God morgen! Det er torsdag 21. mai, Rand Paul sover godt etter å ha snakket i 10 timer og 32 minutter i protest mot fornyelsen av Patriot Act, og Mor­gen­kaffen er servert.

“Climate change constitutes a serious threat to global security, an immediate risk to our national security, and, make no mistake, it will impact how our military defends our country.”

President Barack Obama advarte mot klimatrusselen i tale til avgangselever på U.S Coast Guard Academy på onsdag.

NYHETER

KLIMAENDRINGENE TRUSSEL MOT USA. President Barack Obama holdt onsdag en tale for avgangselever ved U.S. Coast Guard Academy om faren med klimaendringene — og betegnet dette som den største trusselen mot USA. Naturkatastrofer kan føre til at mange blir drevet på flukt, og det kan skape konflikter på grunn av mangel på vann og mat. “Climate change constitutes a serious threat to global security, an immediate risk to our national security, and, make no mistake, it will impact how our military defends our country,” sa presidenten i sin tale. Det hvite hus kom med en kontroversiell uttalelse i februar der de mente at klimaendringene var en større trussel mot USA enn terrorisme. (Les mer om den saken her) Republikanerne har gjort sitt for å blokkere Obamas klimapolitikk i Kongressen, og Obama kom følgelig med kritikk til republikanerne i onsdagens tale. “Denying it, or refusing to deal with it, endangers our national security and undermines the readiness of our forces,” sa Obama. Les mer om saken hos The Hill.

STRIDEN OM OBAMAS HANDELSAVTALE FORTSETTER. Handelsavtalen, også kjent som Trade Promotion Authority (TPA), vil åpne for handel mellom USA og 11 andre nasjoner. Både republikanerne og demokratene er splittet når det gjelder denne avtalen, og det ser ut som at de som er for har mistet flere tilhengere i det siste. “We’re going to grind on and finish TPA, if those who say they’re for it end up voting for it,” uttalte Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky). Det er forventet at avtalen skal bli godkjent i løpet av helgen, og dermed sendes videre til behandling i Representantenes hus. Husets behandling av avtalen kan bli langt mer vanskelig ettersom mange representanter fra demokratene er imot. Obama har lagt mye prestisje i denne avtalen, som kan sikre USA handel med land som dekker 40 % av den globale økonomien. Les mer om saken hos Washington Post.

NSA MÅ STENGE NED PROGRAM DENNE UKEN. Justisdepartementet har informert Kongressen om at National Security Agency (NSA) må stenge ned deler av sine program, som omfatter overvåking og lagring av private telefonsamtaler, i slutten av uken hvis de ikke klarer å fornye Patriot Act. Det republikanske partiet er delt i saken. “NSA will attempt to ensure that any shutdown of the program occurs as close in time as possible to the expiration of the authority, assuming the program has not been reauthorized in some form prior to the scheduled sunset. For these reasons, after May 22, 2015, it will become increasingly difficult for the government to avoid a lapse in the current NSA program of at least some duration,” stod det i et notat fra FBI-direktøren til politikerne.“What I think is the most important thing is to make sure we still have a program, a program that works, and helps protect the American people from attacks. That’s the bottom line here. And we’re going to work toward addressing that this week, and we’ll see how it turns out,” uttalte Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky). Les mer om saken hos Washington Post.

#2016SIRKUSET

PAUL MED «FILIBUSTER» I SENATET MOT OVERVÅKING. Presidentkandidat og senator Rand Paul (R-Kentucky) satte onsdag i gang med en liksom-filibuster i Senatet mot fornyelsen av Patriot Act. Paul gjorde det samme i 2013 da Senatet skulle til å nominere John Brennan som Obamas nye CIA-sjef. Paul mener at de NSA programmene som ble avslørt av Edward Snowden ikke har ført til mer sikkerhet hos det amerikanske folket og han har gjort dette til en viktig sak i hans presidentkampanje. Les mer om saken hos Politico. Senatoren kastet inn håndkleet etter 10 timer og 32 minutter. Politico oppsummerer her.

TOPP TI FÅR STILLE I GOPs FØRSTE PRESIDENTKANDIDATDEBATT. Fox News, som sammen med Facebook er arrangør av den første republikanske presidentkandidatdebatten den 6. august i Cleveland, vil kun la ti republikanere få delta i debatten. Det er de ti som gjennomsnittlig har liggget høyest på de fem siste nasjonale målingene i forkant av debatten som får delta. Kandidatene må i tillegg formelt ha kunngjort sine presidentkandidatur for å kunne delta. For øyeblikket er Bush, Rubio, Walker, Paul, Cruz, Huckabee, Carson, Christie, Trump og Perry på topp ti listen basert på de fem siste nasjonale målingene. Les mer om saken hos Washington Post.

CLINTONS EMAIL-SKANDALE FORTSETTER. En føderal dommer nekter Utenriksdepartementet å vente helt til januar i 2016 med å slippe Clintons 50.000 eposter fra hennes tid som utenriksminister. Dommeren ønsker istedenfor at epostene skal komme i flere omganger i månedene fremover. Departementet har frist til 26. mai med å sette opp en ny plan om hvordan prosedyren skal gjennomføres. Les mer om saken og se video hos ABC News.

CLINTON INNRØMMER FEIL MED IRAK-KRIGEN. Clinton tok seg tid til å svare journalister om Irak ettersom saken kom på agendaen etter at Jeb Bush først kom ut med at han støttet krigføringen i Irak. Republikanerne har i flere dager diskutert Irak-krigen, og nå kaster presidentkandidat Hillary Clinton seg inn i diskusjonen. I 2002, da Clinton var senator i New York, stemte hun for Irak-krigen. Nå sier Clinton at hun angrer på at hun stemte for denne krigen. Det kommer også fram i hennes bok ‘Hard Choices’ fra 2014. “I made it very clear that I made a mistake, plain and simple. And I have written about it in my book, I have talked about it in the past. What we now see is a very different and very dangerous situation,” sa Clinton til reportere i Cedar Falls i Iowa på tirsdag. Obama brukte Clintons støtte til Irak-krigen mot henne i valgkampen i 2008, og saken hadde mye å si for at Clinton tapte mot Obama i primærvalgene. Clinton uttalte også at konflikten med ISIL må håndteres av den irakiske regjeringen og det irakiske folk, men at USA kan støtte dem. Les mer om saken hos Politico.

WALKER DEN MEST GRANSKEDE POLITIKEREN I USA. Den potensielle presidentkandidaten som nå er guvernør i Wisconsin, Scott Walker (R), kaller seg selv for den mest granskede politikeren i USA. Denne uttalelsen kommer etter at en folkevalgt fra demokratene i hans hjemstat ønsker å etterforske Walker for hans relasjoner til en av hans største donorer. En slik etterforskning kan sette kjepper i hjulene for en mulig presidentkampanje. Walker tok det hele med et smil og uttalte: «There’s a lot of people who fought big battles here in Washington, but haven’t won much out of it. There’s a lot of people who’ve won elections in the past but haven’t fought the good fights. We’ve done both.” Walker har vunnet tre valg på fire år og ser på seg selv som en person med ledererfaring, og som et godt alternativ til de andre presidentkandidatene. Walker vil trolig melde sitt kandidatur i slutten av juni. Les mer om saken og se video hos CNN.

RUBIO KRITISERER OBAMAS CUBA-POLITIKK. Under en høring i Senatets utenrikskomité kom presidentkandidat og senator Marco Rubio (R-Florida) med kritikk mot president Barack Obamas Cuba-politikk. Obama-administrasjonen har siden slutten av 2014 arbeidet med å bedre forholdet til sin nabo i sør. USA og Cuba er i disse dager i forhandlinger om gjenåpning av ambassader i landenes hovedstader. Obama ønsker også å endre reise-restriksjoner slik at flere amerikanere kan reise til Cuba. Rubio, som selv stammer fra Cuba, mener at øyas regjering bryter menneskerettighetene. Det at flere amerikanere reiser til Cuba vil bare være til fordel for landets militære, ettersom staten eier hoteller og lignende. Rubio ble utfordret med at USA har inngått avtaler med land som Kina og Vietnam, og at det har gått greit. Rubio uttalte da at disse landene ikke har endret seg politisk etter at USA åpnet for å samarbeide med dem. Les mer om saken hos Politico.

DAGENS ARTIKKEL

«David Letterman’s political guests: The jokes were on them» av Diana D’abruzzo (Politico): «Senators, governors and oh-so-many presidential candidates have rotated through «Late Show With David Letterman» over the past two decades, promoting platforms, suppressing scandals and mobilizing voters — all in exchange for a little ribbing from the late-night comedian. As Letterman nears his final show Wednesday, POLITICO takes a look at some of his political guests over the years and the one-liners that made us laugh … and campaign managers squirm.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.