Mer

  Tre borgermestervalg på tirsdag

  DSCN8658
  Rådhuset i Philadelphia er verdens høyeste murbygning.

  Tre store byer har sine borgermestervalg tirsdag; Colorado Springs i Colorado, Jacksonville i Florida og Philadelphia i Pennsylvania.

  I Philadelphia er det formelt bare primærvalg, men det å vinne det demokratiske primærvalget har vært synonymt med å bli valgt i november helt siden 1951. Borgermester Michael Nutter kan ikke stille på ny, og favoritt til å erstatte ham er tidligere bystyremedlem James Kenney. Andre fremstående kandidater er tidligere delstatssenator Anthony Williams og distriktsanklager Lynne Abraham.

  En måling tatt opp for flere nyhetsmedier denne uken gir Kenney 42%, mot 15% hver til Williams og Abraham. Kenney har støtte fra mesteparten av fagbevegelsen, Williams er den mest konservative og har bl.a. støtte fra friskoleforkjempere, mens Abraham, som i sin tid som anklager hadde oppnavnet «The Queen of Death», trolig vil bli best husket fordi hun kollapset under den første tv-debatten.

  I Colorado Springs valgte borgermester Steve Bach å ikke ta gjenvalg. Storfavoritt og nesten seierherre i første runde med 46%, var delstatens tidligere justisminister, republikaneren John Suthers. Langt bak, med knappe 24%, kom tidligere borgermester Mary Lou Makepace. Valget foregår pr post, så vi får kanskje ikke resultatet før onsdag.

  Til sist har vi borgermestervalget i Floridas største by, Jacksonville. Byen har gått republikansk siden 1995, men den moderate demokraten Alvin Brown vant her i 2011. Han tok knappe 43% i første runde i mars, mens den republikanske forretningsmannen Larry Curry tok andreplassen med drøye 38%. Brown har fått støtte fra den uavhengige kandidaten som kom på tredjeplass, men den siste målingen, fra St Pete Polls, tatt opp 5. mai, gir Curry en knapp 49-45 ledelse. Dette er med andre ord ganske så åpent.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også