Mer

  Morgenkaffen onsdag 29. april: Viktig dag i Høyesterett, statsbesøk fra Japan og Bernie Sanders stiller

  God morgen! Det er onsdag 29. april, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We have to make our country rich again. And when we do that, we have to make our country great again. And there’s nobody running for office that can do that other than if I run, and if I run I guarantee you it will be done. If I go, and there’s a real good chance of it, believe me, you’ll be very happy.»

  Så er det den tiden igjen: Eiendomsbaronen, TV-kjendisen og republikaneren Donald Trump tenker nok en gang høyt om å stille som presidentkandidat for Det republikanske partiet, nå senest i Washington Post. Den som lever får se!

  NYHETER

  HØYESTERETT BEHANDLER LIKEKJØNNET EKTESKAP. En historisk sak ble behandlet i Høyesterett i går. Utfallet av behandlingen kan bli at dommerne kan tvinge samtlige av statene til å anerkjenne at homofile har samme rettigheter som heterofile, og at de dermed kan gifte seg på lik linje med heterofile par. Denne rettigheten finnes allerede i mange stater, men en kjennelse i Høyesterett vil altså kunne overstyre lokal lovgivning i de 13 statene som spesifikt slår fast at likekjønnede ekteskap er ulovlige. Til tross for at til og med flere motstandere av likekjønnet ekteskap tror at Høyesterett vil stemme for en historisk kjennelse, er engasjementet rundt saksbehandlingen stort i begge leire. Flere kristenkonservative grupperinger har tatt oppstilling utenfor Høyesterett for å tilkjennegi sine meninger om saken, og senator og presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas) har engasjert seg i saken. Sistnevnte mener at det bør være opp til statene selv å bestemme om de vil godkjenne likekjønnede ekteskap eller ikke.

  Under gårsdagens høring fremsto Høyesterett – ikke overraskende – svært delt. De liberale dommerne argumenterte for likekjønnet ekteskap, og de konservative mot. Spenningen er imidlertid knyttet til de to «vippedommerne» John Roberts og Anthony Kennedy. Disse skal ha stilt tøffe og kritiske spørsmål til begge leirene, og viste i så måte lite tegn til å vende seg i den ene eller andre retningen under behandlingen. Kjennelsen skal være klar om et par måneder. Se også dagens anbefalte artikkel i bunnen av Morgenkaffen for mer om historien frem til denne høringen i Høyesterett.

  OBAMA HARDT UT MOT DEMONSTRANTENE I BALTIMORE. Under en pressekonferanse i går kveld gikk president Barack Obama hardt ut mot demonstrantene i Baltimore i kjølvannet av Freddie Gray sin begravelse. Gray døde etter å ha blitt pågrepet av politiet. «There is no excuse for the kind of violence we saw yesterday. It is counterproductive. They’re not protesting, they’re not making a statement. They are stealing», sa Obama til pressen i går. Han la også til at de voldelige protestene, som skal ha skadet et titalls politifolk, sørget for at de fredelige og legitime demonstrasjonene kom helt i skyggen. Det er nå innført portforbud i Baltimore på nattestid i én uke fremover.

  HANDELSAVTALE MED ASIA I EMNING. Japans statsminister Shinzo Abe er på statsbesøk til Washington denne uken. Under besøket vil han få «full pakke», med strategiske møter med både president Barack Obama, visepresident Joe Biden og utenriksminister John Kerry. Bakteppet for besøket er rammeverket for en stor handelsavtale mellom USA, Japan og ti andre asiatiske land som er på tegnebordet. De to største ankepunktene i forhandlingene er ifølge Politico ris og biler. USA ønsker å få en avtale med Japan om flyt av ris mellom grensene uten toll og avgifter, som i dag kan ligge på over svimlende 700 prosent, samtidig som at Japan ønsker mer handel av amerikanskproduserte biler, også der med lavere tolltrykk. President Obama mener at en slik handelsavtale er svært viktig for å unngå at Kina blir en for dominerende kraft når det kommer til handel og produksjon, noe som han mener vil være til ulempe for alle andre enn nettopp Kina. Dog er ikke avtalen ukontroversiell, heller ikke i Obama sitt eget parti. Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) stiller seg kritisk til en slik avtale, og frykter at det vil gå utover amerikanske arbeidsplasser.

  PRESENTERTE SAMARBEID MOT CYBERKRIMINALITET. I går kunne også president Barack Obama og statsminister Shinzo Abe presentere et nytt samarbeid om cyberkriminalitet mellom USA og Japan. Avtalen går ut på informasjonsutveksling mellom de to landene hva angår etterretning rundt cyberkriminalitet. Hensikten med avtalen er å stå sterkere mot den økende hacker- og cyberkriminalitetstrusselen som representeres i særdeleshet av de to asiatiske landene Kina og Nord-Korea.

  #2016SIRKUSET

  SENATOR BERNIE SANDERS (I-VERMONT) PLANLEGGER Å ANNONSERE SITT PRESIDENTKANDIDATUR PÅ TORSDAG. I går kom nyheten om at Vermonts uhavhengige senator, Bernie Sanders, vil annonsere sitt kandidatur, og dermed bli en offisiell utfordrer til Hillary Clinton på demokratisk side i valgkampen. Sanders er kjent for å kritisere begge partier, men stemmer i praksis sammen med demokratene i Senatet. For øvrig kaller han seg for en «demokratisk sosialist», en mildt sagt perifer posisjon i amerikansk politikk. Vi skriver mer om Sanders på nettsidene i dagene som kommer.

  SCOTT WALKER SATSER PÅ Å VINNE PÅ KONDISJON. I en artikkel i New York Times får vi et bedre innblikk i hvordan Scott Walker tenker på å posisjonere seg frem mot nominasjonsvalget neste vår. Walker ligger omtrent tre prosentpoeng bak feltleder Jeb Bush på AmerikanskPolitikk.no sin 2016-tracker for det republikanske feltet, og ser selv for seg å bli værende i en utfordrerposisjon lenge. I stedet vil Walker-teamet gå for en strategi over lenger tid, der man når et crescendo neste vinter, i rute til nominasjonsvalgene starter. Han vil også roe ned forventningene rundt å få inn flere donasjoner enn Jeb Bush, til tross for at nettopp innsamlingsbiten er en del av valgkampen som Walker selv setter pris på, og som han også mestrer bra.

  CLINTON I MOTBAKKE. Presset på Hillary Clinton er stort om dagen etter avsløringene i New York Times om at det humanitære fondet Clinton Foundation har mottatt penger i etterkant av avgjørelser som Clinton potensielt kunne hatt innflytelse i. Nå går spekulasjonene om at avsløringene kan ha gjort at Hillary Clinton har mistet det sterkeste kortet sitt i valgkampen, nemlig hennes brede erfaring i utenrikspolitikken. Frykten er at ved å bruke dette argumentet, kan spesielt republikanere skyte dem ned ved å peke på handlinger i fortiden, og sette Clintons skjønnsvurderinger og interesser i et heller tvilsomt lys.

  Samtidig viser det seg det mange spekulerte i før Hillary Clintons annonsering av sitt presidentkandidatur, nemlig at hun ikke kommer til å være en særlig tilgjengelig kandidat. Siden annonseringen for drøyt to uker siden har hun svart på syv spørsmål fra pressen. Riktignok har hun beroliget journalister som ikke har fått svar på spørsmålene sine ennå at «det vil bli mye mer tid til å prate fremover».

  RAND PAUL KRITISERER SADDAM-FELLINGEN. Under en tale for ortodokse jøder fortalte republikanernes presidentkandidat Rand Paul (R-Kentucky) at han mener at det var feil å felle regimet til Saddam Hussein i forbindelse med invasjonen av Irak for drøyt ti år siden. Dette begrunner han med en frykt for at Iran skal få en sterk posisjon i Midtøsten.«All the way back to the Iraq War, I think it was a mistake to topple Hussein. Hussein was the bulwark against Iran. The Sunnis didn’t like the Shiites, now Iraq is a vassal state for Iran. I’m worried [Iran] is twice as strong as it was before the Iraq War», sa han. Ikke alle er fornøyd med argumentasjonen til Paul i utenrikspolitikken: En republikansk tilhører på møtet uttalte til New York Observer at «Paul står til venstre for Hillary i utenrikspolitikken. Han passer ikke inn i det republikanske feltet».

  DAGENS ARTIKKEL

  «The Making of the Marriage Equality Revolution» av Josh Zeitz (Politico Magazine): «On Tuesday, both men will occupy coveted seats in the United States Supreme Court, as nine justices hear oral arguments in a consolidated case that will ultimately determine whether states have a constitutional right to bar same-sex couples from marrying.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også