Mer

  Morgenkaffen onsdag 20. mai: Sanders med Robin Hood-plan, Clintons eposter, og Christie med innvandrings flip-flop

  God morgen! Det er onsdag 20. mai, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «It’s a problem. But a more serious problem is what do we do about the grotesque level of income and wealth inequality in America today.»

  Den uavhengige Vermont-senatoren og presidentkandidaten Bernie Sanders kommenterte i går hvorvidt Hillary Clintons formue er et problem eller ikke. Samme mann har lansert «The Robin Hood Tax» i disse dager: «It’s not a tax on the people, it’s a tax for the people.»

  NYHETER

  RAND PAUL KVESSER NSA-KNIVEN. Mot slutten av måneden går fristen for forhandlingene rundt Patriot Act ut i Kongressen. Den republikanske presidentkandidaten Rand Paul (R-Kentucky) er sterk motstander av NSA sitt overvåkningsregime, og har varslet at han kommer til å gjøre alt som står i hans makt for å blokkere forslaget. På den annen side har Kentucky-senatoren ikke noe godt svar på hva han spesifikt har tenkt å gjøre for å få blokkert forslaget. «I will do everything possible. The rules are tricky in the Senate, so I don’t know what I can promise. We will do everything possible … to stop them», skal han ha sagt under et valgkamparrangement i Philidelphia, ifølge Politico. Paul gjorde seg bemerket da han i 2013 dro til med en tretten timer lang filibuster i forbindelse med dronedebatten og godkjenningen av John Brennan som Obamas nye CIA-sjef.

  Mye er usikkert når det kommer til Patriot Act. Presset mot majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), er i ferd med å øke. McConnell er tilhenger av status quo når det kommer til NSA, mens blant annet store deler av den demokratiske leiren ønsker en endring av selve loven og av NSAs fullmakter. Dette er også Det hvite hus sitt syn på saken, som tidligere har gått ut og advart Kongressen om å utvide tidshorisonten for Patriot Act.

  BOEHNER SLAKTER OBAMAS ISIL-PLAN. President Barack Obamas plan for å håndtere trusselen fra ISIL (eller IS som er terminologien benyttes av de fleste i Norge) som er sendt til Kongressen for høring og votering får slakt av speakeren i Representantenes hus, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt). Han omtaler den som «uansvarlig». «I’ve been calling on the president to develop an overarching strategy to deal with the growing terrorist threat — we don’t have one. And the fact is the threat is growing faster than what we and our allies can do to stop it», uttalte han ifølge The Hill.

  POLITIREFORM KAN BLI EN LANGDRYG AFFÆRE. I går startet behandlingen av en mulig føderal politireform i justiskomiteen i Kongressen. Det var i går steile fronter mellom demokratene og republikanerne, selv om komitéleder Bob Goodlatte (R-Virginia, 6. distrikt) er positivt innstilt til å komme frem til en politireform i kjølvannet av de mange alvorlige politisituasjonene som har fått stor oppmerksomhet både i USA og i resten av verden de siste årene. Utfordringen ligger i ytterpunktene av de to partiene, der det skal være liten kompromissvilje å spore. «I want to assure all of you that the purpose of this hearing and the ongoing efforts following this hearing is to make sure we’re doing everything possible to address the problem that have arisen in recent months to make sure communities are safer, police officers are safer and our citizens rights are protected», sa Goodlatte etter gårsdagens høring, og avsluttet: «We will not rest until we make progress.»

  #2016SIRKUSET

  MIKE PENCE STILLER IKKE SOM PRESIDENTKANDIDAT. Guvernør i Indiana, Mike Pence (R), offentliggjorde sent i går kveld gjennom en talsperson at han ikke kommer til å stille som republikansk presidentkandidat i den kommende valgkampen. Pence har måtte tåle mye kritikk i det siste i forbindelse med et lovverk om religionsutøvelse, som blant annet fikk totalslakt av borgerrettsaktivister og kjente homofile, eksempelvis av Apple-direktør Tim Cook som oppfordret til boikott av Indiana.

  CHRIS CHRISTIE ENDRER STANDPUNKT I INNVANDRINGSSAKEN. New Jersey-guvernør Chris Chrisite (R) i 2010: Oppfordret politikerne i Washington til å sikre grensen mens man samtidig… «put forward a common sense path to citizenship for people.» I går kveld ble han intervjuet av Megyn Kelly på Fox News: «I think I’ve learned over time about this issue and done a lot more work on it,» he said. «Back in 2010, I was in my first couple months as governor. I’ve now learned some of the ramifications for all these things.» CNN har mer.

  GRAHAM VILLE BLITT I IRAK MED FLERE SOLDATER. Sistemann ut blant de potensielle republikanske presidentkandidatene til å drøfte det hypotetiske spørsmålet rundt hvorvidt en skulle invadert Irak dersom man visste at landet ikke hadde masseødeleggelsesvåpen er Lindsey Graham. Graham, som ventes å kunngjøre sitt kandidatur den 1. juni, svarte at «en invasjon ikke hadde vært det riktige svaret», før han rettet skytset mot president Barack Obama. «At the end of the day, I blame President Obama for the mess in Iraq and Syria, not President Bush», uttalte han. Graham ville opprettholdt trykket med 10 000 soldater i Irak, i motsetning til Obamas 3000, for å kvele trussel fra blant annet IS som man har sett det siste året. Det var etter at Jeb Bush sine noe klønete uttalelser om Irak-krigen for en uke siden at mange av de andre republikanske presidentkandidatene har fått dette spørsmålet.

  BOBBY JINDAL SPILLER RELIGIONSKORTET I IOWA. Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) opprettet på mandag en formell utforskningskomité for å undersøke mulighetene for å stille som presidentkandidat. Han er nå på lufta i Iowa, via gruppen American Future Project:

  GOP-KANDIDATENE PÅ FRIERFERD I WASHINGTON. Til tross for at nettopp Washington, D.C. har vært utsatt for tungt skyts fra de kunngjorte kandidatene på republikansk side så langt i nominasjonskampen, begynner nå de potensielle presidentkandidatene fra Det republikanske partiet å vende seg mot politikerne i hovedstaden for å høste støtte. Først ut er Scott Walker, som ventes å ta imot et hundretalls republikanere fra Representantenes hus i en mottakelse denne uken. Også Jeb Bush og Marco Rubio skal ha tilsvarende planer.

  Det forventes at kampen om støtteerklæringer fra kongressmedlemmene på republikansk side kan bli spesielt tøff i denne valgkampen. Dette skyldes det vanvittig brede republikanske feltet, som vil få politikerne til å sitte lengst mulig på gjerdet. De to republikanske senatorene og de tre representantene fra Iowa, den første staten i nominasjonssirkuset, ventes å forbli nøytrale lenge – kanskje helt til «the bitter end».

  CLINTON-EPOSTENE LAR VENTE PÅ SEG. Sagaen rundt Hillary Clinton sine eposter fortsetter. I går ble det klart at myndighetene ikke kommer til å frigi epostene før i januar 2016, intet mindre enn to uker før caucusvalget i Iowa går av stabelen. Myndighetene har hatt tre dedikerte personer som har jobbet med de 50 000 epostene siden april, men arbeidet er så omfattende at de har satt seg 15. januar 2016 som et realistisk tidspunkt å publisere epostene. Den enorme offentlige oppmerksomheten rundt disse mye omtalte epostene listes opp som hovedårsaken til at myndighetene ønsker å gjøre seg flid med arbeidet, selv om timingen med et frislipp så tett opp til caucusvalget naturligvis virker besynderlig. Det var i mars at New York Times brakte til torgs nyheten om at Hillary Clinton hadde brukt en privat epost-server mens hun var utenriksminister, tilsynelatende i strid med føderal lovgivning.

  Clinton, som lenge har blitt kritisert for å ikke snakke med journalister, også etter at hun kunngjorde kandidaturet sitt som demokratenes presidentkandidat, gjorde et sjeldent unntak fra regelen da hun i går blant annet uttalte at hun ønsker at epostene publiseres så raskt som mulig. «I want those emails out. … Anything they might do to expedite that process, I wholeheartedly support. I want the American people to learn as much as we can about the work that I did», sa hun etter et valgkamparrangement i Iowa.

  Imidlertid gikk en føderal jurist i går imot forslaget fra myndighetene om å samle hele slippet av epostene i én runde, og ber heller om at epostene blir rullet ut fortløpende. Vi kommer tilbake med mer.

  KAN DET REPUBLIKANSKE PARTIET DØ UT? Det republikanske partiet omtales ofte som «The Grand Old Party» (GOP), og nå kan det nesten virke som om at det er så tett opp til sannheten som det er mulig å komme, bokstavelig talt. Søndag publiserte nemlig Politico Magazine artikkelen «The GOP is Dying Off. Litterally» skrevet av journalisten Daniel McGraw, som vi også anbefalte i gårsdagens Morgenkaffe. Den tar for seg problemstillingen rundt hvordan demografien nok en gang taler i mot republikanerne. En stor del av velgerbasen til republikanerne er nemlig godt voksne, eller la oss si eldre, mennesker. I et tilsvar på Slate.com i går påpekte Jamelle Bouie at McGraw har et poeng med at republikanerne sliter med å produsere nye velgere, men at det til syvende og sist er Obamas popularitetsrating og hvordan økonomien ser ut i månedene før valget som vil avgjøre utfallet, ikke alderen på velgerne.

  DAGENS ARTIKLER

  «Forget What We Know Now: We Knew Then the Iraq War Was a Joke» av Matt Taibbi (Rolling Stone): «So presidential hopeful Jeb Bush is taking a pounding for face-planting a question about his brother’s invasion of Iraq. Apparently, our national media priests want accountability from leaders on this issue.»

  «Clinton Friend’s Memos on Libya Draw Scrutiny on Politics and Business» av Nicholas Confessore og Michael S. Schmidt (New York Times): «When the Clintons last occupied the White House, Sidney Blumenthal cast himself in varied roles: speechwriter, in-house intellectual and press corps whisperer. Republicans added another, accusing Mr. Blumenthal of spreading gossip to discredit Republican investigators, and forced him to testify during President Bill Clinton’s impeachment trial.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også