Mer

  Morgenkaffen mandag 11. mai: Obama vs. Warren, Bush om sin kristne tro, og 2016-trackeren er oppdatert

  God morgen! Det er mandag, 2016-trackeren vår er oppdatert, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I am asked sometimes whether I would ever allow my decisions in government to be influenced by my Christian faith. Whenever I hear this, I know what they want me to say. The simple and safe reply is, ‘No. Never. Of course not.’ If the game is political correctness, that’s the answer that moves you to the next round. The endpoint is a certain kind of politician we’ve all heard before – the guy whose moral convictions are so private, so deeply personal, that he even refuses to impose them on himself.»

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) om tro i et foredrag på Liberty University i Virginia søndag.

  NYHETER

  President Barack Obama langet ut mot partifellen senator Elizabeth Warren (D-Massachussets) i et intervju med Yahoo News lørdag. Warren har kritisert Trans-Pacific Partnership (TPP) handelsavtalen, og hevdet i forrige uke at avtalen kan reversere reguleringen man fikk av finanssektoren i kjølvannet av finanskrisen. ”Hun tar helt feil,” var Obamas klare svar. Obama er en ivrig forsvarer av avtalen og mener at kritikernes argumenter er basert på frykt, ikke fornuft. «Etter den kampen jeg hadde med Wall Street for å få Dodd-Frank igjennom, må jeg være ganske dum om jeg lar det gå til spille nå», argumenterte Obama. Et hyppig motargument er at konsern kan underminere nasjonale lovverk ved å klage til egne internasjonale ”konfliktråd.” Obamas svar er at USA allerede er med i 50 slike avtaler og aldri har blitt overkjørt, og at miljø, helse og matsikkerhet ikke vil undergraves noe sted. Hovedspørsmålet er allikevel om avtalen vil gi flere eller færre arbeidsplasser. Presidenten lover her 123 milliarder dollar mer i amerikansk eksport årlig, men sa lite om hvem som rammes negativt og positivt av økt frihandel med fattigere land.

  Kongressmann Sander Levin (D-Michigan, 9.distrikt), fremste demokrat i Ways and Means komitteen, argumenterte på C-SPAN at man ved å gi presidenten ”fast-track” forhandlingsmyndighet kun gir Kongressen muligheten til å si ja eller nei til en handelsavtale. Levin ønsket seg for eksempel at valutamanipulasjon, som han anklaget Japan for å drive med i stor skala, skal inn i TPP-avtalen siden det utgjør en stor ulempe for amerikansk økonomi. Obama derimot mener at USA best bevarer sin egen handlefrihet med å forhandle valuta i egne fora. Levin trakk også fram hvor undertrykket arbeidere er i enkelte TPP land som Vietnam. Levin mener at presidentens argument om at nasjonale lovverk ikke undergraves har vært sant tidligere, men at utviklingen går mot at internasjonale konsern bruker handelsavtalene mer aktivt. Republikanere på sin side mener at ”fast track” myndighet vil binde presidenten fastere til 150 objektiver som Kongressen gir til administrasjonen på forhånd. Ironisk nok fant intervjuet med Obama sted i Nike hovedkvarteret, mens Levin ble intervjuet i Detroit.

  I en artikkel i London Review of Books skriver journalisten Seymour Hersh at mye av historien Det hvite huset presenterte rundt attentatet på Osama bin Laden er usann. Han mener at nøkkelpersoner i det pakistanske militæret var informert, at de bidro med sentral etterretning over lengre tid, og at det var derfor man sendte to helikoptre uten flystøtte. Ifølge Hersh var det en avtale om at man en uke senere skulle offentliggjøre at bin Laden hadde blitt drept i et droneangrep i fjellene. Denne avtalen ble angivelig brutt av Obama-administrasjonen når man så at sprengingen av det ene helikopteret ville vekke internasjonal oppmerksomhet, og at en slik aksjon var gull verdt fram mot 2012 valget. Dermed ignorerte Obama det han hadde sagt både til Pakistan og sin egen forsvarsminister Robert Gates. Ifølge Seymour Hersh.

  The Hill skriver at det er minst 25 republikanere i Huset som murrer mot flertallet i partiet, som ikke vil gi noen rettigheter til ulovlige innvandrere som ble bragt til landet som mindreårige. Det er spesielt representanter fra distrikter med høy andel av Hispanics, som ønsker at disse for eksempel kan tjenestegjøre i militæret og slik få statsborgerskap.

  New York Times melder at den nyinnsatte kongen i Saudi Arabia, kong Salman, dropper det planlagte besøket til Washington, D.C., hvor han skulle møte president Barack Obama. New York Times mener det ikke er tilfeldig, men at det er et signal om at Saudi Arabia er svært misfornøyd med de forsikringene USA har gitt når det gjelder å støtte landet mot Iran. Spesielt ønsker saudiene seg mer avanserte våpen, noe USA er forsiktig med å selge av hensyn til israelsk sikkerhet, og en forsvarsavtale lik den USA har med Japan.

  #2016SIRKUSET

  Vi har oppdatert 2016-trackeren vår! Du leser om republikanerne her, mens artikkelen om demokratene ligger her. Tallene du er ute etter:

  Presidentkandidat og tidligere guvernør Mike Huckabee er i lett ruskevær etter kritikk for å ha promotert og investert i et ”helseprodukt” mot diabetes som ikke har noen påvist effekt. På CBS Face the Nation mente Huckabee at pillene kun var en liten del av et større program som også involverte diett og trim. Huckabee slo fast at om det er det verste de kan finne, at han har villet hjelpe mennesker med diabetes, ”then I’m going to be a heck of a good president.”

  I samme program deltok presidentkandidat og senator Bernie Sanders (I-Vermont). Første spørsmålet han fikk var ”hva er en sosialist i disse dager.” Sanders sitt svar var å trekke frem Skandinavia, Tyskland og Østerrike, der man ifølge Sanders gir bedre helsetilbud og høyere utdannelse for flere for en billigere penge enn i USA, og at han fokuserte mer på det enn f.eks å nasjonalisere jernbanen. Han slo fast at han kan slå Hillary Clinton, men at han ikke kommer til å ha en super-PAC av prinsipp. For Sanders er et hovedproblem at demokratiet i USA har blitt kuppet av pengemakta. Igjen var Sanders svært forsiktig med å kritisere Hillary Clinton, men trakk frem at han var mer skeptisk til frihandel og at han, i motsetning til Hillary, stemte mot Irak krigen.

  ”Jeg ville ha gått inn i Irak i 2003, og det ville Hillary Clinton også,” sa presidentkandidat in spe Jeb Bush da han ble intervjuet av FOX News søndag. Han slo fast at USA brydde seg for lite om å skape sikkerhet i de første par årene i Irak, men slo fast at det mener også hans bror George W. Bush, og at det er liten avstand mellom de to når det gjelder Irak og Midt-østen.

  Republikansk presidentkandidat Carly Fiorina ble intervjuet på NBC Meet the Press. Hun ble konfrontert med en meningsmåling om at 70 prosent av velgere er skeptiske til kandidater uten tidligere politisk erfaring. Fiorina trakk fram at hun har gitt råd til diverse ministre, at hun er den i feltet som kjenner best til internasjonale ledere – hun innrømte et unntak når det gjelder Hillary Clinton – at hun er ekspert på komplekse organisasjoner og at hun forstår økonomi og teknologi. Uvanlig blant republikanere argumenterer Fiorina mot å gi Obama myndighet til å ferdigstille TPP, hovedsaklig fordi hun ikke stoler på administrasjonen.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  Det er første runde av suppleringsvalget i Mississippis første kongressdistrikt tirsdag. En kjapp oversikt ligger her.

  Florida senator: Kongressmann Ron DeSantis er første republikaner til åannonsere sitt kandidatur for presidentkandidat Marco Rubios sete. Andre aktuelle kandidater er viseguvernør Carlos Lopez-Cantera, kongressmann Jeff Miller og tidligere kongressmann og justisminister Bill McCollum.

  Indiana senator: Kongressmann Marlin Stutzman vil søke den republikanske nominasjonen til Dan Coats’ sete i 2016. Den ofte opposisjonelle Stutzman prøvde å kapre nominasjonen tilbake i 2010, da han kun var delstatssenator, men tapte for Coats. Fra før er en av Coats’ nærmeste rådgivere, Eric Holcomb kandidat.

  Louisiana senator: Finansminister John Kennedy (R) vil trolig stille til Senatet i 2016 dersom nåværende senator David Vitter (R) vinner guvernørvalget i høst.

  Florida distrikt 18: Ex-delstatsrepresentant Carl Domino (R), som tapte 60-40 for kongressmann Patrick Murphy (D) i 2014 vil prøve igjen i 2016.

  New York distrikt 1: Demokratene har en kandidat til å prøve å vinne tilbake dette setet, som de tapte i fjor. Fylkespolitiker i Suffolk County, David Calone stiller i 2016.

  New York distrikt 11: Fylkesadvokat Dan Donovan (R) vant, som ventet, en grei 59-40 seier i suppleringsvalget tirsdag. Donovan slo demokraten Vinnie Gentile.

  Indiana guvernør: Delstatssenator Karen Tallian (D) vil erklære seg som kandidat tirsdag. Tallian tilhører venstresiden av partiet, mens den eneste andre demokraten, tidligere delstatsrepresentant John Gregg er nokså konservativ.

  Kentucky guvernør: Det republikanske primærvalget er blitt skikkelig grisete før nominasjonsdagen 19. mai. En blogger har i lengre tid fremsatt beskyldninger om at landbruksminister James Comer mishandlet sin kjæreste da han gikk på college. Bloggeren har hatt kontakt med folk i kampanjen til forretningsmannen Hal Heiner, som har ledet på målingene og Comer har beskyldt Heiner for skittent spill. Nå har imidlertid Comers ex-kjæreste stått frem og bekreftet påstandene om vold, samt lagt til at Comer overtalte henne til å abortere. Comer på sin side blånekter for anklagene og truer med søksmål. En måling tatt opp av PPP for en demokratisk gruppe onsdag og torsdag gir Comer 28%, mot 27% til Heiner og 25% til Bevin, så her kan det fort bli veldig jevnt. Stay tuned!

  West Virginia guvernør: Milliardæren Jim Justice – visstnok delstatens rikeste – vil erklære seg som kandidat til den demokratiske nominasjonen mandag.

  Alaska lokal: Andre runde i Anchorage endte med klar seier til demokrat Ethan Berkowitz over republikaner Amy Demboski.

  Arkansas finansminister: Republikaneren Dennis Milligan, som tok over for en demokrat som var under føderal tiltale for korrupsjon, kan nå være i hardt vær selv. Lokalpressen skriver om lyssky affærer som kan innebære brudd på reglene for kampanjefinansiering.

  Colorado lokal: Borgermesteren i Denver, Michael Hancock (D) vant gjenvalg med rundt 80% tirsdag.

  Indiana lokal: Primærvalgene i delstatshovedstaden Indianapolis endte med seier til tidligere administrasjonsminister og føderal anklager Joe Hogsett (D) og restauranteier Charles Brewer (R). De to møtes til andre runde i november.

  Indiana lokal: Primærvalget i Fort Wayne endte med seier til hhv. borgermesterTom Henry (D) og bystyremedlem Mitch Harper ( R). De to møtes til andre runde i november.

  Mississippi justisminister: Mason Dixon har målt og finner justisminister Jim Hood (D) med en 55-40 ledelse på tidligere assisterende føderale anklager Mike Hurst (R).

  Nebraska lokal: Andre runde i delstatshovedstaden Lincoln endte med seier til borgermester Chris Beutler (D) over fylkeskasserer Andy Stebbing (R).

  Ohio-lokal: Første runde av lokalvalget i delstatshovedstaden Columbus endte med at bystyreleder Andrew Ginther og sheriff Zach Scott (begge demokrater) gikk videre. Valget avgjøres i november.

  TX-lokal: Første runde i Arlington endte med seier til utfordrer Jeff Williams , med over 50% mot sittende borgermester Robert Cluck. Begge er republikanere.TX-lokal: Første runde i Dallas endte med gjenvalg til borgermester Mike Rawlings (D), og dermed ingen 2. valgomgang.

  Texas-lokal: Første runde i San Antonio på lørdag endte med at tidligere delstatssenator Leticia Van de Putte (30%) og sittende borgermester Ivy Taylor(28%) gikk videre. Andre runde avholdes 13. juni.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Republikanernes tre sterkeste kort: Bush, Walker og Rubio» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «AmerikanskPolitikk.no sin 2016-tracker gir deg oversikten over hvem som ligger best an i kampen om den republikanske presidentnominasjonen. Med ni måneder igjen til de første stemmene telles heter favorittene Jeb Bush, Scott Walker og Marco Rubio.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også