Mer

  Morgenkaffen torsdag 7. mai: Iran truer med forhandlingsbrudd, nye e-postavsløringer og Snyder vurderer kandidatur

  God morgen! Det er torsdag 7. mai, ukas nyhetsbrev fra 2016-sirkuset er sendt, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Once again, as with Nidal Hasan and the Tsarnaev brothers, we have radical Islamic terrorists who this Administration knew about and yet failed to connect the dots and prevent this act of terrorism».

  Etter terroranslaget mot «Draw Mohammad»-utstillingen i Texas, kritiserer 2016-kandidat Ted Cruz (R-Texas) president Obama for ikke å beskytte det amerikanske folk mot terrortrusler. Les mer i The Dallas Morning News.

  NYHETER

  BALTIMORE-ORDFØRER BER OM ETTERFORSKNING AV POLITIET. Baltimores ordfører, Stephanie Rawlings-Blake (D), kunngjorde onsdag at hun formelt har bedt Justisdepartementet om å undersøke hvorvidt byens politimenn har opptrådt diskriminerende. Meldingen kommer etter en rekke opptøyer i Baltimore etter Freddie Grays dødsfall 12. april. «Throughout my administration, we have taken a number of steps to change the culture and practices of the Baltimore Police Department. Despite this progress, we all know that Baltimore continues to have a fractured relationship between the police and the community. (…) I’m asking the Department of Justice to investigate if our police department has engaged in a pattern or practice of stops, searches or arrests that violate the Fourth Amendment. I am asking that they investigate what systemic challenges exist within our police department that can contribute to excessive force and discriminatory policing», sa Rawlings-Blake under en pressekonferanse onsdag. Ordføreren tilføyde at Baltimore så fort som mulig vil innføre såkalte kroppskameraer for politiet. Rawlings-Blakes kunngjøring kommer dagen etter justisminister Loretta Lynch besøkte Baltimore og møtte ordføreren. Justisdepartementets talskvinne, Dena Iverson, har senere uttalt at Lynch har mottatt anmodningen, og at hun vurderer å godkjenne en slik etterforskning.

  IRAN-LEDER TRUER MED Å BRYTE ATOMFORHANDLINGENE. Onsdag erklærte Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei at han vil forlate forhandlingsbordet dersom han føler seg truet av amerikanske styrker. Denne advarselen kom i form av en rekke tweets fra Khamenei. «Recently U.S. officials threatened to take military action against #Iran. What does negotiations mean under ghost of a threat?» Ayatollahen fulgte opp med tweetene: «How dare US officials threaten #Iran militarily? In 2007 I said that hit-and-run attacks are no longer possible; you will get involved» og «US need for the #talks –if not more- is not less than #Iran’s. Negotiators should observe red lines& tolerate no burden, humiliation &threat». Khamenei skrev også at flere vestlige ledere innser at dersom lignende sanksjoner var blitt rettet mot andre land, ville disse landene ha gått under, men at Iran er sterkere. I tillegg kritiserte han USAs reaksjon på det han hevder var Irans forsøk på å frakte medisin til sivilbefolkningen i Jemen. Til slutt anklaget Khamenei USA og Israel for å være hykleriske i sin promotering av menneskerettigheter, da de begge, ifølge Ayatollahen, er rasistiske regimer: Han lenket samtidig til en video om maktmisbruk blant lovens håndhevere i USA. Også tidligere har Khamenei kritisert amerikanske myndigheter og politimenn for rasisme og maktmisbruk, blant annet med referanser til Baltimore og dødsfallet til Freddie Gray. Irans Ayatollahs siste kritikk kommer dagen før Kongressen skal stemme over hvorvidt de skal ha muligheten til å avvise atomavtalen med Iran før den eventuelt settes i kraft.

  #2016SIRKUSET

  Vi har spurt før, og vi spør igjen: Abonnerer du på vårt ukentlige nyhetsbrev fra 2016-sirkuset?

  RICK SNYDER VURDERER PRESIDENTKANDIDATUR. Michigan-guvernør Rick Snyder (R) hinter nok en gang om at han vurderer å stille som presidentkandidat i 2016. Tirsdag uttalte guvernøren at han ser en åpning i det republikanske feltet for en kandidat med hans egen politiske historikk. Snyder mener USA trenger en problemløser i 2016, og at det ikke finnes en slik kandidat i det nåværende republikanske feltet. Videre kritiserte han Washington for langsomme byråkratiske prosesser. Ifølge Snyder er det behov for en kandidat som kan endre denne trenden; “I don’t think the traditional model of sending another politician to Washington is the best answer, because there is a broken culture there and a broken government». Dette var trolig en måte å underbygge sin egen erfaring som businessmann, blant annet som tidligere investor og president for Gateway Inc. Wall Street Journal melder imidlertid at en eventuell 2016-kunngjøring fra Snyder ikke vil komme før om flere uker. Ryktene om at Snyder vurderer et presidentkandidatur startet for alvor for litt over en uke siden, da tidligere Minnesota-senator Norm Coleman (R) hevdet at Snyder ville stille: «I met with Rick Snyder yesterday. He’s running. He’s running». Snyders kommunikasjonssjef vil imidlertid ikke bekrefte ryktene. «The governor has indicated that he’s watching the presidential race closely and hoping a commonsense problem solver emerges, but he has not made any decisions about entering the field at this time» er Jarrod Agens svar på spekulasjonene.

  CLINTON FRIR TIL MINORITETSVELGERE. Så langt har Hillary Clintons presidentkampanje i særlig grad vært rettet mot minoritetsgruppene som var avgjørende for Barack Obamas valgseire både i 2008 og 2012. Etter en valgkampvideo rettet mot homofile, «Millennials»-generasjonen, kvinner, latinamerikanske og svarte velgere, etterlyste Clinton i forrige uke reformer i rettssystemet, blant annet for å redusere antallet innsatte. Tirsdag deltok hun på en Cinco de Mayo-markering i Nevada, der hun talte om nye måter å sørge for statsborgerskap for immigranter som illegalt oppholder seg i USA. Disse sakene er særlig viktige for henholdsvis svarte og latinamerikanske velgere. The Hill skriver at Clintons håndsutrekning til disse gruppene er strategisk, da statene som blir mest avgjørende i valget, som Florida, Colorado, Nevada, Virginia og North Carolina, alle har viktige minoritetsgrupper. Statsviter Michael Mezey anser det som avgjørende at Clinton vinner minoritetsgruppers stemmer. «The key for her in those states is to assemble that minority coalition. I think it’s crucial», sa Mezey tirsdag. Også kongressmann Tony Cárdenas (D-California), som sitter i Kongressens Hispanic Caucus, vektlegger viktigheten av støtten fra minoritetsgrupper frem mot 2016. Han underbygget dette ved å referere til viktigheten av minoritetsstemmer for Obamas seire; “Nobody wins the presidency in this country any more by just getting one set of folks. If she reproduces those numbers, I don’t think she’s beatable. And you can take her name out of there and put any candidate in her place. (…) If anybody can figure out how to get that panoply of voters out for them, they’re going to win», predikerte Cárdenas.

  UTENRIKSDEPARTEMENTET UVITENDE OM CLINTONS E-POSTBRUK. Mens Clinton arbeider for å nå frem til viktige velgergrupper, er det en fare for at denne innsatsen vil undergraves av stadige avsløringer om frontrunnerens fortid. Mens Clintons team tvinges til å fokusere på kritikken og påstandene som vil komme i boka «Clinton Cash», uttalte en rådgiver i Utenriksdepartementet onsdag at Clintons bruk av en personlig e-postkonto gjennom en privat server i tjenesten som utenriksminister var uakseptabel og foregikk uten at departementet hadde kjennskap til det. I et vitnesbyrd i en høring for Senatets Judiciary Committee, uttalte Utenriksdepartementets Joyce Barr at «The actions that we’ve taken in the course of recovering these emails has made it very clear what the responsibilities are with regard to record-keeping». Barr presiserte at det var Clintons egen beslutning å slette e-poster hun selv hevder var personlige, og at Utenriksdepartementet verken har hatt muligheten til å verifisere at dette stemmer, eller at de har mottatt alle relevante e-poster fra Clintons periode som utenriksminister. Tidligere har Utenriksdepartementet uttalt at Clinton ikke sendte eller mottok e-poster med klassifisert informasjon på sin personlige e-postkonto. Analytikere har imidlertid satt spørsmålstegn ved sikkerheten rundt dette systemet. En av kritikkene har her vært at mangelfull sikkerhet rundt e-postbruken kan ha gjort Clinton sårbar for hackerangrep fra andre land eller fra kriminelle grupper. Under onsdagens høring uttalte Barr at hun ikke hadde informasjon om sikkerhetsprosedyrene rundt e-postbruken. Hun medga likevel at dette kan ha vært en sårbarhet ved systemet.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Huckabee May Be Doomed To Rerun His 2008 Campaign In 2016» av Harry Enten (FiveThirtyEight): «(…) the polling says he is a legit contender for the Republican nomination. Yet there’s evidence that the fatal flaw of his 2008 run — namely, an inability to widen his appeal beyond born-again and evangelical Christians — hasn’t gone away».


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også