Mer

  Morgenkaffen tirsdag 28. april: Voldsomme opptøyer i Baltimore, manglende ‘Clinton Cash’-bevis og Clinton Foundation innrømmer feil

  God morgen! Det er tirsdag 28. april, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We can restore trust and faith both in our laws and in those of us who enforce them.»

  Justisminister Loretta Lynch under sermonien hvor hun ble sverget inn av visepresident Joe Biden.

  NYHETER

  VOLDSOMME OPPTØYER I BALTIMORE, MARYLAND I NATT – FLERE POLITIFOLK SKADET – NASJONALGARDEN ER SATT INN – DET ER INNFØRT PORTFORBUD. «Violence swept through pockets of a low-income section of West Baltimore on Monday afternoon as scores of rioters heaved bottles and rocks at riot-gear-clad police, set police cars on fire, and looted a pharmacy, a mall and other businesses. At least 15 officers were injured. Images of the violence were broadcast nationwide just hours after Freddie Gray was eulogized at his funeral, and Gray’s family and clergy members called for calm. Gray died of an injury he suffered while in police custody. The rioting did not appear to stem from any organized protests over Gray’s death. Police from surrounding communities were called in to help. Gov. Larry Hogan (R) declared a state of emergency in the city and activated the National Guard. The troops were in Baltimore before midnight.» Les mer her og WashingtonPost.

  LORETTA LYNCH NY JUSTISMINISTER. Loretta Lynch ble mandag, etter en 160-dagers lang kamp i Senatet, sverget inn som USA sin nye justisminister og erstatter dermed Eric Holder. Lynch, tidligere statsadvokat i New York, ble med dette den første kvinnelige afro-amerikanske justisministeren. Les mer om saken her, og se video fra sermonien hos The Hill.

  FRYKTER AT REPUBLIKANERNE GIR OPP I OBAMACARE-KAMPEN. Mange i den mest konservative fløyen i Huset støttet i forrige uke republikanernes forslag til budsjett i håp om at det endelig ville føre til at et lovforslag som omhandler en omgjøring av Obamacare ville havne på presidentens bord. Nå er de imidlertid bekymret for at Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) og resten av (de mer moderate) republikanerne har andre planer. De konservative ønsket å bruke en ‘fast-track’ prosedyre som gjør det mulig å vedta lovgivningen i Senatet med et simpelt flertall i stedet for 60 stemmer. «We told [the voters] time and time again, we are committed to getting rid of this law. So, let’s make sure we keep this thing front and center in the political debate, put it on the president’s desk [and] actually make him veto it,» sa representant Jim Jordan (R-Ohio, 4. distrikt). Les mer hos Politico.

  IRAN OG ØKONOMI PÅ AGENDAEN I KONGRESSEN. Denne uka skal Senatet stemme over et forslag som gir Kongressen rett til å se gjennom atom-avtalen med Iran. Debatt om Iran forventes å ta opp det meste av uken i Senatet. Presidentkandidat Marco Rubio (R-Florida) ønsker å inkludere frigjøring av amerikanere i Iran, og landets støtte til terrorisme i forslaget. I Huset skal det diskuteres økonomiske spørsmål og årlige bevilgninger til forskjellige departementer. Les mer om Kongressens uke hos The Hill.

  KRANGEL OM NYTT RAKETTSKJOLD PÅ ØST-KYSTEN. Pentagon har gjentatte ganger sagt at de ikke trenger – eller har råd til – et tredje anti-rakettbatteri på amerikansk territorium for å forsvare seg mot et eventuelt angrep fra Nord-Korea eller Iran. Republikanerne presser på for å få et nytt rakettskjold plassert på USAs østkyst. I flere år har ikke støttespillerne til skjoldet vært i stand til å skaffe nok støtte til å finne de milliardene det koster å etablere et rakettskjold langs østkysten. Demokratene i Senatet har alltid blokkert forslagene. Pentagon sier at de har på plass alt de trenger for å beskytte USA mot de farene som truer landet. “We haven’t seen any delay on Iran’s [intercontinental ballistic missile] program. We saw the recent space launch vehicle, which could also be a delivery mechanism, unfortunately for a nuclear bomb,” sa senator Kelley Ayotte (R- New Hampshire). Formann i Senatets forsvarskomité, John McCain (R-Arizona), sa at det var for tidlig å vite hvordan forsvarskomiteen ville takle problemet. Les mer hos Politico.

  #2016SIRKUSET

  FORFATTER AV ‘CLINTON CASH’ MANGLER BEVIS. I et intervju innrømmer den konservative forfatteren, Peter Schweizer, at han ikke har direkte bevis for at Hillary Clinton grep inn for å hjelpe personer og enheter fordi de donert store summer til Clinton sin stiftelse. «No, we don’t have direct evidence. But it warrants further investigation because, again, … this is part of the broader pattern. You either have to come to the conclusion that these are all coincidences or something else is afoot,» sa Schweizer. Les mer om saken og se intervjuet hos NBC News.

  CLINTON FOUNDATION INRØMMER FEIL. I forkant av utgivelsen av den nye boka ‘Clinton Cash’ innrømmer nå sjefen for Clinton Foundation, Maura Pally, at det har blitt oppført noe feil i forhold til donasjoner fra utenlandske regjeringer i skadeskjemaer. «Our total revenue was accurately reported on each year’s form—our error was that government grants were mistakenly combined with other donations. Those same grants have always been properly listed and broken out and available for anyone to see on our audited financial statements, posted on our website,» skrev Pally i en uttalelse. Les mer hos Bloomerg Politics.

  RAND PAUL IKKE LENGER FULLT SÅ KRITISK OM DRONEBRUK… “There is a valuable use for drones and, as much as I’m seen as an opponent of drones, in military and warfare, they do have some value. I’ve been an opponent of using drones about people not in combat; however, if you are holding hostages, you kind of are involved in combat,” uttalte presidentkandidat Rand Paul (R-Kentucky). Du kan lese mer om saken hos The Hill.

  BUSH VIL BRUKE UNDER 1 MILLIARD DOLLAR. Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) sier at han ønsker å bruke under 1 milliard dollar på sin presidentkampanje. «I don’t think you need to spend $1 billion to be elected president of the United States in 2016. I don’t think it’s necessary if you run the right kind of campaign, you don’t need to have these massive amounts of money to spend,” uttalte Bush. Les mer om saken hos Bloomberg Politics. Totalen blir nok høyere dersom man inkluderer super PACs i regnestykket.

  FIORINA KRITISERER CLINTON. “Hillary Clinton must not be president of the United States — but not because she’s a woman. Hillary Clinton cannot be president of the United States because she is not trustworthy. And while she has held many titles, she hasn’t accomplished very much,” sa den potensielle presidentkandidaten Carly Fiorina. Det har etter hvert blitt en av hennes mst brukte uttalelser. Les mer i Washington Post.

  DAGENS ARTIKKEL

  «The controversy over President Obama’s Correspondents Dinner speech is ridiculous» av Chris Cillizza (Washington Post): «Following President Obama’s annual speech at the White House Correspondents Dinner Saturday night, a strain of analysis/criticism emerged that cast the president as vengeful and/or angry during the address.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også