Mer

  Morgenkaffen onsdag 27. mai: Obama refser Senatet, Santorum står klar, og Koch-brødrene klargjør pengesekken

  God morgen! Det er onsdag 27. mai, tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum (R) står klar til å kunngjøre sitt andre presidentkandidatur senere i dag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The House of Representatives did its work and came up with what they’ve called the USA Freedom Act, which strikes an appropriate balance; our intelligence communities are confident that they can work with the authorities that are provided in that act; it passed on a bipartisan basis and overwhelmingly. It was then sent to the Senate. The Senate did not act»

  President Barack Obama er ikke fornøyd med måten det republikansk-styrte Senatet har håndtert behandlingen av fornyelsen av Patriot Act-lovgivningen som går ut natt til mandag i neste uke. Nå forventer han at de rydder opp i egne rekker innen fristen går ut.

  NYHETER

  OBAMACARE-DOM KLAR OM ÉN MÅNED. Høyesterett sin konklusjon på hvorvidt Obamacare er grunnlovsstridig eller ikke vil etter alle solemerker være klar innen slutten av juni. Dersom Høyesterett skulle erklære helsereformen grunnlovsstridig, vil dette bety kroken på døren for helsereformen som har gitt over syv millioner amerikanere helseforsikring siden oppstarten. Allerede nå har republikanere i Kongressen begynt å forberede seg på en eventuell kjennelse som feller Obamacare. Senator Ron Johnson (R-Wisconsin) åpner for å la de som har mottatt helseforsikringen om å få beholde den frem til september 2017, men samtidig sette en stopper for nye signeringer. «In that moment of what could be political chaos, we’re offering such a reasonable proposal that solves a mess. It fixes a mess caused by a sloppily written law, unlawfully implemented. All we’re asking for is a little bit of freedom back, which would be, I think, pretty popular», sier Johnson ifølge Politico. Dette kommer riktignok fra en senator som går en tøff 2016-valgkamp i møte for å beholde senatsplassen sin, men til og med republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) skal være med på argumentasjonen til Johnson. Først må imidlertid Høyesterett få komme med sin kjennelse.

  BIDEN PRØVER Å RYDDE OPP I IRAK. På søndag gikk forsvarsminister Ash Carter ut i et intervju på CNN og stilte spørsmålstegn ved kampviljen til de irakiske styrkene etter at byen Ramadi ble erobret av ISIL i forrige uke. «We can give them training, we can give them equipment. We obviously can’t give them the will to fight», sa han i intervjuet. Dette gikk ikke upåaktet hen i Irak, og fikk landets statsminister, Haidar Al-Abadi, til å tenne på alle pluggene. Nå har visepresident Joe Biden kommet på banen for å roe gemyttene, og tok i går en prat med Al-Abadi for å anerkjenne jobben de irakiske styrkene yter i Irak. Det hvite hus står like fullt bak sin forsvarsminister, til tross for uttalelsene.

  WASHINGTON ER KLARE TIL Å BRUKE PENGER. Etter at det ble innført «shoppe-stopp» i en avtale mellom Kongressen og Det hvite hus som følge av at høyt pengeforbruk, begynner det nå å murre på begge sidene av midtgangene i Kongressen om større muligheter til å bruke penger igjen. I kjølvannet av Amtrak-dødsulykken nå nylig, Ebola-utbruddet og de mange episodene med politivold og protester, er ønskelisten lang over ekstrabevilgninger en helst vil se ut i livet både hos demokratene og republikanerne. Spørsmålet er bare hvordan en skal klare å få en avtale som begge partiene i Kongressen, samt Det hvite hus, kan leve greit med. For republikanerne er det helt uaktuelt å finansiere større pengeforbruk med høyere skatter, samtidig som at demokratene nødig vil kutte for mye i Medicaid-programmet. «I would say on our side of the aisle, we would gladly do something about sequester, but we’re not going to raise taxes. We’re going to deal with the mandatory side of the spending. And if they want to deal with that, we’ll gladly come to some agreement», sier majoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt), til The Hill.

  NYTT IMMIGRASJONSNEDERLAG FOR OBAMA. For andre gang har en føderal domstol i Texas avvist Obama-administrasjonens immigrasjonsprogram, med begrunnelsen at Obama misbruker sin grunnlovsgitte autoritet over delstatene. 25 stater gikk til sak mot staten etter at programmet ble fremlagt, fordi de mener at immigrasjonsprogrammet vil legge for stort trykk på velferdsgoder som utdanning og helsesektoren.

  #2016SIRKUSET

  Tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum (R) står klar til å kunngjøre sitt andre presidentkandidatur senere i dag. Han blir den sjuende republikanske presidentkandidaten. Mer om ham og hans kandidatur på ampol.no onsdag kveld.

  KOCH-BRØDRENE GÅR FOR FLERE KANDIDATER. I et radiointervju på programmet Larry Kudlow Show uttalte den ene av de styrtrike Koch-brødrene, David Koch, at det er stor sannsynlighet for at brødrene kommer til å støtte flere enn én republikansk kandidat under den kommende valgkampen. På denne måten kan brødrene, som regnes som USAs femte og sjette rikeste personer, legge eggene i forskjellige kurver slik at risikoen for å satse alt på en mulig tapende kandidat blir redusert. «If we’re happy with the policies that these individuals are supporting, we’ll finance their campaigns», sa David Koch i intervjuet. Blant kandidatene som regnes som potensielle mottakere av donasjoner fra brødrene finner vi Scott Walker, Jeb Bush, Ted Cruz, Marco Rubio og Rand Paul. Tidligere har det blitt kjent at Koch-brødrene har satt av svimlende 900 millioner dollar til den kommende presidentvalgkampen.

  GOP-KANDIDAT TRENGER 30 PROSENT STEMMER FRA MINORITETER. I en ny bok av den republikanske tallknuseren Whit Ayres som analyserer velgermassen som slik en tror den vil fremstå under 2016-valgkampen, kommer tallenes tale klart til uttrykk: Republikanerne må bli flinkere til å vinne minoritetsvelgerne dersom en republikaner skal kunne bekle Det ovale kontor. Ayers jobber for Marco Rubio, og tolkningen av det politiske landskapet passer Rubios ambisjoner godt. Dersom neste års kandidat vinner samme antall andel av de hvite stemmene, vil han (eller hun, dersom Carly Fiorina blir republikanernes presidentkandidat) måtte trenge hele 30 prosent av de ikke-hvite stemmene for å kunne nå Det hvite hus. Dette vil kreve en real mobilisering for republikanerne, all den tid Mitt Romney vant 17 prosent av de ikke-hvite stemme, John McCain 19 prosent, mens George W. Bush slo til med 26 prosent av stemmene. Med tall på nivå med de to siste valgene vil republikanerne trenge 65 prosent av de hvite stemmene, noe som er en bragd bare Ronald Reagan har klart i moderne tid.

  LIKE MANGE LIBERALE SOM KONSERVATIVE. For første gang siden målingene startet i 1999 er nå andelen velgere som anser seg selv som liberale eller veldig liberale like stor som de konservative eller veldig konservative velgerne. Begge ligger nå på 31 prosent hver, opp fra et styrkeforhold 22 prosent mot 39 prosent i favør de konservative bare for cirka fem år siden. Årsaken ligger sannsynligvis i de store fanesakene som tar for seg legalisering av marihuana, strengere våpenlovgivning og retten til likekjønnet ekteskap, noe som løfter andelen en del. I tillegg kan det være verdt å nevne at selv om velgerne anser seg selv som liberale i lys av sakene de brenner for, betyr ikke det at de nødvendigvis anser seg selv som liberale jevnt over.

  DAGENS ARTIKLER

  «Why Baltimore Blew Up» av Matt Taibbi (Rolling Stone): «It wasn’t just the killing of Freddie Gray. Inside the complex legal infrastructure that encourages — and covers up — police violence.»

  «The Strong, Loud, Type» av John Dickerson (Slate): «Every Republican candidate has a strong suit he thinks will get him to the presidency. Sen. Marco Rubio says he represents the future, Sen. Ted Cruz says he’s the purest conservative, Sen. Rand Paul is Mr. Liberty, former Gov. Rick Perry is running on his Texas record, and former Florida Gov. Jeb Bush is positioning himself to be the general election candidate. Christie’s route to relevance will be based on the show he puts on for voters.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også