Lindsey Graham er den niende kandidaten som kaster seg inn i kampen om å vinne den republikanske presidentnominasjonen i 2016.

Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har sittet i Kongressen siden 1995. Etter at han ble valgt til Senatet i 2002 har han etter hvert posisjonert seg som en stadig mer prominent utenriks- og sikkerhetspolitisk hauk innad i Det republikanske partiet. Han har senator John McCain (R-Arizona) i ryggen — som han selv støttet helhjertet i presidentvalgkampen i 2008 — og han vil vektlegge nasjonal sikkerhet og kampen mot «radikal Islam» som en av hovedelementene i sitt 2016-kandidatur. President Ronald Reagans «Peace Through Strength» er omdøpt til Grahams «Security Through Strength», og Graham utgjør en klar motsats til senator Rand Pauls (R-Kentucky) utenriks- og sikkerhetspolitiske posisjonering i det republikanske 2016-feltet. Det passer Graham helt utmerket.

Graham, som har fylt 61 år innen valgdagen i 2016, ville fått mer oppmerksomhet i et valgår med færre og mindre prominente utfordrere til den republikanske presidentnominasjonen. Hjemstaten South Carolina, som for øyeblikket er fjerde delstat ut i nominasjonssirkuset etter Nevada, gir riktignok Graham et fortrinn overfor de andre kandidatene. Ingen kjenner delstaten bedre enn ham, der han har et solid valgkampapparat i bakhånd.

Graham hadde imidlertid flere republikanske motstandere i gjenvalgskampanjen i 2014, og han er sterkt mislikt av deler av den konservative grasrota i South Carolina. Dette skyldes blant annet Grahams helhjertede støtte til innvandringsreformen som aldri nådde fram til Representantenes hus i 2013, noe som kan gi ham problemer i nominasjonskampen. Arbeidet for reformen vitner samtidig om at Graham på flere områder har vist seg som en sentral republikaner som faktisk kan samarbeide med demokrater. Han omtaler seg selv som en mann som er klar til å være øverstkommanderende fra dag én, men Graham vil måtte kjempe meget hardt for oppmerksomheten i et sterkt og bredt republikansk 2016-felt. Håpet er at bakgrunnen (jf. videoen nedenfor) og hans kompromissløse og sitatvennlige utenrikspolitiske linje vil skille ham ut fra flokken av republikanske presidentkandidater.

Foto: Gage Skidmore.

2 Kommentarer