Mer

  Morgenkaffen mandag 27. april: Clinton Cash-forfatter gjester søndagsshowene og Kasich profilerer seg

  God morgen! Det er mandag 27. april, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «… I have to stay focused on my job, because for many Americans this is still a time of deep uncertainty. I have one friend, just a few weeks ago she was making millions of dollars a year and she’s now living out of a van in Iowa. «

  President Barack Obama vitser om Hillary Clinton på årets Washington Correspondents Dinner (mer om den – samt videoer – helt til slutt).

  NYHETER

  Senator John McCain (R-Arizona) gjestet CNN State of the Union i går. Han gjentok sitt ønske om at forsvarsdepartementet tar over ansvaret for dronekrigføringen – noe som ikke har skjedd på tross av at president Obama har uttrykt et ønske om det for flere år siden, og som har blitt aktuelt igjen nå etter at to gisler holdt av Al Qaeda ble drept i Pakistan. McCain mente det var fornuftig at CIA hadde kontroll på den tiden da programmet var lite, men at det nå var en sentral del av USAs krigføring og dermed ikke bør ha det hemmelighetsstempelet det får med CIA. New York Times skriver på sin side at programmet er populært nok i Kongressen til at lite vil skje. Om situasjonen i Midt-Østen mente senatoren at Obama er så fokusert på å nye relasjoner med Iran at han støter Saudi-Arabia fra seg. På spørsmål om McCain kunne tenke seg å stille som visepresident uttrykte han klart at han ikke var interessert (…).

  Peter Schweizer, forfatter av den kommende kontroversielle boka ”Clinton Cash” var på en rekke talkshows på søndag, deriblant Fox News Sunday. Schweizer har skrevet en bok der han argumenterer for at Hillary og Bill Clinton har blandet sammen makt, veldedighet og personlig vinning over lengre tid. Bill Clintons honorarer for taler gikk dramatisk opp, til over 500 000 dollar, i perioden Hillary var utenriksminister. I tillegg mener Schweizer at Bill Clinton har hjulpet diverse firmaer som i ettertid har donert til Clinton Foundation. Mest kjent er eksempelet med den kanadiske milliardæren Frank Guistra som fikk hjelp med en uran-avtale i Kazakhstan i 2005, hvorpå selskaper knyttet til avtalen i ettertid har donert titalls millioner dollar, om ikke mer. Det er på den annen side ingenting i boka som knytter Hillary Clinton direkte til noe av dette, annet enn at forfatteren mener Hillary ville ha vært imot mange av avtalene om ikke Clinton-familiens interesser var involvert. Flere, blant annet tidligere Clinton-medarbeider Lenny Davis har gått ut og sagt at det har vært ”en vegg” mellom Hillary og Clinton Foundations. I helgen gikk også Clinton Foundation ut og beklaget uklarhet i offentliggjøring av inntekter og donorer.

  Konservative republikanere vil bruke Corker-forslaget, om at Kongressen skal kontrollere Iran-avtalen, til å ydmyke demokratene, skriver The Hill. Det omfatter blant annet forslag om at Iran må annerkjenne Israels rett til å eksistere, at amerikanere fengslet i Iran må slippe fri, og at Iran må klargjøre at de ikke støtter eller har støttet terrorisme mot USA eller amerikanske statsborgere. Det hvite hus har erklært tillegskravene som urealistiske og demokrater i Senatet kan få et tøffere valg når det gjelder å støtte Corker eller Obama. Demokratene har bedt republikanerne om å hindre tillegg for å holde på det tverrpolitiske samarbeidet.

  #2016SIRKUSET

  CNN State of the Union var Ohio-guvernør John Kasich (R) gjest. Han har startet en komite for å finne ut om det er grunnlag for å stille som presidentkandidat. Guvernøren åpnet med å kritisere Wall Street for å være for grådige, men da han ble spurt om det var en liten Elizabeth Warren (D-Massachusetts) i ham, svarte han at det kanskje heller var en liten bit av ham i henne. Om Iran mente Kasich at Obama-administrasjonen har blitt forført av sin egen avtale og mistet det kritiske perspektivet. Han mente også at luftvåpenet var det rette stedet for droneprogrammet. En utfordring for Kasich er at han kanskje er for moderat for partiet, men guvernøren mener at den responsen han får sier ham at enkelte kanskje tror partiet er mer til høyre enn det er.

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) gjorde en god figur i Iowa denne helgen, melder Washington Examiner. I en tale til et kristenkonservativt forum mente Paul at republikanere bør fokusere på det fjerde grunnlovstillegget i tillegg til det andre. For de av oss som ikke har den amerikanske grunnloven i hodet, betyr det at fokuset bør være på retten til å være trygg for ulovlig ransaking og arrest (samt overvåkning.), og ikke bare retten til å bære våpen. Til stede var også kandidater som Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) og senator Ted Cruz (R-Texas), som fokuserte mer på trusselen demokratene utgjør mot borgernes rettigheter. Ifølge nettstedet var tilhørerne enige med Paul om at individet har kommet på defensiven mot statlig makt.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henriks Gilhuus.

  Påmeldingsfristen er ute i Illinois’ 18. kongressdistrikt. Du kan finne kandidatene her.
  Michigan distrikt 10: Tidligere delstatssenator Alan Sanborn vil stille i det republikanske primærvalget.

  Nevada distrikt 4: Demokratenes viseguvernørkandidat fra 2014, Lucy Flores stiller til nominasjonen i dette vippedistriktet.

  North Carolina distrikt 2: Kongresskvinne Renee Ellmers (R) får nok en utfordrer i primærvalget. Taperen fra 2014, Frank Roche stiller igjen. Han tok 41% i 2014, til tross for lite penger. Fra før stiller fylkespartileder Jim Duncan og Ellmers kan selvsagt håpe på at de to splitter opposisjonsstemmene.

  West Virginia distrikt 2: Farmasøyt Ken Reid, som kom på andreplass i det republikanske nominasjonsvalget i fjor, 14% bak nåværende kongressmann Alex Mooney, vil stille på ny.

  North Carolina: Den føderale Høyesterett har bedt delstatens øverste domstol om å ta en ny titt på grensene for kongressdistriktene og delstatsdistriktene, med tanke på å få til en bedre fordeling av svarte velgere.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Can Christie Come Back?» av Byron York (Washington Examiner): God analyse av Chris Christie sine muligheter framover i primærvalgkampen. Mer om temaet i #ampolcast uke 17: Valfarten til New Hampshire.

  TIL SLUTT…

  Politico gir deg de ti beste vitsene fra Obamas tale på årets Washingtons Correspondents Dinner. Men hva er dette? Den artige vitsen om Martin O’Malley er ikke med? Best å se hele talen på video under.

  Gå heller ikke glipp av SNLs Cecily Strongs sleivspark til Washingtons elite:

  https://www.youtube.com/watch?v=CkgsYFRdWAE

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også