God morgen! Det er fredag 22. mai, og Mor­gen­kaffen er servert.

«The House has acted; it’s time for the Senate to act.»

Speaker i Representantenes hus, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), med klar beskjed til Senatet angående fornyelsen av Patriot Act og overvåkingsprogrammet til NSA.

NYHETER

OBAMAS HANDELSAVTALE ETT STEG NÆRMERE. Senatet stemte onsdag over om president Barack Obama skulle få lov til å gå i forhandlinger med andre land om en handelsavtale. Både republikanerne og demokratene var splittet i denne saken, og Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) måtte arbeide hardt for å overbevise både republikanske og demokratiske senatorer. “It was a nice victory. We’re going to continue and finish up the bill this week,” uttalte majoritetslederen etter onsdagens stemmeavgivning. McConnell har lovet å fullføre handelsavtalen i Senatet denne uken slik at det sendes videre til votering i Representantenes hus. Det skal skje i juni. Senatet må gjøre ferdig sakene om overvåking og transport før de kan forlate byen, og dette kan avgjøre om arbeidet med handelsavtalen blir ferdig denne uken eller om det må utsettes. Husets behandling av avtalen kan bli langt mer vanskelig for tilhengerne av avtalen. Les mer om saken hos Politico.

DET HVITE HUS BRUKER ‘THE SITUATION ROOM’ FOR Å OVERBEVISE LOVGIVERE OM Å STØTTE PATRIOT ACT. Obama-administrasjonen tar i bruk ‘The Situation room’ for å holde lobbymøter med senatorer for å overbevise dem om å støtte regjeringens standpunkt i kampen om fornyelsen av Patriot Act og overvåkningsprogrammet til NSA. Rommet brukes vanligvis av presidenten og hans kabinett og rådgivere under krisesituasjoner. Deadline for fornyelse er 1. juni. “The House has already acted responsibly to reform the expiring provisions by overwhelming passing the USA Freedom Act. They are on their way out of town. The Senate can pass the USA Freedom Act, or it can let these provisions expire. At this point, there is no third option,” sa senator Patrick Leahy (D-Vermont), en av demokratenes representanter i Senatets justiskomité. Voteringen i denne saken kan skje så sent som på lørdag. Les mer om saken hos Bloomberg Politics.

#2016SIRKUSET

PAUL KRITISERES AV RIVALER. Presidentkandidat og senator Rand Paul (R-Kentucky) viste seg fram under onsdagens behandling av Patriot Act i Senatet. I sin liksom-filibuster på 10 og en halv time talte Paul blant annet mot nasjonal overvåking. Rivalene til Paul kritiserte ham for å ikke henge med i tiden. Verden har endret seg siden Paul hadde sin første anti-drone «filibuster» i 2013. I konflikten som har oppstått med ISIL mener flere av rivalene at det er viktig å ha skikkelig overvåking på plass for å beskytte amerikanerne mot angrep. “I just don’t know if it’ll generate the same level of energy or enthusiasm. We’re in a different security situation with the fall of Ramadi. … While there are people rightly concerned about the NSA following the law and appropriate rules and regulations, I think people realize we face a very, very serious security threat,» uttalte Robert C. O’Brien, utenriksrådgiver for den potensielle presidentkandidaten og Wisconsin-guvernøren Scott Walker (R). Les mer om saken hos Politico.

BUSH GIR OBAMA SKYLDEN FOR IRAK-KONFLIKTEN. Irak-krigen og konflikten som har oppstått i etterkant kom på agendaen da Jeb Bush rotet det til på et spørsmål om han ville gått til krig mot Saddam Hussein med dagens kunnskap. I ettertid har Bush slitt med å rydde opp og forklare hva han egentlig mente. Bush gir nå president Barack Obama skylden for konflikten som har oppstått med ISIL. “Knowing what we know now, Mr. President, should you have kept 10,000 troops in Iraq?” spurte Jeb Bush retorisk. Han gav Obama skylden for at ISIL har tatt over deler av Irak etter at han bestemte seg for å trekke amerikanske styrker ut av landet. “ISIS didn’t exist when my brother was president,” uttalte Bush. Han sa også at broren førte en vellykket kamp mot al Qaida. Denne saken kommer til å rulle videre i året som kommer. Les mer hos Politico.

GINGRICH KRITISK TIL FOX SINE DEBATTREGLER. Som vi skrev om i gårsdagens utgave av «Morgenkaffen» blir det kun plass til 10 kandidater i den første tv-debatten på Fox News. “We support and respect the decision Fox has made, which will match the greatest number of candidates we have ever had on a debate stage,” sa Reince Priebus, leder av Republican National Committee. Tidligere presidentkandidat og speaker i Representantenes hus, Newt Gingrich reagerer imidlertid på at flere ikke får delta. Han mener at velgerne også bør få bli kjent med kandidatene som ikke har så prominente navn som noen av utfordrerne. “My advice would be to find some method of allowing everybody to compete early on. Let’s let the voters sift through everyone,” uttalte Gingrich. Les mer hos The New York Times.

FIORINA ER KLAR FOR DEBATT. Etter at Fox la frem reglene for republikanernes første tv-debatt uttalte presidentkandidat Carly Fiorina (R) at hun er klar for å jobbe for å kvalifisere seg til å delta i debatten. Det er kandidatene som ligger på topp ti av de siste nasjonale målingene som vil få lov til å delta i debatten som sendes fra Cleveland, Ohio 6. august. Les mer om saken hos Bloomberg Politics.

CHRISTIE ØNSKER UNNSKYLDNING FRA PRESSEN. New Jersey-guvernør Chris Christie (R), som også er en potensiell presidentkandidat, ønsker at pressen skal be ham om unnskyldning på grunn av dekningen av Bridgegate-skandalen. “I do believe there’s an absolute bias and a rush to judgment. You all know this, you saw the coverage of me 15 months ago. I was guilty, I had done it. Now we’re 15 months later, where are the apologies pouring in? Not one thing I said the day after the bridge situation has been proven wrong,” uttalte Christie. Les mer om saken hos Politico.

SANDERS TRUER O’MALLEY. Den uavhengige presidentkandidaten og senatoren Bernie Sanders (I-Vermont) arbeider hardt for å etablere seg som en kandidat til venstre for Hillary Clinton (D). Dette kan føre til at tidligere guvernør Martin O’Malley, som sannsynligvis kunngjør sitt kandidatur 30. mai, vil bli skviset ut. Problemet for O’Malley er at Sanders allerede er i gang med å samle støtte. “I think Bernie Sanders’s audience is more academic, maybe a little bit more part of the labor elite or the academic elite, or the people of a ‘netroots’ perspective,” he said. “Martin O’Malley is a rock-band-playing former mayor of a blue-collar city [Baltimore], who can have a beer and talk about complicated policy issues.” “Don’t underestimate me,” uttalte Sanders på ABC’s ‘This week’ rett etter at han kunngjorde sitt kandidatur. Les mer hos The Hill.

DAGENS ARTIKKEL

«After Letterman, Will There Be Trust in the Oval Office of Comedy?» av William Leitch (Bloomberg Politics): «In his book The Late Shift, about the mad scramble to replace Johnny Carson as the host of “The Tonight Show,” Bill Carter wrote about how CBS attempted to woo David Letterman to leave NBC after 13 years by appealing to him not as a comedian but as a broadcaster. Walter Cronkite called him. He sat down with Dan Rather. Most of all, they promised him the Ed Sullivan Theater in the Theater District, which had been the home of “The Ed Sullivan Show” for 23 years before languishing as a rent-a-studio (they filmed “Kate & Allie” there, and it was home to the Broadway hit “Dreamtime”) before CBS quietly bought it in February 1993. They wanted it for Dave.»

TIL SLUTT

David Letterman hadde sitt siste program med ‘The Late Show’ onsdag kveld. Etter 22 år som vert for programmet trer han nå av…

https://www.youtube.com/watch?v=zQklH53Dc8c


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.