Foto: Gage Skidmore.

God morgen! Det er fredag 15. mai, snart 17. mai-helg, og Mor­gen­kaffen er servert.

«You can’t script your way to the presidency – put yourself in a protective bubble and never interact with people, only talk to people who totally agree with you. It’s not going to work.»

Pressens kritikk mot Hillary Clintons aversjon mot spørsmål fra pressen har ulmet en stund. Nå henger Jeb Bush seg på og sier at hun ikke kan vinne valg med en slik strategi. Han påpeker at han selv har svart på hundrevis av spørsmål de siste månedene.

NYHETER

GJENNOMBRUDD I HANDELSFORHANDLINGENE. Etter at demokratene tidligere i uken blokkerte en votering for å gi president Obama større fullmakter og autorisasjon i handelsforhandlinger, har Senatet funnet en vei gjennom. Demokratene blokkerte lovforslaget fordi lovteksten ikke inkluderte forslag om handel med Afrika, og muligheter for å slå ned på valutamanipulasjon. Etter at Obama personlig hadde et møte med flere handelsvennelige demokrater, har de funnet frem til en løsning hvor handelsfullmakten og de andre forslagene vil bli stemt over hver for seg. Handelsfullmakten vil høyst sansynnlig bli vedtatt av både Senatet og Huset, deretter signert av Obama i løpet av juni. Senatet vil trolig relativt enkelt vedta forslaget, men en rekke demokrater og republikanere i Huset er skeptisk.

Forslaget som vil åpne opp for mer handel med Afrika, og inneholder en støttepakke til dem som mister jobben sin som følge av handelsavtalene, ble nesten enstemmig vedtatt av Senatet på torsdag, og vil trolig bli godkjent av Huset og Det hvite hus. Senatet stemte også over forslaget som omfatter valutamanipulasjon. Dette forslaget ble også vedtatt med relativt stort flertall, men Det hvite hus er sterkt imot forslaget. Det er også tvilsomt om dette forslaget i det hele tatt vil komme opp til votering i Huset, Speaker John Bohner (R-Ohio, 8. distrikt) sier forslaget er latterlig, og at finansdepartementet burde ha ansvar for problemer knyttet til valutamanipulasjon.

HUSET VEDTOK ‘USA FREEDOM ACT’ MED STORT FLERTALL. Onsdag stemte Huset for å avslutte NSAs systematiske innsamling av amerikanernes telefonlogger. Husets forslag vil istedenfor pålegge telekomselskapene å samle inn denne informasjonen, som vil være til statens disposisjon om de trenger det til etterforskning. I fjor vedtok Huset en tilsvarende lovgivning, men denne rant ut i sanden i Senatet. Den overveldende tverrpolitiske enigheten i Representantenes hus er absolutt ikke tilstede i Senatet. Mens de fleste demokrater, og en liten gruppe republikanerne, støtter forslaget fra Huset, ønsker det republikanske lederskapet med Mitch McConnell (R-Kentucky) i spissen å opprettholde dagens ‘Patriot Act’-provisjon som tillater overvåkningen som ‘USA Freedom Act’ er ment til å erstatte. Presidentkandidaten Rand Paul (R-Kentucky) representerer en tredje vei om ønsker langt strengere restriksjoner på hva som kan overvåkes og samles inn. ‘Patriot Act’ utgår 1. juni, og det er usikkert hvorvidt Kongressen greier å bli enige før den tid. Flere senatorer ser derfor for seg å forlenge denne fristen for en periode mens de får på plass en mer permanent løsning.

#2016SIRKUSET

STORM RUNDT JEB BUSH ETTER IRAK-KOMMENTAR. I et intervju med Megyn Kelly på Fox News ble Bush spurt om han ville gått til krig i Irak med informasjonen som foreligger idag, og svarte han at han ville gjort det. Selv om han senere hos Sean Hannity sa at han misforsto spørsmålet, kunne han heller ikke da han ble spurt på nytt gi et klart ja eller nei på om han ville innvadert Irak. Hans republikanske motstanderne brukte derfor muligheten til å komme med et stikk mot Bush. Både Ted Cruz, Marco Rubio, og Chris Christie har i forbindelse med Bush’ kommentar uttalt at Irak-krigen var en blemme, og at de ikke ville autorisert krigen med dagens informasjon. På torsdag oppklarte Bush standpunktet sitt en gang for alle, og sa at han ikke ville invadert Irak basert på hva man vet nå. Bush hadde kort og godt en meget dårlig uke.

BUSH VIL TROLIG IKKE PRIORITERE IOWA. I den etterhvert berømte ‘Iowa Straw Poll’, som fungerer som en temperaturmåler foran den republikanske nominasjonskampen i Iowa, vil ikke Bush være representert. Nå tyder ting også på at Bush heller ikke vil drive en veldig aktiv valgkamp i staten. Selv om en tallsmann for Bush sier kampanjen ikke vil hoppe over eller ignorere Iowa, mener flere andre republikanske konsulenter og fundraisere at Bush vil nedprioritere staten i stor grad. Bush-kampanjen har også flyttet en av de beste Iowa-strategene til Florida for å styre den nasjonale kampanjen derfra. Hovedgrunnene til dette er at Bush’ standpunkter på utdanning og innvandring ikke er forenelig med de konservative som vanligvis stemmer i Iowa. Han skal derfor ønske å bruke ressursene andre steder. Buzzfeed har mer her. National Journal er derimot ikke imponert.

MARTIN O’MALLEY HAR FASTSATT DATOEN FOR SIN VENTEDE KUNNGJØRING. Det har ligget i kortene lenge, men den offisielle kunngjøringen for den tidligere guvernørens presidentkandidatur skal være satt til 30. mai. Han vil kunngjøre i Baltimore, byen hvor han var ordfører i syv år, og som har vært i fokus de siste ukene etter store demonstrasjoner som følge av dødsfallet til Freddie Grey. O’Malley har forsvart politikken han førte som ordfører og guvernør, til tross for at han innførte en nulltoleranse-policy mot kriminell adferd som mange mener har gjort forholdene verre for dem som møter politiet. Valgkampen til O’Malley vil prøve å holde seg til venstre for Hillary Clinton. De progressive i det demokratiske partiet søker etter kandidat som kan representere dem, ettersom Elizabeth Warren (D-Massachusetts) flere ganger har avvist at hun vil stille. Bernie Sanders (I-Vermont) har blitt trukket frem som et godt alternativ til Warren, likevel ønsker O’Malley også å innta en slik rolle. I et møte på mandag, med et titalls inflytelsesrike personer på den amerikanske venstresiden gav han en klar beskjed, Warren stiller ikke – det gjør han.

TIDLIGERE NEW YORK-GUVERNØR KUNNGJØR OM HAN STILLER 28. MAI. George Pataki, tidligere guvernør i delstaten New York (1995-2006) vil offentliggjøre sine intensjoner for 2016 den 28. mai i New Hampshire. Han er ikke bekymret for det stadig større republikanske, feltet og mener hans ideer og visjoner vil være nok for å skaffe ham nok støtte.

DAGENS ARTIKLER

«Scott Walker’s crisis of faith» av Alex Isenstadt (Politico): «The Wisconsin governor is racing to reassure Christian conservatives that he’s one of them.»

«The Weaponization of Fact-Checking» av Mark Stencel (Politico): «Can fact-checkers adapt what they do to the way politicans have adapted to them?»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.