Mer

  Suppleringsvalg i NY-11

  Tirsdag 5. mai avholdes suppleringsvalg til New Yorks 11. kongressdistrikt. Setet er konsentrert om en av New York Citys fem bydeler (såkalte «Boroughs»), Staten Island, men tar også inn en flik av Brooklyn. Tradisjonelt er Staten Island det mest republikanske området av millionbyen, og har vært representert av partiet siden 1981, med unntak av perioden 2009-11.

  Den siste republikaneren var tidligere FBI-agent Michael Grimm, som måtte gå av etter å ha erklært seg skyldig i skattesvik i forbindelse med noen spisesteder han eide før han ble valgt til Huset i 2010. Grimm gikk av rett før Kongressen møttes i januar. Delstatens demokratiske guvernør, Andrew Cuomo, var nok i utgangspunktet villig til å la setet stå tomt en stund for å spare penger, men et republikansk søksmål tvang frem et nyvalg i mai.

  De to hovedkandidatene er fylkesanklager Daniel Donovan (R) og bystyremedlem Vincent Gentile (D). Det har ikke vært gjennomført noen målinger her på lenge, men Donovan samlet inn over 600.000 dollar mellom 1. januar og 15. april og hadde 462.000 dollar på bok, mens Gentile kun samlet inn litt under 200.000 og hadde 116.000 på bok.

  Dan Donovan er en kjent og respektert skikkelse på Staten Island, til tross for at han ikke fikk en storjury til å tiltale politimennene som var ansvarlige for Eric Garners død i juli 2014. Nasjonale demokrater har forsøkt å gjøre en sak ut av dette, men har fått lite gehør hos den sterkt politivennlige befolkningen på øya. Mange innbyggere her føler seg neglisjert av bystyret og heller mer til at kriminelle får som fortjent i møtet med de blåkledde.

  Vinnie Gentile representerer Brooklyndelen av distrikt 11 og har ikke utmerket seg hverken i debatter eller på annen måte i valgkampen. Guvernør Cuomo ga sin formelle støtte til partifellen så sent som torsdag, og ganske halvhjertet var det også. Gentiles kamp kompliseres ytterligere av at det grønne partiet stiller en kandidat, James Lane.

  «Alle» forventer en grei seier til Donovan på tirsdag, inkludert undertegnede, som har valget som «trygt republikansk.»

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også