Mer

  Morgenkaffen onsdag 13. mai: Nederlag for Obama, Paul gjør seg klar, og Kerry møtte Putin

  God morgen! Det er onsdag, bare 545 dager igjen til presidentvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I’m going to lead the charge in the next couple of weeks as the Patriot Act comes forward. We will be filibustering. We will be trying to stop it. We are not going to let them run over us. And we are going to demand amendments and we are going to make sure the American people know that some of us at least are opposed to unlawful searches.»

  Når senator Rand Paul (R-Kentucky) går ut og lover filibuster er det bare til å finne frem soveposen og hermetikken. Nå varsler «kongen av filibusteren» nye aksjoner når den omstridte Patriot Act skal opp i Kongressen de kommende ukene.

  NYHETER

  TRØBBEL FOR OBAMA I SENATET. Senatet stemte i går mot at Obama-administrasjonen kan få brede fullmakter til å klubbe igjennom den kommende handelsavtalen med Japan og et titalls andre land rundt Stillehavet. Tungen på vektskålen ble stemmer mot fra flere demokratiske senatorer, med Ron Wyden (D-Oregon) i spissen. Handelsavtalen, som vil omfatte over 40 prosent av verdens samlede økonomi dersom den blir vedtatt, har vært kontroversiell på begge yttersidene av det politiske landskapet. President Barack Obama har måtte tåle kritikk blant annet fra demokraten Elizabeth Warren (D-Massachusetts), som har ytret sterk misnøye med avtalen. Warren mener den vil sette amerikanske arbeidsplasser i fare. Obama mener på sin side at dette ikke vil være noe problem, men at det snarere vil bidra til å stimulere økonomien for store amerikanske merkevarer, som i neste instans vil føre til flere høytlønnede arbeidsplasser i USA. Resultatet av gårsdagens avstemning i Senatet betyr imidlertid ikke kroken på døren for handelsavtalen, men vil gi Kongressen langt større innflytelse på innholdet i den endelige avtalen, ettersom denne må formelt godkjennes av den lovgivende forsamlingen i sin helhet.

  KERRY MØTTE PUTIN I RUSSLAND. Som vi nevnte i gårsdagens Morgenkaffe er John Kerry på statsbesøk til Russland denne uken. I går hadde utenriksministeren et åtte timer langt møte med Vladimir Putin, et møte som begge leirene omtaler som «positivt». Kerry var klar på at sanksjonene fra både EU og USA mot Russland kommer til å holdes ved like så lenge Kreml ikke velger å forholde seg til våpenhvilen mot Ukraina.

  GOP-FESTEN KAN VÆRE OVER I 2016. Etter mellomvalget i fjor, der republikanerne vant full kontroll over Kongressen, kan «hjemme alene-festen» være over allerede til neste år. Demokratene kan nemlig ende opp med å ta tilbake kontrollen over Senatet, ettersom republikanerne må forsvare hele 24 seter, mens demokratene kun trenger å forsvare ti. Samtidig favoriserer sammenfallet med presidentvalget demokratene, ettersom presidentvalg i større grad mobiliserer demokrater enn republikanere. Vil du vite mer? The Hill har laget en glimrende oversikt for de ti mest interessante statene.

  OBAMA-BIBLIOTEKET TIL CHICAGO. Som seg hør og bør skal alltid avgåtte presidenter beæres med et bibliotek i sitt eget navn. Drakampen om hvilken by som skal få æren av å huse biblioteket har holdt på en stund, men i går ble det klart at biblioteket ender opp i Chicago, på universitetet der Obama foreleste i juss før han gikk inn i politikken. «All the strands of my life came together, and I really became a man when I moved to Chicago. That’s where I was able to apply that early idealism to try to work in the communities in public service», sa Obama i en videosnutt der kunngjøringen ble offentliggjort. Dog vil det ta tid før biblioteket står ferdig: Obama Foundation, som organiserer bibliotekprosjektet, vil ikke kunne motta penger fra PACs eller lobbyister før etter at Obama har forlatt Det hvite hus, altså 20. januar 2017.

  #2016SIRKUSET

  WALKER SNAPPER TIDLIGERE ROMNEY-RÅDGIVER. Kampen om strategene og rådgiverne som omkranset Mitt Romney under 2012-valgkampen står i all hovedsak mellom Scott Walker, Marco Rubio og Jeb Bush. Nå har Walker klart å kapre velsignelsen fra utenriksrådgiveren Robert O’Brien til den ennå ikke kunngjorte, men svært sannsynlige, presidentkampanjen til Wisconsin-guvernøren. O’Brien var en av nøkkelrådgiverne til Mitt Romney under 2012-valgkampen, og skal allerede ha briefet Walker i forkant av sistnevntes pågående besøk i Israel. Tidligere har også Walker klart å få Jim Talent, en annen utenriksrådgiver som også var en viktig brikke i Romney-kampanjen, med som støttespiller i kampanjen som ventes å offentliggjøres innen de neste få månedene.

  DATO FOR FØRSTE GOP-DEBATT SATT. Det virkelige 2016-sirkuset sparkes for alvor i gang når de direktesendte TV-debattene begynner å poppe opp. Nå er datoen satt for den første nominasjonsdebatten mellom de republikanske kandidatene. 6. august vil den første debatten gå av stabelen fra Cleveland, Ohio. Tidligere er det blitt kjent at republikanerne vil avholde intet mindre enn ni debatter før landsmøtet har pekt ut 2016-valgkampens endelige kandidat. Det er bare til å føre det opp i kalenderen først som sist – det er 86 dager igjen!

  BUSH: – TAKE A CHILL PILL! Forrige ukes valg i Storbritannia viste oss hvor galt det kan gå dersom man stoler altfor blindt på meningsmålingene. Dette har også den potensielle presidentkandidaten for republikanerne, Jeb Bush, fått med seg. Etter at stadig flere i det republikanske feltet har kunngjort sine kandidatur, mens sistnevnte Bush har blitt sittende på gjerdet, har flere av de offentliggjorte kandidatene merket fremgang på meningsmålingene. Til gjengjeld kan det se ut til at dette har vært på Bush sin bekostning. Han avviser imidlertid at dette er noe en skal legge altfor mye i på dette tidspunktet av valgkampen. «The polls are totally irrelevant. I’m not a candidate yet. So … everybody needs to take a chill pill on the polls until it gets closer», sa han til Fox News i går. Uansett: Jeb Bush leder fortsatt i vår 2016-tracker…

  WALL STREET TIL HILLARY: – IKKE TA EN MILIBAND. Vi holder oss til referanser mot den britiske valgkampen litt til. Anonyme, men innflytelsesrike kilder fra Wall Street som Politico har snakket med advarer Hillary Clinton mot å føre samme taktikk som det tapende Labour-partiet med partileder Ed Miliband i spissen gjorde, nemlig å angripe banker og næringsliv blant annet for feite bonuser i toppledelsen. Kildene mener at dette var noe av det som gjorde at Labour tapte. Siden Clinton kunngjorde kandidaturet sitt har hun brukt noe tid på å posisjonere seg som en Wall Street-kritisk politiker. Blant annet sa hun dette under et velgermøte i Iowa nylig: «There’s something wrong when hedge fund managers pay lower taxes than nurses or the truckers I saw on I-80 when I was driving here over the last two days».

  DAGENS ARTIKLER

  «The Myth of a Better Iran Deal» av Philip Gordon (Politico): «Consider the following scenario. A Democratic U.S. administration, working closely with key international partners, negotiates a nuclear nonproliferation agreement with an adversarial rogue state. The deal, an imperfect compromise, would lessen the country’s international isolation and provide some economic benefit in exchange for eliminating the means to produce nuclear weapon»

  «Why President Obama is so annoyed with Elizabeth Warren» av Chris Cillizza (Washington Post): «In the annals of President Obama’s dismissive putdowns, this one ranks right up near the top: «The truth of the matter is that Elizabeth is, you know, a politician like everybody else.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også