Demokratenes favoritt møter kritikk og skepsis fra flere hold i forbindelse med utgivelsen av Clinton Cash-boken.

”Hvorfor holdes [Bill og Hillary] Clinton til en annen standard enn [tidligere Virginia-guvernør] Bob McDonnell, [New Jersey-senator] Bob Menedez, og alle disse kongressmennene som blir kastet i fengsel for å gå på [baseballkamp] eller på en golftur, [mens de samtidig mottar] 150 millioner dollar?” sa Joe Scarborough på ”Morning Joe” tirsdag morgen.

Han argumenterte for hvorfor man burde undersøke påstandene i Clinton Cash nærmere, boken som skal inneholde dokumentasjon på at Clinton-familiens veldedighetsorganisasjon, Clinton Foundation, har mottatt overføringer fra selskaper på tidspunkt som sammenfaller med gunstige politiske avgjørelser mens Hillary Clinton var utenriksminister.

Boken – Clinton Cash: The Untold Story of How and Why Foreign Governments and Businesses Helped Make Bill and Hillary Richer – skrevet av Peter Schweizer, med bakgrunn som rådgiver for George W. Bush, publiseres den 5. mai.

Mangler direkte bevis

I boken tar Schweizer blant annet for seg salg av gruveinteresser til et russisk regjeringsorgan, og en endring i politikken når det gjelder eksport av atomteknologi til India, skriver The Hill.

Clintons allierte har kritisert boken for å være politisk motivert, og understreker at det ikke finnes direkte bevis for noe uredelig. Schweizer har selv uttalt at han jobber med en lignende bok om republikanernes potensielle presidentkandidat Jeb Bush.

Brian Fallon, Clinton-kampanjens talsperson, sier til New York Times at beskyldningene om gruvesalgene er ”totalt grunnløse”. Correct the Record, en pro-Clinton gruppe, har også distribuert opplysninger som skal tilbakevise noen av den enda ikke publiserte bokens påstander.

Schweizer har selv innrømmet at han ikke har direkte bevis på at Clinton grep inn for å hjelpe noen med bakgrunn i donasjoner til Clinton Foundation.

”Nei, vi har ikke direkte bevis, men dette rettferdiggjør videre etterforskning. … Dette er en del av et større mønster. Du må enten konkludere med at alt dette er tilfeldigheter, eller at noe annet er på gang,” sier han til NBC News.

Offer-rollen

”Jeg vil være et mål for alle typer distraksjoner og angrep, og jeg klar for det. Jeg vet at det dessverre er en del av spillet,” svarte Clinton da hun ble spurt om Clinton Cash-boken under en kampanjetur i New Hampshire forleden.

Journalisten Ron Fournier mener dette er en del av en kjent Clinton-strategi: Fornektelse, avledningsmanøvre og angrep på avsender.

”Hun gjør seg selv til et offer for en bok hun ikke har lest, og for spørsmål hun ennå ikke har svart på,” skriver han i National Journal.

”Hvem er det som endrer og vrir fakta til absurde konspirasjonsteorier? Jeg kan ikke si det om Schweizer; jeg har ikke lest boken hans. Men jeg vet hva ‘the Clintons’ er i stand til,” avslutter han.

Vil ha en etterforskning

Senator og presidentkandidat Rand Paul (R-Kentucky) har lenge vært svært kritisk til demokratenes favorittkandidat. Ifølge The Hill har han nå bedt om at Kongressen etterforsker hvorvidt donasjonene til Clinton Foundation påvirket Hillary Clinton mens hun var utenriksminister.

”Jeg har snakket med folk i Senatet om en mulig etterforskning,” sier han til Fox News. «Jeg ønsker en etterforskning. … Når man skal velge USAs president, må man vite om de har tatt i mot gaver som kan ha påvirket dem.”

Vi snakker mer om Clinton Cash-boken i ukas #ampolcast (podkasten kommer fredag morgen!)