Mer

  Morgenkaffen mandag 4. mai: Carson og Fiorina kunngjør sine kandidatur og Christie er i hardt vær

  God morgen! Det er mandag 4. mai, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «…let me just say this about my political career. I think few would argue that it is the most unusual political career in the United States Senate. Nobody thought that I would be elected mayor of Burlington, Vermont. Very few people thought that I would beat an incumbent Republican to become United States congressman from Vermont by 16 points. And people weren’t so sure I could beat the richest person in Vermont to become a United States senator. So I would say don’t underestimate me.»

  Senator Bernie Sanders (I-Vermont) på ABC This Week om sine sjanser som presidentkandidat.

  NYHETER

  I går var kongressmann Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) på Face the Nation for å snakke om Baltimore. Han mente at pengene man har brukt på å bekjempe fattigdom ikke har vært brukt riktig, og at det burde være tverrpolitisk enighet om å bruke pengene annerledes. Han trakk fram hvordan ulike behovsprøvede programmer gjør at man ofte kan tape penger på de første skrittene ut av fattigdom ved at støtten faller bort. Ellers ga Ryan et forsvar for frihandelsavtaler og at Obama-adminstrasjonen skal få fullmakt til å fullføre forhandlinger (fast track negotiating authority). Hans argument var at om ikke USA er med på skrive reglene for verdenshandel, så vil Kina skrive dem for oss. Dette er en sak hvor republikanerne støtter Obama mot de fleste demokratene. Kun et titalls demokrater i Kongressen har sagt ja, skriver Washington Post, og presidenten lovet i et møte at han personlig ville drive valgkamp i 2016 for demokrater som støtter ham i dette.

  Republikanske senatorer som Tom Cotton (R-Arkansas) og Marco Rubio (R-Florida) blir trolig overkjørt av lederskapet og får dermed ikke med sine forslag om å hardne betingelsene for en eventuell Iran-avtale, skriver Politico. Senator Bob Corkers (R-Tennessee) forslag om å gi Kongressen bestemmelsesrett over en Iran-avtale, som har fått tverrpolitisk støtte, var i fare for å miste den demokratiske støtten på grunn av mulige tillegg som at Iran måtte annerkjenne Israel o.l. Nå ser det ut til at majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) har tatt grep og vil hindre mer debatt på mandag. The Hill skriver at dette har vært et vanskelig valg for McConnell som nå kan ende opp med å fremmedgjøre mange av sine egne partifeller.

  Husets speaker John Boehner (R-Ohio, 8.distrikt) ble konfrontert med sine tidligere dystre spådommer om Obamacare da han gjestet Meet the Press på søndag. Boehner svarte at på tross av 3 millioner nye jobber har det blitt vanskeligere for bedriftseiere å ansette. Ansettelser øker når økonomien vokser, men reformen er likevel en økonomisk fartsdump, fortalte Boehner. Han tok seg også tid til å kritisere Hillary Clinton for å ikke støtte president Barack Obama i forsvaret for TPP handelsavtalen, som han mente Hillary er for, men som hun av taktiske grunner ikke har villet si noe om. ”Presidenten trenger hennes hjelp for å overbevise demokrater i Senatet og Huset om å støtte presidenten,” oppfordret Boehner. Ellers forsvarte speakeren både penger i politikken (”We spend more money on antacids than politics”) og gerrymandering – taktisk oppdeling av valgdistrikter for å skape sikre distrikter (”in Ohio, the Democrats had the pencil in their hand 50 years. Now the Republicans have had it the last 20 years. Our turn to draw the lines.”).

  Den føderale valgkommisjonen (FEC) har nærmest gitt opp å kontrollere overtredelser i 2016-valgkampen. Dette uttalte kommisjonens leder Ann Ravel i et intervju med New York Times. Kommisjonen er håpløst splittet mellom republikanere og demokrater og klarer ikke formulere hva som skal være kommisjonens mandat. Flere har klaget inn både demokrater og republikanere for å drive massiv innsamling av penger uten å klargjøre om de er kandidater, for slik å slippe unna reguleringer, men FEC klarer ikke ta tak i det. Kommisjonen klarte til og med ikke å bli enige om de skulle servere bagels eller doughnuts i sin 40-årsmarkering.

  Utenriksminister John Kerry var på Israelsk tv for å forsvare den ventede avtalen med Iran, skriver Haaretz. Han uttalte at han forstår Israels uro, men sa at USA aldri vil skuffe Israel. Under avtalen, argumenterte Kerry, vil det være inspektører i Iran, ”ikke i ti år, men for alltid.” Han understreket at USA ikke vil signere en avtale som kan føre til at Iran får atomvåpen. Israels statsminister Benjamin Netayahu har krevd at opphevelse av sanksjonene må være avhengig av at Iran slutter å støtte terrorisme, men Kerry forklarte at USA har prioritert atomvåpen, og vil fokusere senere på andre spørsmål.

  #2016SIRKUSET

  I dag kunngjør Ben Carson og Carly Fiorina sine presidentkandidatur. Are Tågvold Flaten sin vurdering:

  • Ben Carson: Den konservative neurokirurgen Ben Carson har blitt portrettert av Cuba Gooding jr. i filmen ”Gifted Hands”, har mottatt den prestisjetunge ”Medal of Freedom” for sitt arbeid ved Johns Hopkins-sykehuset, men har aldri stilt til valg tidligere. Carson kan beskrives som en sosialkonservativ republikaner med Tea Party-appell som kan gjøre det godt i Iowa og South Carolina, men som skal slite med å hevde seg andre steder. Han kommer til å selge enda flere bøker i opptakten til 2016-valget, men han vinner ikke den republikanske presidentnominasjonen. Carson har mange lojale støttespillere, men har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser som effektivt kan brukes mot ham fra motstanderne dersom det skulle bli nødvendig.
  • Carly Fiorina: Den tidligere Hewlett Packard-sjefen Carly Fiorina har ingen politisk erfaring foruten nederlaget i Californias senatsvalg i 2010. Den gang tapte hun med ti prosentpoeng og huskes best for tidenes mest surrealistiske valgkampvideo (”Demon Sheep”). Fiorina kan imidlertid skilte med å være den eneste kvinnelige republikanske presidentkandidaten, noe hun allerede spiller på i sine angrep på demokratenes Hillary Clinton. Hun er styrtrik og kan holde det gående lenge, men er relativt ukjent innad i eget parti. Hun gjør klokt i å benytte muligheten til å stille, men det blir med forsøket.

   

  Det ser dårlig ut for guvernør Chris Christie (R-New Jersey). På fredag ble det kjent at de to tidligere ansatte som er involvert i ”Bridgegate” blir tiltalt, og den ene av dem har allerede erkjent seg skyldig. Christie er ikke direkte involvert, men saken er uansett en stor ulempe i en eventuell presidentkampanje New York Times skriver at Christie-kampanjen jobber hardt for å overbevise potensielle støttespillere om at dette betyr at de kan legge saken bak seg, men saken kommer nok til å henge ved ham, og Christie har allerede mistet mye tid til å samle inn penger og bygge opp støtte. Alt han hittil har gjort, utenom å flirte med donorer, har vært rettet mot New Hampshire.

  Sosialdemokraten Bernie Sanders (I-Vermont) var på This Week i går for å snakke om sitt presidentkandidatur. Han fortalte seerne at hans visjon var at USA skulle ligne mer på Skandinavia, og at USAs høye andel av barnefattigdom i et velstående land ikke er et system som kan vare over tid. Når det gjelder spesifikk praktisk politikk er det spesielt hans motstand mot TPP handelsavtalen, som president Barack Obama støtter og som Hillary Clinton har vært med å forhandle om, som kan bli en torn i siden for Hillary. Senator Sanders uttrykte sin uro over at systemet har blitt slik at multimilliarderer velger ut multimillionærer (som Hillary) til å bli landets ledere.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henriks Gilhuus (@USAvalg):

  Det er suppleringsvalg i New Yorks 11. kongressdistrikt tirsdag. En kort oppsummering ligger her; undertegnede har dette som trygt republikansk.

  California senator: Tidligere delstatspartileder Tom Del Beccaro (R) vil stille til Senatet i 2016. Fra før er delstatsrepresentant Rocky Chavez kandidat på høyresiden, mens justisminister Kamala Harris inntil videre har den demokratiske nominasjonen i lommen.

  California distrikt 24: Laura Capps (D), datter av avtroppende kongresskvinne Lois Capps (D), vil allikevel ikke stille i morens distrikt i 2016.

  Maryland distrikt 8: Delstatsrepresentant og tidligere fylkesråd Ana Sol Gutierrez stiller til den demokratiske nominasjonen i dette liberale setet.

  Pennsylvania distrikt 7: Den pensjonerte professoren Mary Ellen Balchunis (D) stiller på ny mot kongressmann Pat Meehan (R), som tok 62% i 2014. Han skal være like trygg i 2016.

  West Virginia distrikt 1: Tidligere delstatsrepresentant Mike Manypenny (D) vil stille mot kongressmann David McKinley (R) i 2016.

  Indiana guvernør: Kandidaten fra 2012, Gregg Pence stiller igjen til demokratenes nominasjon. Den relativt konservative Gregg tapte 53-47 for fire år siden. Også delstatens skoleinspektør, den mer venstreorienterte Glenda Ritz, vurderer å stille.

  Mississippi guvernør: Mason Dixon har målt og finner guvernør Phil Bryant (R) med en 61-23 ledelse over de to demokratene advokat Vicki Slater og 63-28 over lege Valerie Short.

  Missouri guvernør: Delstatssenator Mike Parson erklærte seg som kandidat til den republikanske nominasjonen torsdag. Dette feltet blir mer og mer åpent, uten noen klar favoritt.

  New Hampshire guvernør: Ting skjer i New Hampshire. Demokratene prøver sitt beste for å få guvernør Maggie Hassan (D) til å stille mot senator Kelly Ayotte (R) i 2016, mens på republikansk side kan det se ut til at Chris Sununu, sønn av en tidligere guvernør og senator gjør seg klar til å stille til guvernør. 2014-kandidat Walt Havenstein vil ikke stille på ny.

  New York guvernør: Guvernør Andrew Cuomo (D) ser ut til å gå for en tredje periode i 2108.

  DAGENS ARTIKKEL

  «What To Do In Baltimore (And Elsewhere)» av Ross Douthat (New York Times): «After decades of tough-on-crime policies and militarized policework, there’s a solid case that many poor, violence-ridden communities are actually being underpoliced.«Ross Douthat argumenterer for at måten politiet har gått fram i fattige strøk i byer som Baltimore er grunnleggende feil.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også