Martin O’Malley stiller som presidentkandidat og prøver på det få tror han kan klare: Utkonkurrere Hillary Clinton.

Tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley (D) fikk støtte fra Bill Clinton i guvernørvalgkampen i 2006, og støttet Hillary Clinton mot Barack Obama i 2008. Åtte år senere utfordrer han den tidligere utenriksministeren fra venstre. Han blir den yngste i det demokratiske feltet. O`Malley er 53 på valgdagen i 2016, Hillary Clinton 69 og Bernie Sanders 75. Den gitarspillende O’Malley kan også sies å være den mest folkelige av demokratene som stiller. Han vil gjøre et poeng av at han lenge har frontet de progressive hjertesakene han fokuserer på i valgkampen, mens Clinton, implisitt, først har endret tone de siste årene. Slagordet er «New Leadership». Budskapet til Wall Street, Clinton og Jeb Bush: «Presidentembetet er ikke en krone som skal sendes fram og tilbake mellom to kongefamilier.»

https://instagram.com/p/3Tzgi7PMIp/

O’Malley starter milevis bak Clinton i den demokratiske nominasjonskampen. Både når det gjelder penger, navnegjenkjennelse, oppslutning på meningsmålingene og støtte fra den demokratiske partieliten. Han er nokså ukjent utenfor Maryland, på tross av at han har flørtet åpenlyst med et mulig presidentkandidatur helt siden Obama vant gjenvalg.

O’Malley håper å slå an som et progressivt alternativ til Hillary Clinton.

Håpet er at de som har oppmuntret senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) om å stille skal lande på ham som et mer valgbart alternativ enn Bernie Sanders. Forventningene er såpass lave at O’Malley har rom til å vokse og muligheter til å overraske. Han må imidlertid snu partiet og dynamikken i valgkampen på hodet for å lykkes.

Martin O’Malley kunngjorde sitt kandidatur i Baltimore lørdag formiddag, byen han ledet som borgermester mellom 1999 og 2007. Opptøyene etter Freddy Grays dødsfall har ført til et fornyet og mer kritisk fokus på O’Malleys tid som borgermester, noe han også tok for seg i lørdagens tale.

Han ble introdusert av videoen nedenfor, men grunnet feil med lyden ble den stoppet etter kort tid. En noe haltende introduksjon til O’Malleys tale.

Foto: Are Tågvold Flaten.

3 Kommentarer