Mer

  Primærvalg i Kentucky

  kentucky-farmland-P
  Fra Kentuckys Bluegrassregion, nord i delstaten.

  Kentucky er en av fem delstater som holder guvernørvalg (og tilliggende herligheter) i oddetallsår. Derimot holdes valg til delstatsforsamlingen i partallsår. Primærvalgene til de syv delstatsvervene arrangeres tirsdag 19. mai.

  Du kan følge opptellingen her. Under følger en liten oversikt over valgene:

  Guvernør Steve Beshear (D) kan ikke gjenvelges, og demokratene kommer til å nominere sittende justisminister Jack Conway, som også var partiets kandidat mot senator Rand Paul i 2010, til å erstatte ham. Conway utfordres fra venstre av økonomen Geoff Young, som er sjanseløs tirsdag.

  I Kentucky nomineres viseguvernøren sammen med sine respektive guvernørkandidater og Conway har valgt advokat og delstatsrepresentant Sannie Overly som sin kandidat, mens Young har valgt studenten Johnathan Masters.

  På republikansk side har vi imidlertid en ganske spennende tremannskamp. Landbrukskommissær James Comer var den eneste fra sitt parti som vant et verv i 2011, og har lenge vært ansett som en stigende stjerne i partiet. Forretningsmann og tidligere bystyremedlem i Louisville, Hal Heiner har pumpet egne penger inn i valgkampen og ledet lenge på målingene. Tredjemann er Tea Party-favoritten og investoren Matt Bevin, sist sett tapende for senatsleder Mitch McConnell i nominasjonsvalget i 2014. Også tidligere høyesterettsdommer Will Scott stiller, men han har aldri vært noen faktor på meningsmålingene.

  Denne nominasjonskampen har blitt ganske så skitten og bitter de siste par ukene. Det hele startet med at Comer beskyldte Heiner for å finansiere en blogger som i lengre tid har skrevet ufordelaktige ting om Comers privatliv; mer spesifikt at han skal ha vært voldelig overfor sin tidligere kjæreste, Marilyn Thomas, da de gikk på college sammen. Heiner har benektet dette, men bloggeren skal ha hatt møter med folk høyt opp i hans kampanje, bl.a. viseguvernørkandidaten hans.

  Imidlertid tok historien en ny vri da collegekjæresten stod frem offentlig og fortalte at Comer hadde vært både fysisk og psykisk brutal og at han skal ha tatt henne med til en abortklinikk. Hun backet opp historien med uttalelser fra sin mor og sine tidligere romkamerater. Comer har på sin side trukket frem sin gamle romkamerat, samt sin kone og blånekter for anklagene og truer lokalpressen med søksmål. Til alt overmål er bloggeren nå under etterforskning for å ha fremsatt trusler mot Heiners kampanje.

  Aller siste nytt i saken er at en kvinnelig, republikansk delstatssenator fredag gikk ut og sa at hun «visste» at anklagene mot Comer er sanne.

  Det er ikke godt å si hva slags utfall saken får, men de to målingene som er tatt opp, viser meget jevnt løp mellom de tre i tet.

  PPP hadde en måling tatt opp 6. og 7. mai; rett etter at saken ble offentlig og Comer holdt en pressekonferanse for å benekte ryktene. Den ga ham 28%, mot 27% til Heiner og 25% til Bevin. Så kom en måling fra SurveyUSA, tatt opp 5. til 10. mai, som var enda jevnere – Bevin på 27%, Comer 26% og Heiner 25%. De tre møttes til debatt forrige mandag og fant tid til å diskutere anklagene der også.

  Det er med andre ord pukk umulig å spå med noen grad av sikkerhet hva som skjer tirsdag.

  Når det gjelder republikanske kandidater til viseguvernør, har Bevin valgt Tea Party-aktivist Jenean Hampton, Comer har valgt delstatssenator Chris McDaniel og Heiner tidligere fylkesråd K. C. Crosby.

  Det er i tillegg primærvalg til en rekke av de underordnede delstatsvervene; alle untatt delstatsrevisor. Administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes (D), som ble gruset av før nevnte McConnell i senatsvalget i fjor, får intern konkurranse fra tilsysnfører Charles Lovett. Det blir nok grei renominasjon for Grimes, men et mulig faresignal for november er hvor mange proteststemmer hun får mot seg i de deler av Kentucy hvor kulldrift fortsatt er viktig.

  Det er mange om beinet til nominasjonene til finansminister. Todd Hollenbach (D) kan ikke stille på ny og på demokratisk hold stiller delstatsrepresentantene Jim Glenn og Rick Nelson, tidligere delstatsrepresentant Richard Henderson, forretningsmannen Neville Blakemore og fylkeskommissær Daniel Grossberg. Blakemore har klart mest penger på bok, og anses som en knapp favoritt. Nelson har imidlertid den mektige fagforeningen for kullgruvearbeidere bak seg.

  Også her har vi en liten skandale; Grossberg har et lydopptak der en mediekonsulent truer med å sabotere kampanjen hans hvis han ikke får betalt det han mener å ha krav på. Artikkelen er festlig lesning for de som liker lødig språkbruk og saftige karakteristikker.

  For republikanerne stiller advokat og tidligere kongressrådgiver Allison Ball, delstatsrepresentant Kenny Imes og advokat og tidligere fylkesråd Jon Larson (som stiller på et valgprogram der han lover å jobbe for å avvikle embetet). Jeg tipper Imes tar seieren, men Balls har også en sjanse. Larson har samlet inn så lite penger at han neppe har noen mulighet.

  Det er kun republikansk kamp om nominasjonen til justisminister. Her stiller delstatssenator Whitney Westerfield mot fylkesadvokat Mike Hogan. Westerfield har samlet inn en god del mer cash og støttes av bla. våpenlobbyen og senator McConnell, så han har et svakt favorittstempel.

  Til sist er det republikansk kamp om nominasjonen til landbrukskommissær, siden Comer stiller til guvernør. Her kjemper to delstatsrepresentanter mot hverandre; Richard Heath og Ryan Quarles. Sistnevnte har samlet inn desidert mest cash og anses som en stigende stjerne i delstaten, så han er klar favoritt.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også