Senator Bernie Sanders (I-Vermont) kunngjør sitt presidentkandidatur på torsdag. Hillary Clinton får dermed sin første formelle utfordrer.

Tirsdag kveld kom nyheten om at Vermonts uhavhengige senator, Bernie Sanders, vil annonsere sitt kandidatur. Han stiller som demokratisk presidentkandidat og blir den første av flere Clinton-utfordrere.

Sanders, den lengssittende uavhengige politikeren i Kongressens historie, er kjent for å kritisere begge partier, men stemmer i praksis med demokratene i Senatet. Han omtaler seg samtidig som en «demokratisk sosialist», en mildt sagt perifer posisjon i amerikansk politikk.

President Obama kommenterte Sanders mulige presidentkandidatur på følgende måte under White House Correspondents Dinner i helgen:

«And Bernie Sanders might run. I like Bernie. Bernie is an interesting guy. Apparently some folks really want to see a pot-smoking socialist in the White House. We could get a third Obama term after all. It could happen.»

Sanders kommer ikke til å vinne nominasjonen, men det er heller ikke derfor han stiller. Han stiller for å dra Hillary Clinton og fokuset i den demokratiske nominasjonskampen til venstre. Han er 73 år gammel og benytter muligheten til å sette sitt preg på valgkampen.

Hvis vi skrur klokka tilbake til desember 2010, så er det kanskje noen som husker at det var Sanders som snakket i 8 timer og 37 minutter i protest mot president Obamas foreslåtte og senere vedtatte skattekutt-kompromiss. Sanders hvite hår fikk Twitter til å mimre om filibusteren til senator Stackhouse fra TV-serien «The West Wing.»

Året etter, med medvind i ryggen, snakket Sanders om å stille som presidentkandidat i 2012. Det ble det aldri noe av. I 2016 vil den kritiske røsten fra venstresiden kunne berike den politiske debatten, selv om det blir med det.

Clinton er som tidligere nevnt demokratenes soleklare favoritt. Hun ligger med en oppslutning på 62,2 % i RealClearPolitics sitt snitt av de nasjonale meningsmålingene. Sanders følger på 4. plass med 5,6 %. Sanders ligger også på 4. plass i Iowa med 7 % (Clinton har 59 %), og på 3. plass i New Hampshire med 11,3 % (Clinton har 51,5 %).

2 Kommentarer