Mer

  Morgenkaffen onsdag 6. mai: Huckabee stiller, strid om handelsavtale og Iran-avtalen til Kongressen

  God morgen! Det er onsdag 6. mai, seks republikanere har kunngjort sine presidentkandidatur, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Eight years later our debt has more than doubled, America’s leadership in the world has completely evaporated and the country is more polarized than ever in my lifetime.»

  Som ventet kunngjorde tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R) sitt kandidatur som republikansk presidentkandidat i går. I talen hans gikk han – heller ikke så overraskende – hardt ut mot Obama-administrasjonen. Se hele kunngjøringstalen under!

  https://www.youtube.com/watch?v=DbSAcwbPT94

  NYHETER

  – HANDELSAVTALEN KAN GI IMMIGRASJONS-BOOM. Forhandlingene om en handelsavtale mellom USA og flere Stillehavsland, deriblant Japan, foregår fremdeles. Obama-administrasjonen ønsker brede fullmakter for å kunne forhandle frem og banke igjennom avtalen uten å gå via Kongressen, men dette har republikanerne naturligvis motsatt seg. Nå trekker en av de sterkeste motstanderne mot fritt spillerom for Obama, senatoren Jeff Sessions (R-Alabama), frem immigrasjonskortet for å få flere over på sin side. Han mener nemlig at handelsavtalen vil åpne opp for mer arbeidsinnvandring til landet, noe som vil sette ytterligere press på arbeidsmarkedet. Dog møter Sessions motbør, selv fra sine egne. Leder av Senatets finanskomité Orrin Hatch (R-Utah) var i går kategorisk mot sin partifelle: «There’s nothing in this bill that applies to immigration, and we’ve been assured by the administration that there will be nothing in any of the trade pacts that will involve immigration».

  GÅR MOT KONGRESSVURDERING AV IRAN-AVTALEN. På torsdag skal Senatet ta stilling til et lovforslag som legger opp til at Kongressen skal få kunne vurdere innholdet i atomavtalen med Iran før USA eventuelt signerer den. På den måten blir makten i teorien overført fra Obama-administrasjonen til Kongressen, som jo har en republikansk majoritet. Skal vi tro senator Bob Corker (R-Tennessee), vil dette lovforslaget gå igjennom på torsdag. Like fullt tror ikke Corker at det vil bli noe av det kontroversielle tillegget til lovforslaget som krever at avtalen med Iran skal inneholde et underpunkt der Iran også må anerkjenne Israel som en del av avtalen.

  LYNCH BESØKTE BALTIMORE. Èn uke etter de kraftige opptøyene i Baltimore brøt ut, besøkte den nyinnsatte justisministeren Loretta Lynch byen i går. Der møtte hun blant annet de etterlatte av 25-årige Freddie Gray som døde i politiets varetekt i april. Hun benyttet også anledningen til å takke politiet for innsatsen de har gjort etter opptøyene. Justisdepartementet har allerede varslet at de har åpnet etterforskning av omstendighetene rundt Grays dødsfall.

  #2016SIRKUSET

  Som vi nevnte øverst i Morgenkaffen kunngjorde Mike Huckabee sitt kandidatur som republikansk presidentkandidat i går. Les vår fyldige sak om Huckabee som vi publiserte i går, og les redaktør Are Tågvold Flaten sin vurdering av samtlige kandidater i kronologisk rekkefølge her. Denne saken blir oppdatert fortløpende etter hvert som flere kandidater kunngjør sine kandidatur.

  CLINTON MED IMMIGRASJONSOFFENSIV. Hillary Clinton kunngjorde i går under et møte i Nevada at hun vil jobbe for en rettferdig og lik vei frem til et statsborgerskap for immigranter.

  «We can’t wait any longer…I will fight for comprehensive immigration reform and a path to citizenship.»

  Hillary Clinton

  Hensikten med en immigrasjonsreform vil være å få flere innvandrere som har havnet på siden av samfunnet til å komme ut av skyggen og kunne bidra med skatter og få ta del i samfunnsgodene på lik linje med «vanlige» innbyggere. Clinton har generelt hatt et godt grep om hispanic-velgerne, altså latinamerikanske innvandrere, faktisk bedre enn Barack Obama under 2008-valgkampen.

  PLANLEGGER SEKS DEMOKRATISKE TV-DEBATTER. Til tross for at det demokratiske feltet av presidentkandidater fremdeles bare består av seniorklubben Hillary Clinton og Bernie Sanders, planlegger Det demokratiske partiet å ha seks offisielle debatter mellom kandidatene frem til landsmøtet neste sommer. De fire første debattene vil finne sted i Iowa, New Hampshire, South Carolina og Nevada, alle stater som har tidlige avstemninger i nominasjonskampen. De to siste har fremdeles ikke kunngjort. I tillegg til Clinton og Sanders er det ventet at den tidligere Maryland-guvernøren Martin O’Malley og eks-senator Jim Webb vil kunngjøre sine kandidaturer senere i år. Seks debatter er imidlertid mindre enn hva Det republikanske partiet planlegger. Der ligger det an til å bli hele ni debatter frem til primærvalgkampen er ved veis ende. Det langt færre enn rekordåret 2011-2012.

  NEW HAMPSHIRE BLIR NØKKELSTAT FOR BUSH. Ifølge National Journal bruker Jeb Bush mye tid på personlig oppfølgning av både politikere, donorer og tidligere Mitt Romney-tilhengere i New Hampshire for tiden. Dette omfatter alt fra telefonsamtaler, eposter, personlige møter og håndskrevne takkekort. Årsaken er åpenbar: New Hampshire kan fort bli den avgjørende staten for Bush-kampanjen, og den staten som han absolutt vinne. Dette fordi konservative republikanere i Iowa ser med skepsis på ham, hjemstaten Florida ser heller ikke sikker ut for ham, og fordi sjansene i South Carolina er for usikre.

  TED CRUZ MISTET BUDSJETTAVSTEMNING. Til slutt en kuriøs sak om en av presidentkandidatene på republikansk side. I går ble det avholdt en prosedyreavstemning i Senatet i forbindelse med et republikansk budsjettforlik. Som eneste av de presidentkandidatene som sitter i Senatet klarte Ted Cruz å gå glipp av denne avstemningen. En talsperson for Cruz kunne meddele at han var like rundt hjørnet, og det hører med til historien at han rakk frem til den endelige avstemningen i Senatet. Dog er det ikke første gangen han går glipp av avstemninger i Senatet: I forrige uke gikk han blant annet glipp av Loretta Lynch-avstemningen.

  VALGSNACKS

  DAGENS ARTIKKEL

  «The Fraud of War» av Julia Harte (Slate): «U.S. troops have stolen tens of millions through bribery, theft and rigged contracts.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også