Mer

  Morgenkaffen tirsdag 19. mai: Obama på Twitter med våpen-tiltak og nye 2016-kandidater står klare

  God morgen! Det er tirsdag 19. mai og Mor­gen­kaffen er servert.

  obama-clinton-twitter

  President Barack Obama er tilbake på Twitter

  NYHETER

  OBAMA VIL BEGRENSE BRUKEN AV MILITÆRE VÅPEN HOS POLITIET. Hendelsen i Ferguson, Missouri har i løpet av det siste året satt søkelyset på den økte militariseringen av det amerikanske politiet. Nå ønsker president Obama å sette restriksjoner på politiets bruk av militært kjøretøy og utstyr. Formålet med dette tiltaket er å bygge opp tilliten mellom minoriteter, og da særlig afro-amerikanere, og politiet. Flere og mer avanserte våpen kom til politiets disposisjon etter 11. september 2001, da føderale myndigheter aktivt flyttet våpen fra forsvarsdepartementet og andre etater til politiet. Obama offentliggjorde de nye tiltakene i Camden, New Jersey, som blir trukket frem som et eksempel for resten av landet. Til tross for høy kriminalitet og fattigdom har politiet hatt et stort fokus på å bedre kontakten med lokalsamfunnet. Tiltakene kommer som en del av forslag og anbefalinger fra en arbeidsgruppe Obama satte ned i januar. Et av hovedkonklusjonene i rapporten er at den økte militariseringen av politiet resulterte i skarpere skille mellom politiet og befolkningen.

  Den føderale staten har en relativt liten mulighet til å endre måten politiet jobber på. Å begrense bruken av militære våpen i politiet vil bare gjelde våpen som kommer fra de føderale myndighetene. I tillegg har Justisdepartementet opprettet en ny tilskuddsordning for å dele ut kroppskameraer til politiet. Obama-administrasjonen understreker at forslagene fra arbeidsgruppen ikke bare er anbefalinger til politiet, men også forslag lokalsamfunnet og andre burde kjempe for å få innført.

  EKTESKAPSHINT FRA RUTH BADER GINSBURG? Da den liberale høyesterettsdommeren viet et homofilt par i helgen la hun ekstra trykk på at hun hadde fått fullmakten til å vie fra Grunnloven. Gjestene skal ha applaudert, men det skal være usikkert om hun la trykk på grunnloven av personlige grunner, eller om hun antyder noe om høyesterettsavgjørelsen om likekjønnet ekteskap som kommer senere i år. Ginsburg har tidligere gått ut med støtte til homofilt ekteskap. Dette er også tredje gang hun har vært tilstede under et homofilt bryllup.

  #2016SIRKUSET

  LINDSEY GRAHAM, JOHN KASICH, SCOTT WALKER OG BOBBY JINDAL KUNNGJØR TROLIG SINE KANDIDATURER GANSKE SNART. Førstnevnte virker å ha det meste på plass før han kunngjør sitt presidentkandidatur. Graham har invitert til et arrangement i hjembyen Central, South Carolina den 1. juni hvor han skal fortelle om sine planer. Et kandidatur fra Graham vil rette fokuset på sikkerhets- og utenrikspolitikk. Han påpeker samtidig at han ønsker å samarbeide mer med demokratene.

  Ifølge personer tett på Ohio-guvernør John Kasich (R-Ohio) skal han være nærmest sikker på å stille som presidentkandidat. Han stilte også i 2000 da han satt i Kongressen. Kasich har fått mye kritikk fra konservative fordi han deltok i Medicaid-utvidelsen som en del av Obamacare, og for å ha støttet utdanningsreformen Common Core.

  Wisconsin-guvernør Scott Walker (R), som er nr. to på AmerikanskPolitikk.nos 2016-tracker, ser trolig for seg å kunngjøre sitt kandidatur etter fremleggelsen av delstatsbudsjettet i juni. Chris Christie vil også fremlegge sitt delstatsbudsjett snarlig, og vil antagelig følge samme tidsplan, dersom han skulle stille.

  Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) er også nærmere et kandidatur. Mandag offentliggjorde han at han har startet en formell utforskningskomité, og at en endelig beslutning vil bli tatt i løpet av de neste ukene.

  ‘HAUKETE’ UTENRIKSTALE FRA CHRIS CHRISTIE. I en tale i New Hampshire la Christie ut som sin utenrikspolitikk. Det er hans tredje tale i staten hvor han tidligere har snakket om trydge- og skattereform. I talen gikk han til hardt angrep på varsleren Edward Snowden og borgerrettighetsforkjempere. Han sier de prøver å skremme den amerikanske befolkningen til å tro at staten hører på telefon- og Skypesamtaler, og at etterretningssystemet er tatt ut av en Hollywood-film. Christie avskriver dette som tullprat, og man ikke skal bekymre seg over overvåkningen. Christie fortsatte talen ved å fortelle at han hadde kjempet mot terrorisme hver dag som delstatsadvokat. «I’ve used all the tools we had to go after terror,» sa han. «I’ve used the Patriot Act myself and personally reviewed the applications. I’ve prosecuted terrorists, and sent terrorists to jail. And I’ve seen what happens when our intelligence community, legal system and law enforcement work together. We can use information to save lives.»

  JEB BUSH STØTTER IKKE LIKEKJØNNET EKTESKAP. På en kristen nyhetskanal bekreftet Bush i helgen at han ikke støtter likekjønnet ekteskap. Han mener det bryter med hans katolske tro. Ifølge Bush er familielivet med barnet i sentrum sentralt for at man skal lykkes i landet. USAs Høyesterett vil senere i år fatte sin beslutning angående likekjønnet ekteskap, og Bush sier han ikke vet hvordan han kommer til å svare på en beslutning som sier likekjønnet ekteskap er en konstitusjonell rett. Bush sier videre at holdningene til dette temaet har endret seg raskt, og påpeker at både Hillary Clinton og president Obama hadde samme synspunkt som ham selv på ekteskap for fire år siden [mer nøyaktig litt over to år siden for Clinton sin del og tre år siden for Obamas del].

  HILLARY CLINTON IRRITERER PÅ SEG PROGRESSIVE. Clintons beslutning om å samle inn penger til sin Super PAC foruroliger progressive kritikere. Selv om kritikken ikke går ut på at hun ikke skulle tatt imot penger og hjelp fra Super PACs, mener enkelte at det virker hult når hun vil samle inn penger samtidig som hun støtter et grunnlovstillegg for å redusere mengden penger i politikken. Bernie Sanders (I-Vermont), den til nå eneste demokratiske utfordreren til Clinton, sa i forrige uke at det er uheldig at Clinton er så aktiv i å tiltrekke seg donorer. Sanders har uttalt at han ikke vil ha en Super PAC til hans valgkamp. En pressetalsmann for tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley – som ventes å kunngjøre sitt kandidatur 30. mai – sier at Clintons beslutning beviser det fundamentale avviket mellom Clinton og middelklassen. Clinton-leiren forsvarer på sin side fremgangsmåten, og sier demokratene må kunne holde tritt med republikanerne og deres innsamlingmaskineri.

  DAGENS ARTIKLER

  «The GOP Is Campaigning for George W. Bush’ Third Term?» av Sam Tanenhaus (Bloomberg): «Why? Because of decades, running on chaos and war has been the party’s most succesful strategy.»

  «The GOP Is Dying Off. Literally.» av Daniel J. McGraw (Politico): «It turns out that one of the Grand Old Party’s biggest—and least discussed—challenges going into 2016 is lying in plain sight, written right into the party’s own nickname.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også