God morgen! Det er tirsdag 12. mai, og Mor­gen­kaffen er servert. 

«I don’t feel old. I don’t feel like yesterday’s news, and I’m not.»

Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R), sitert av Washington Post, i et intervju på Fox News mandag kveld.

NYHETER

KAMP I KONGRESSEN OM NSA. Kongressen er under nytt press for å iverksette tiltak mot National Security Agency (NSA) sitt kontroversielle overvåkningsprogram. Kongressmedlemmene har bare 10 jobbdager på seg på å fornye deler av Patriot Act. Den utløper 1. juni. Det er dype skillelinjer i begge partiene om hvordan de skal gå videre med saken. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky), senator John McCain (R-Arizona), senator Tom Cotton (R-Arkansas) og presidetkandidat og senator Marco Rubio (R-Florida) ønsker alle sammen å fortsette programmet uten å endre på det.  Samtidig ønsker Det hvite hus, senator Pat Leahy (D-Vermont), og Tea Party senator Mike Lee (R-Utah) å reformere NSA. “The real question for Sen. McConnell is do you take the reform legislation or do you let the program expire.” Les mer hos The Hill.

KERRY MØTER PUTIN I RUSSLAND. USAs utenriksminister John Kerry vil fly til  Sotsji i Russland for å møte president Vladimir Putin for sine første direkte samtaler etter to år fylt med spenning over Ukraina og andre konflikter. “Putin wants to end his isolation, this is not something which he feels comfort about. Kerry’s goal is to see whether Putin is serious about peace in Ukraine,” sier Alexander Baunov fra Carnegie Moscow Center. I tillegg til Ukraina vil Kerry og Putin sannsynligvis diskutere forhandlingene om en  atomavtale med Iran, arbeidet med å få slutt på borgerkrigene i Jemen og Syria. Kerry stopper i Sotsji på vei til et møte med NATOs utenriksministere i Tyrkia, der de allierte vil diskutere Ukraina og situasjonen i øst-Europa. Les mer hos Bloomberg Politics.

MCCAIN UT MOT UTENRIKSMINISTER KERRY. «This administration feels that they can somehow make agreements with Iran throughout the region, when these countries view Iran as a direct threat. And that certainly is the case when you look at Iranian aggression in four different countries,» sa John McCain om kongen av Saudi-Arabia sitt avslag på Obamas invitasjon til Camp David. Les mer hos Politico.

WARREN SLÅR TILBAKE MOT OBAMA. Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) slår tilbake mot president Barack Obama i et intervju publisert på mandag. Hun sier hun har rett til å kritisere Obama og handelsforhandlinger som hun mener kan undergrave Dodd-Frank-loven. I helgen sa Obama at Warren tar feil når hun hevder at avtalen for handelsavtaler kan være en velsignelse for Wall Street. Warren sa at avtalen gir en fremtidig republikansk president en bedre mulighet for å undergrave økonomiske reformer fordi det bare vil kreve 51 stemmer i Senatet i stedet for 60. “If the president is so confident it’s a good deal, he should declassify the text and let people see it before asking Congress to tie its hands on fixing it,” sa Warren. Les mer hos Politico.

ØKENDE KRITIKK MOT HERSHs BIN-LADEN SAK. I går nevnte vi at journalisten Seymour Hersh hevdet at Obama-administrasjonen løy om det som skjedde den natten da Osama bin Laden ble drept i Pakistan. Vi rundet av saken med «ifølge Hersh». Max Fisher hos Vox plukker her fra hverandres Hersh-artikkelen.

#2016SIRKUSET

HILLARY HOLDER ØYE MED PARTIRIVALER. Hillary Clinton prøver å få kontroll over sine rivaler i det demokratiske partiet med å opprette lokale valgkampkontorer i Rhode Island, Maryland og Vermont.  Presidentkandidat Bernie Sanders (D) kommer fra Vermont, den mulige kandidaten Martin O’Malley (D) kommer fra Maryland og den mulige kandidaten Lincoln Chafee (D) kommer fra Rhode Island. “She knows there is going to be a media onslaught against her. She isn’t taking anything for granted. This is not a walk in the park for her,” ,” sa Joe Paolino, tidligere ordfører i Providence, som vil leie ut sitt valgkampkontor byen til Clinton. Med det sagt: Clinton gikk uansett med planer om å opprette valgkampkontorer i alle 50 stater. Les mer hos The Boston Globe.

ALLE VENTER PÅ JEB BUSH. Tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush (R), har enda ikke kunngjort sitt kandidatur. Han skal ha sikret seg $ 100 millioner fra rike donorer og eksterne grupper til sin valgkamp. Det er forventet at Bush skal komme med kunngjøringen i midten av Juni. Les mer hos Politico.

CHRISTIE BRUKTE $300.000 PÅ MAT OG ALKOHOL. I løpet av sine 5 år som guvernør i New Jersey har Chris Christie (R) hittil brukt 300.000 dollar på mat, alkohol og dessert.  Det er særlig Christies pengebruk i løpet av 2010 og 2011 sesongene av NFL på MetLife stadion, der New Yorks Giants og Jets spiller sine hjemmekamper, som får oppmerksomhet. New Jerseys guvernør har tradisjonelt fri bruk av luksusbokser i kampene og andre arrangementer, men mat og drikke koster ekstra. New Jersey Republican State Committee refunderte utgiftene i mars 2012 for Christies kjøp fra «DNS Sports.» Siden da har guvernøren avstått fra å bruke denne kontoen på MetLife og andre sportsarenaer. Les mer om Christies pengebruk hos New Jersey Watchdog.

DAGENS ARTIKKEL

«Is Hillary Clinton flip-flopping or just evolving?» av Teagan Goddard (The Week): «Flip-flopping can easily derail a presidential campaign. John Kerry’s infamous line on the Iraq war — «I voted for it before I voted against it» — solidified his image as a politician who would take almost any position if it would get him elected. He never overcame it.«


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnereFor å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på mellomvalget 2022.