Mer

  Første runde i Mississippis første kongressdistrikt

  DSCN2524
  I denne fattigslige 2-roms bygningen ble Elvis Aaron Presley født, 8. januar, 1935.

  Mississippis første kongressdistrikt dekker delstatens nordøstre hjørne og omfatter bl.a. småbyene Oxford, som huser det berømte universitetet «Ole Miss» og som var William Faulkners hjemby, samt Tupelo, som var fødebyen til Elvis Presley.

  Distriktets republikanske kongressmann, Alan Nunnelee, døde av hjernesvulst 6. februar og hans plass i Huset skal fylles tirsdag 12. mai. Etter delstatens valglover arrangeres suppleringsvalg etter samme model som valgene i Louisiana: Alle kandidater stiller sammen og dersom ingen får over halvparten av stemmene går de to med flest stemmer – uavhengig av partitilhørighet – videre til en andre valgomgang 2. juni. Du kan følge opptellingen via sidene til Associated Press her.

  I dette tilfellet stiller hele tolv republikanere og en enslig demokrat. Distriktet er sterkt konservativt (R+15) og selv med en såpass stor splittelse av de republikanske stemmene er det ikke sikkert at demokraten går videre; det kan like gjerne bli to republikanere. Hvem det blir er imidlertid nær umulig å ha noen sikker mening om, siden ingen meningsmålinger har blitt offentliggjort og valgdeltakelsen trolig blir lav.

  De 12 republikanerne er forretningsmennene Boyce Adams og Sam Adcock, delstatssenator Nancy Collins, lege Starner Jones, fylkesadvokat Trent Kelly, tidligere bystyremedlem Quentin Whitwell jr, advokatene Daniel Sparks og Greg Pirkle, transportkommissær Mike Tagert, tannlege Ed «Doc» Holliday, tidligere borgermester Henry Ross og fylkesanklager Chip Mills. Den eneste demokraten er advokat Walter Zinn.

  Adams, Jones og Tagert har samlet inn mest cash, men alle republikanerne har samlet inn nok til at de ikke uten videre kan sees bort ifra. Den som ikke har overbevist er demokraten Zinn, som i følge siste rapport hadde ynkelige 2.752 dollar på konto.

  Skulle jeg bli tvunget til å tippe de to som går videre, velger jeg meg transportkommissær Mike Tagert, siden han tross alt er tålelig godt kjent for velgerne og har mye av ex-guvernør Haley Barbours apparat i ryggen, samt lege Starner Jones, som har vært en meget høylydt motstander av Obamacare. I et så konservativt distrikt, med lav valgdeltagelse, kan dette være klare fordeler.

  Som nevnt, dette valget er svært åpent og det er ekstremt lite sannsynlig at noen får over 50% tirsdag. Det eneste som er rimelig sikkert er at en republikaner vil vinne setet i juni. Om det blir mot en demokrat eller mot en annen republikaner (og i så fall hvem) får vi vite onsdag morgen.

  Her er det amerikanske innenriksdepartementets kart over distriktet, hentet fra Wikipedia:

  Mississippi_US_Congressional_District_1_(since_2013)_tif

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også