Mer

  Morgenkaffen tirsdag 26. mai: Obamas Memorial Day, 2016-kandidater snakker ISIL og Kasich er på banen

  God morgen! Det er tirsdag 26. mai, dagen etter amerikanernes Memorial Day, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «It is a reflection of America itself. A reflection of our history, the wars we’ve waged for democracy, the peace we’ve laid to preserve it. It is a reflection of our diversity, of people from different races and creeds who fought for the ideals that bind us as one nation».

  President Obama om æresgravlunden i Arlington, i sin Memorial Day-tale mandag. Under kan du se utdrag fra talen.

  https://www.youtube.com/watch?v=lAc7dLQ-yQg

  NYHETER

  EN «SPESIELT MENINGSFYLT» MEMORIAL DAY. Mandag ble Memorial Day, dagen som er dedikert til landets falne soldater, markert i USA. I den forbindelse talte president Obama på æresgravlunden i Arlington. I sin tale kalte Obama årets Memorial Day «especially meaningful», da dette er første gang på 14 år at USA markerer helligdagen uten å være engasjert i en stor bakkekrig: «For many of us, this Memorial Day is especially meaningful. It’s the first since our war in Afghanistan came to an end (…) On this day, we honor the sacrifice of the thousands of American service members — men and women — who gave their lives since 9/11, including more than 2,200 American patriots who made the ultimate sacrifice in Afghanistan». Obama presiserte at nesten 10,000 amerikanske soldater fremdeles er stasjonert i Afghanistan, men nå med det oppdrag å trene og mentorere afghanske sikkerhetsstyrker. Disse styrkene vil forbli i landet ut 2015. Opprinnelig var administrasjonens plan å trekke ut halvparten av disse styrkene innen utgangen av 2015, men etter utfordringer med ekstremistgrupper som ISIL og Taliban, som tapet av Ramadi til ISILs kontroll forrige uke, utsettes uttrekningen. Obama trakk også frem det faktum at det i år er 70 år siden slutten på andre verdenskrig. «Few know what it’s like to take a bullet for a buddy, or to live with the fact that he or she took one for you. We are acutely aware, as we speak, our men and women in uniform still stand watch, still serve, still sacrifice, around the world», sa Obama i talen mandag.

  MCCAIN ETTERLYSER FLERE AMERIKANSKE STYRKER I IRAK. Mens Obama vektlegger betydningen av ikke å være engasjert i en stor bakkekrig, er senator John McCain (R-Arizona) på banen med uttalelser om at USA bør sende ytterligere tropper til Irak. Senatoren uttalte søndag at Ramadis fall til ISIL indikerer et behov for større amerikansk militær tilstedeværelse i landet. Til CBS’ «Face the Nation» hevdet McCain at Obama trakk soldater ut av Irak for raskt, og at dette har fått fatale konsekvenser. Samtidig ga han et klapp på skulderen til tidligere president Bush, da han uttalte: «We did have it won. (…) The surge succeeded. (…) George W. Bush at least had the guts to reverse and respond with the surge. I wish, I pray, Barack Obama would do the same thing». McCain kritiserte også administrasjonen for å mangle en klar strategi i Irak. Også kongressmedlem Adam Schiff (D-California, 28. distikt), som tjener som toppdemokrat i Husets Intelligence Committee, uttalte søndag at Ramadis fall til ISIL var et alvorlig tilbakefall. I motsetning til McCain anser han imidlertid tapet av Ramadi som en følge av konflikter mellom irakiske sjia- og sunnimuslimer. Dermed, mener han, vil det ikke være en løsning å sende inn amerikanske bakkestyrker: «Until Iraq makes the decision to fully incorporate the Sunnis, we can add more forces, we can win these battles, but they are not going to stay won». I forkant av uttalelsene fra Schiff og McCain klargjorde forsvarsminister Ashton Carter at ingen amerikanske bakkestyrker vil bli sendt til Irak – foreløpig.

  AMERIKANSKE MEDIEHUS TRUES MED HACKING. En bølge med cyberangrep er blitt rettet mot store mediehus den siste tiden, da hackere søker å monitorere mediedekningen deres. Et av de siste angrepene fant sted torsdag, og ble rettet mot Washington Post. Hackerne henviste lesere av avisen til en side kontrollert av den syriske elektroniske hær (SEA), som støtter president Bashar al-Assad. Hackerne la igjen meldingene: «US govt is training the terrorists to kill more Syrians» og «The media is always lying». De fleste amerikanske mediekanaler har i løpet av de siste fem årene blitt rammet av cyberangrep; The New York Times, Bloomsberg News og The Wall Street Journal har i løpet av denne tiden alle blitt ofre for angrep med opprinnelse i Kina, mens SEA også har angrepet CNBC, The Chicago Tribune og Forbes. Storparten av angrepene har vært elementære, uten evne til å utrette merkbar skade. Eksperter advarer imidlertid mediehus om å være på vakt mot slike angrep, da de kan vise seg å skade brukere av nettstedene.

  #2016SIRKUSET

  GOP-RIVALER KONKURRERER OM BESTE ISIL-POLICY. Spørsmålet om hvordan amerikansk forsvarspolitikk bør innrettes for å håndtere trusselen fra ISIL opptar også feltet med potensielle republikanske presidentkandidater. Til nå, har både senator Lindsey Graham (R-South Carolina) og tidligere senator Rick Santorum (R-Pennsylvania) uttalt at de ønsker å sende 10,000 amerikanske bakkestyrker til Irak. Med assistanse fra allierte arabiske styrker skal disse styrkene bekjempe ISIL. Også Jeb Bush har ytret tiltro til et større amerikansk nærvær i Irak. Bush har blant annet uttalt at dersom amerikanske styrker ikke hadde blitt trukket ut av Irak etter krigen, ville de ha kunnet hindret fremveksten av ISIL. Den potensielle presidentkandidaten har imidlertid sagt at en amerikanskledet styrke som settes inn nå, trolig vil mislykkes. Presidentkandidat og senator Marco Rubio (R-Florida) har tatt et offensivt standpunkt mot ISIL, men har samtidig argumentert for at en mer aggressiv luftstyrke vil være gunstigere enn bakkestyrker. Scott Walker og Rick Perry har begge sagt seg villige til å gå inn i Irak med kampoperasjoner. Rand Paul (R-Kentucky) posisjonerer seg til venstre for resten av det republikanske feltet, og hevder at løsningen på konflikten må innebære arabiske bakkestyrker i Irak. The New York Times har mer.

  KASICH PÅ BANEN MED CLEVELAND-SKRYT. Den potensielle presidentkandidaten og Ohio-guvernøren John Kasich (R) gjestet søndag ABCs «This Week», og roste offentlige tjenestemenn i Cleveland for håndteringen av helgens protester og demonstrasjoner. Uroen oppsto etter at det lørdag ble klart at politimannen Michael Brelo, som i 2012 drepte det svarte, ubevæpnede paret Timothy Russell og Malissa Williams, frifinnes for drapene. 71 protestanter ble arrestert av politiet lørdag. «What I will say is that I think the people of Cleveland handled this, I mean, they should be so proud of themselves and we should look at Cleveland as a model. But the credit goes to the leadership in Cleveland who have spoken with one voice, saying protest, but no violence, is acceptable in Cleveland. And the people of Cleveland should be proud of what’s been happening here in the last 24 hours» sa Kasich. Han benyttet også anledningen til å oppfordre befolkningen i Ohio til å benytte seg av fredelige midler for å uttrykke misnøye overfor politiet.

  Opptøyene i Cleveland føyer seg i rekken av uroligheter som følge av politivold mot svarte, ubevæpnede borgere, senest i Baltimore. Kasich hevdet søndag at hans administrasjon i Ohio har jobbet for å bedre forhold mellom politiet og minoritetssamfunn. “When there are large numbers of people who do not think the system works for them and in some ways works against them we have to respond to it. And so in Cleveland and across the state of Ohio we’ve been very aggressive in terms of saying, ‘We hear you, we understand it, there are going to be a series of additional recommendations that’s going to respond to the fact that community understands the police and police needs to understand community», sa Kasich.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg).

  Resultatene fra tirsdagens nominasjonsvalg i Kentucky ligger her. Som noen kanskje har fått med seg allerede, er det for jevnt i det republikanske primærvalget mellom Matt Bevin og James Comer til å utrope en vinner. Omtelling vil foregå denne uken. I Philadelphia nominerte demokratene Jim Kenney; republikaner Larry Curry tok en knapp seier i Jacksonville og republikaner John Suthers vant klart i andre runde i Colorado Springs.

  California senator: Kongresskvinne Loretta Sanchez (D) har hatt en vanskelig oppstart på senatskampanjen, da hun ble beskyldt for rasisme for sin beskrivelse av amerikanske indianere. Hendelsen vekker minner om valgkampen i 2010, da Sanchez fortalte sine velgere at «vietnamesere er ute etter setet mitt»; republikanerne nominerte det året en person med vietnamesisk bakgrunn.

  Ohio senator: Etter at senator Rob Portman (R) gikk ut med støtte til likekjønnet ekteskap var det bare et spørsmål om tid før høyrefløyen ville stille en egen kandidat. Nå har de en heller obskur person, Don Eckhart, hvis eneste politiske berømmelse kom i 2008, da han stilte som uavhengig konservativ og splittet høyresidens stemmer i Ohios 15. distrikt, slik at demokraten vant.

  Maryland distrikt 4: To nye demokratiske kandidater melder seg på til Donna Edwards’ åpne sete. Veteran Warren Christopher stilte i primærvalget mot Edwards i 2014 og tok 13%, mens tidligere universitetsansatte Alvin Thornton ledet en kommisjon som utarbeidet finansieringssystemet til delstaten i 2001.

  New Hampshire distrikt 1: Den republikanske kongressmannen Frank Guinta er i trøbbel. Den nasjonale valgkommisjonen har bøtelagt ham for å ha brukt penger fra en felles konto han disponerte med sine foreldre, noe som er i strid med reglene, og flere lokale partitopper, inkludert senator Kelly Ayotte har bedt ham gå av.

  New York distrikt 2: Fylkeskommissær Duwayne Gregory (D) vil stille mot kongressmann Peter King i dette distriktet, som på papiret er jevnt, men i realiteten svært trygt for King – han tok 68% i 2014.

  Delaware guvernør: Tidligere justisminister og sønn av visepresident Joe Biden, Beau Biden er lagt inn på Walter Reed medisinske senter for uspesifisert behandling. Biden har tidligere hatt et slag, og mange har spurt seg om han vil være i stand til å føre valgkamp for guvernørembetet neste år, slik planen var. I motsatt fall vil en drøss kandidater trolig kjempe om den demokratiske nominasjonen her.

  Louisiana guvernør: En ny måling er offentliggjort, denne gang fra den republikanske måleren MarblePort Polling. De finner senator David Vitter (R) med 38%, delstatsrepresentant John Bel Edwards (D) med 27% og viseguvernør Jay Dardenne (R) med 15%.

  DAGENS ARTIKLER

  «Carly Fiorina Talks, Iowa Swoons, and Polls Shrug» av Amy Chozick og Trip Gabriel (The New York Times): «Iowa voters are known to fall in love with firebrand candidates and underfunded outsiders, from Pat Buchanan in 1996 to Howard Dean in 2004. And this cycle, Republicans here are starting to swoon over Ms. Fiorina, who is so unknown in national polls that she may not even be included in the first presidential debate in August».

  «While at War, Female Soldiers Fight to Belong» av Benedict Carey (The New York Times): «One of the biggest adjustments the United States military attempted during the Iraq and Afghanistan wars was cultural: the integration of women into an intensely male world. Women made up about 15 percent of the force during these two wars, compared with 7 percent in the Persian Gulf war of 1991, and they saw more combat in greater numbers than ever before».

  «Dyrker drømmen om Hillary» av Andreas Rekdal og ampol-praktikant Kim Arne Hammerstad (Bergens Tidende): «(…) her har det vært lite utdypende dekning av hva e-postskandalen sier om Clinton som politiker. En NTB-bulletin om saken grunnga feilaktig Clintons bruk av privat e-post for offentlige øyemed med at hun ikke hadde noen offisiell e-postkonto. Telegrambyrået trykket deretter Hillarys understreking av at alle relevante e-poster hadde blitt bevart, uten å stille spørsmål rundt påstanden».

  Bergens Tidende satte her punktum, og kuttet resten av avsnittet. Den innsendte artikkelen fortsatte slik:

  «…, før det ble faktasjekket av AmerikanskPolitikk.no. AmerikanskPolitikk.no har flere ganger måtte ta ryddejobben for å klargjøre saker der de norske mediene slurver, ikke bare når det kommer til Hillary Clinton, men også andre saker som omhandler amerikansk politikk.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også