Mer

  Morgenkaffen torsdag 28. mai: Santorum stiller, Kasich ser ut til å stille, Stoltenberg snakker og Jindal hardt ut mot Paul

  God morgen! Det er torsdag 28. mai, Gorgge Pataki gjør seg klar til å kunngjøre sittt presiddentkandidatur, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We learned during the Cold War that when it comes to nuclear weapons, caution, predictability and transparency are vital. Russia’s nuclear sabre-rattling is unjustified, destabilizing and dangerous.»

  NATOs Generalsekretær Jens Stoltenberg i en tale om det endrede internasjonale sikkerhetsbildet på en konferanse hos Center for Strategic & International Studies (CSIS) i Washington, D.C. onsdag. Stoltenberg satte også søkelyset på terskelen for at NATOs Artikkel 5 skal utløses, og presiserte blant annet at cyberangrep, så vel som konvensjonelle angrep, kan kvalifisere til kollektivt forsvar. Hele talen kan leses her.

  NYHETER

  NEBRASKA AVSKAFFER DØDSSTRAFF. Etter en avstemming i delstatssenatet i Nebraska onsdag, ble dødsstraff avskaffet i delstaten. Avstemmingen endte 30-19, og gikk imot guvernør Pete Ricketts (R), som motsatte seg endringen. Avstenningen er historisk, da Nebraska nå blir den første konservative delstaten som avskaffer dødsstraff siden 1973, da North Dakota besluttet å avskaffe dødsstraff. Nebraska blir også den attende amerikanske delstaten som har avskaffet dødsstraf som straffemetode.

  EPA LANSERER NYE REGULERINGER. The Environmental Protection Agency (EPA) har kunngjort at de i disse dager ferdigstiller «Waters of the United States», som skal definere hvilke bekker, elver, dammer og våtmark som faller innunder regulering fra «the Clean Water Act». «We’re finalizing a clean water rule to protect the streams and the wetlands that one in three Americans rely on for drinking water. And we’re doing that without creating any new permitting requirements and maintaining all previous exemptions and exclusions. This rule will make it easier to identify protected waters and will make those protections consistent with the law as well as the latest peer-reviewed science. This rule is based on science», sa EPA-sjef Gina McCarthy onsdag. Reguleringen anses som svært kontroversiell av landbruksindustrien, så vel som fra oljeindustrien. Kritikere anser reguleringen som maktmisbruk som gir føderale byråkrater ansvaret for isolerte småsteder. Det er dermed ventet at beslutningen om regulering av vannområdene vil tas til retten. The Hill har mer.

  PSAKI MEDGIR BEHOV FOR ENDRINGER I KAMPEN MOT ISIL. Onsdag ble kommunikasjonsrådgiver i Det hvite hus, Jen Psaki, intervjuet på CNNs «New Day». Under intervjuet medga Psaki at de amerikanske styrkene som er stasjonert i Irak med oppdrag om å trene og rådgi irakiske styrker må tilpasse strategien sin til trusselen fra ISIL. «We need to adapt our strategy, too, and adapt to the type of equipment we’re providing as well as time goes on and as ISIL adapts» sa Psaki. Psaki benyttet også anledningen til å stille seg bak forsvarsminister Ashton Carters kommentarer om at irakiske tropper mangler viljen til å kjempe mot ISIIL. Til tross for at Iraks statsminister Haider al-Abadi hevdet at Carter baserte seg på feilaktig informasjon, sto Psaki fast ved Carters kommentarer, og hevdet at de var «consistent with what he was seeing and hearing from the ground. The Iraqis themselves have acknowledged there were some command issues, there were some issues on the ground. It’s something they want to adapt to as well. There are going to be ups and downs here. We need to continue to adapt.» Disse uttalelsene blir også støttet av pressesekretær i Det hvite hus, Josh Earnest, som tirsdag stilte seg bak Carters uttalelse og hevdet at det hadde vært et sammenbrudd i militærkommando- og planlegging i den irakiske hæren.

  #2016SIRKUSET

  SANTORUM HAR KUNNGJORT SITT KANDIDATUR. Som vi skrev i Morgenkaffen i går, kunngjorde tidligere senator Rick Santorum (R-Pennsylvania) onsdag at han stiller som presidentkandidat i 2016.

  Santorum la deretter ut en rekke twittermeldinger med punkter for hvordan han skal «ta Amerika tilbake». Blant disse er hovedpunktene er følgende: «scrap the corrupt tax code», «put Americans back to work» og «put a stake in the heart of Common Core». Santorum twitret også at han vil stå for prinsippet om at «every life matter».

  I tillegg til twittermeldingene kunngjorde han også kandidaturet sitt i en tale fra hjembyen Cabot i Pennsylvania. Santorum lovet å jobbe for arbeiderklassefamilier, og kritiserte samtidig Hillary Clinton for å være for tett knyttet til store selskaper, samt for en for liberal immigrasjonspolitikk, som han mener undergraver amerikanske arbeidsplasser; «Working families don’t need another president tied to big government or big money», sa han blant annet.

  Redaktør Are Tågvold Flaten vurderer Santorums sjanser slik:

  Tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum (R) stilte også som presidentkandidat i 2012. Etter å ha tapt gjenvalg til Senatet med nesten 18 prosentpoeng i 2006 ble han avskrevet som en kandidat med minimale sjanser. Han overrasket imidlertid stort med å vinne caucusvalget i Iowa og 10 andre nominasjonsvalg. Han havnet til slutt på andreplass i nominasjonskampen bak Mitt Romney. Siden den tid har det vært åpenbart at han kom til å prøve seg på nytt i 2016, selv om mulighetene hans avskrives akkurat som forrige gang.

  I 2011 og 2012 investerte han mer tid enn noen andre i Iowa, snakket om sosialkonservative fanesaker, og posisjonerte seg som det konservative alternativet til Romney. Santorums begrensede evne til å samle inn penger og hans manglende evne til å holde seg «on message» i den langvarige valgkampen ble etter hvert hans bane. Disse punktene er også to av Santorums største svakheter i det han lanserer sitt andre presidentkandidatur. Denne gangen må han i tillegg markere seg i et langt sterkere og bredere felt enn det han møtte i 2012.

  Santorum prøver seg med et økt fokus på en økonomisk populisme som skal – som han selv sier det – ”gjenskape den amerikanske drømmen for hardtarbeidende amerikanere.» Få kandidater kommer til å jobbe hardere enn Santorum, men veien hans til nominasjonen er enda smalere enn den var i 2012.

  OHIOS JOHN KASICH SER UT TIL Å KUNNGJØRE SITT KANDIDATUR I SOMMER. Ohio-guvernør John Kasich (R) skal ifølge kilder nær guvernøren være klar til å kunngjøre sitt presidentkandidatur en gang etter 30. juni – et snaut år før republikanernes landsmøte avholdes i hjemstaten. Washington Posts dyktige Robert Costa og Dan Balz har mer.

  PAUL ANKLAGER PARTIFELLER FOR BIDRAG TIL ISILS VEKST. Onsdag morgen gikk senator Rand Paul (R-Kentucky) hardt ut mot haukeaktige republikanere for å ha fasilitert forsendelser av våpen til Midtøsten. Dette, mener Paul, har bidratt til ISILs vekst, da våpnene har endt opp i hendene på islamistiske militante terrorister. «Right now there are 1,500 groups, many of them bad people, including ISIS, that hawks in our party have been arming. ISIS exists and grew stronger because of the hawks in our party, who gave arms indiscriminately, and most of those arms were snatched up by ISIS», uttalte Paul på MSNBCs «Morning Joe». Uttalelsen kom etter Paul fikk spørsmål om senator Lindsey Grahams (R-South Carolina) uttalte ønske om å sende 10,000 ytterligere amerikanske soldater til Irak. Paul trakk også en forbindelseslinje mellom situasjonene i Syria og Libya; «They created these people. The same hawks in my party, they loved Hillary Clinton’s war in Libya. They just wanted more of it. Everything they have talked about in foreign policy they have been wrong about for 20 years, and yet somehow they have the gall to keep saying, and pointing fingers». Paul gjentok så sin posisjon på spørsmålet, som innebærer å støtte kurdiske styrker mot ISIL.

  JINDAL KALLER PAUL USKIKKET SOM ØVERSTKOMMANDERENDE. Etter uttalelsene fra Paul onsdag, tok det ikke lang tid før reaksjonene meldte seg. Blant dem som gikk hardest ut mot senatoren fra Kentucky var den potensielle presidentkandidatn og Louisiana-guvernøren Bobby Jindal (R), som postet en uttalelse på sin egen nettside der han kalte Paul uskikket til rollen som øverstkommanderende. «It’s one thing for Senator Paul to take an outlandish position as a Senator at Washington cocktail parties, but being Commander-in-Chief is an entirely different job. We should all be clear that evil and Radical Islam are at fault for the rise of ISIS, and people like President Obama and Hillary Clinton exacerbate it. (…) It has become impossible to imagine a President Paul defeating radical Islam and it’s time for the rest of us to say it» skrev Jindal.

  DAGENS ARTIKLER

  «What Rick Santorum Would Need To Do To Win» av Trip Gabriel (The New York Times): «Seeking to broaden the base of social conservatives who propelled him to victory in 11 states in 2012, Rick Santorum is aiming to convince working-class voters whose incomes have stagnated that he is a different kind of Republican, one who cares about them, not just about corporations and the rich.»

  «FIFA donated thousands to Clinton Foundation» av Mark Hensch (The Hill): «Soccer’s governing body, embroiled this week in an international corruption investigation, has contributed money to the Clinton Foundation, records show. The Federacion Internationale de Football Association (FIFA) is listed on the foundation’s website as giving between $50,001 and $100,000.«


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også