøyene. O’Malley snakket videre om sin uavhengighet fra Wall Street og sin motstand mot TPP handelsavtalen. Videre mente han at han var et bedre progressivt valg enn Bernie Sanders (I-Vermont) fordi han har erfaring i å få ting gjort.

  Sanders: President Clinton deregulerte Wall Street, noe som la grunnlaget for krisen. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) var på NBC Meet the Press, og er fortsatt svært forsiktig med å kritisere Hillary Clinton, men han har funnet et surrogat i tidligere president Bill Clinton. Sanders forklarte seg også om et essay han skrev i 1972 der han skildret voldtektsfantasier o.l. Sanders gjentok sin forklaring om at det var dårlig skrevet satire «ala 50 Shades of Grey.»

  Santorum: Demokratenes aksept av uutdannet masseinnvandring holder lønningene nede for den jevne amerikaner. Tidligere senator Rick Santorum (R-Pennsylvania) gikk hardt ut mot demokratene på NBC Meet the Press. Han var enig i senator Bernie Sanders (I-Vermont) sin analyse at middelklassen hadde forsvunnet, men Santorum mener Sanders og hans partifeller har mye av skylden gjennom den politikken demokratene har ført iforhold til innvandring. Han mente også at demokratene har tenkt valgtaktisk iforhold til innvandring.

  Jeb Bush åpner for å høyne pensjonsalderen til 70 år.CBS News‘ Face the Nation – der Bob Schieffer hadde sin siste sending etter 24 år i ankerstolen – uttalte den tidligere guvernøren at man på sikt må gjøre noe med pensjonssystemet og at en økt pensjonsalder på sikt er noe han vil se nærmere på. Bush mente også at man bør vurdere behovsprøving av pensjon, slik at de med mye får mindre.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Tirsdag 2. juni er det suppleringsvalg i Mississippis første kongressdistrikt mellom republikaneren Trent Kelly og demokraten Walter Zinn. Valglokalene stenger kl. 02:00 onsdag morgen, og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

  Arizona senator: Kongresskvinne Ann Kirkpatrick (D) vil stille mot senator John McCain (R) i 2016.

  Maryland senator: Tidligere guvernørrådgiver Krys Kefalas vil trolig søke den republikanske nominasjonen i Maryland.

  Nevada senator: Kongresskvinne Dina Titus (D) vil ikke stille til den demokratiske nominasjonen. Det ser dermed ut til at partiet vil samle seg rundt tidligere justisminister Catherine Cortez Masto.

  Washington senator: Demokratiske PPP har målt og viser senator Patty Murray (D) med en moderat ledelse på alle aktuelle republikanere. Republikanske Gravis finner samme situasjon.

  Kansas distrikt 1: Den konservative kongressmannen Tim Huelskamp (R) har igjen en intern utfordrer, denne gang lege Roger Marshall. Huelskamp vant en knapp seier i primærvalget i 2014, og motkandidaten fra det valget, Alan LaPolice kan tenkes å stille igjen.

  Mississippi distrikt 1: Gravis har målt og finner republikaner Trent Kelly med en 54-37 ledelse på demokrat Walter Zinn.

  Missouri distrikt 2: Delstatsrepresentant Bill Otto (D) vil stille mot kongresskvinne Ann Wagner (R).

  New York distrikt 1: Bystyremedlem Anna Throne-Holst vil søke den demokratiske nominasjonen i 2016. Fra før stiller investor David Calone.

  Utah distrikt 4: En måling fra Dan Jones gir kongresskvinne Mia Love (R) en 50-41 ledelse på motstanderen fra 2014, Doug Owens. Hun leder 52-41 over en annen potensiell demokratisk kandidat, sheriff Jim Winder.

  Washington distrikt 1: Delstatsrepresentant Elizabeth Scott (R) vil stille mot kongresskvinne Suzan DelBene (D) i det trolig eneste setet som for tiden er konkurranseutsatt i delstaten.

  Delaware guvernør: Tidligere justisminister Beau Biden, sønn av visepresident Joe Biden og favoritt til den demokratiske guvernørnominasjonen i 2016, døde av hjernekreft lørdag.

  Kentucky guvernør: Nyopptellingen i Kentuckys republikanske guvernørvalg førte ikke til noen endringer i rekkefølgen; investor Matt Bevin tok en meget knapp seier over landbrukskommissær James Comer. Bevin møter demokrat og justisminister Jack Conway i november.

  Montana administrasjonsminister: Nåværende delstatsrevisor Monica Lindeen (D) vil stille til administrasjonsministervervet i 2016.

  Washington guvernør: Demokratiske PPP har målt og finner guvernør Jay Inslee (D) med en moderat ledelse på alle aktuelle republikanere. Republikanske Gravis finner samme situasjon, med ett unntak – republikanernes kandidat fra 2012, tidligere justisminister Rob McKenna leder klart på Inslee.

  DAGENS ARTIKLER

  «Beau Biden’s Death Triggers an Outpouring of Grief» av Michael D. Shear (New York Times): «In a town where few events ever truly break through the thick layer of partisanship, the death of Joseph R. Biden III on Saturday night unleashed an outpouring of sorrow.»

  «O’Malley’s challenge to Clinton: Ideological or generational? Or both?» av Dan Balz (Washington Post): «They’ve seen 1 or 2 percent candidates before become very well known once they make their case. And that’s what I believe we’re going to see in this race, as well.»

  «It’s a Wrap for CBS’ Bob Schieffer at ‘Face the Nation'» av The Associated Press (New York Times): «Bob Schieffer won’t see you next Sunday when CBS’ «Face the Nation» airs with a new lineup of politicians and pundits. He moderated his final broadcast Sunday after 24 years, ending a journalism career that started at age 20 at a radio station in Fort Worth, Texas.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også