Senator Marco Rubio (R-Florida) topper det republikanske feltet og styrker sin posisjon mot Hillary Clinton, ifølge en ny Quinnipiac-måling. Clinton er demokratenes soleklare favoritt og ligger fortsatt foran sine republikanske utfordrere, men populariteten hennes synker.

Marco Rubio har gjort et byks på de nasjonale meningsmålingene etter at han kunngjorde sitt presidentkandidatur i Miami den 13. april. I en ny Quinnipiac-måling får senatoren 15 % oppslutning blant republikanske velgere nasjonalt, og topper dermed det republikanske feltet. Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) havner like bak med 13 % oppslutning, mens Wisconsin-guvernør Scott Walker ligger på 11 %. Hverken Bush eller Walker har offisielt kunngjort sine presidentkandidatur.

Senatorene Ted Cruz (R-Texas) og Rand Paul (R-Kentucky) – de republikanske kandidatene som ved siden av Rubio formelt har kunngjort sine kandidatur – havner på henholdsvis fjerde og femteplass, med 9 % og 8 % oppslutning.

Hillary Clinton befester samtidig sin solide favorittposisjon hos demokratene, med støtte fra 60 % av demokratiske velgere – milevis foran visepresident Joe Biden på andreplass med 10 % og Bernie Sanders på tredjeplass med 8 %.

Tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley (D) har foreløpig ikke lyktes i sitt forsøk på å etablere seg som en seriøs Clinton-utfordrer, til tross for at han har reist Iowa på kryss og tvers med et populistisk økonomisk budskap. Den tidligere guvernøren ender opp med kun 3 % oppslutning blant demokratiske velgere.

14 % av demokratiske velgere har ikke bestemt seg for hvilken kandidat de vil støtte – samme andel som ubestemte republikanerne.

Hillarys omdømmeproblem

Clinton leder foran alle potensielle republikanske utfordrere. Marco Rubio er den republikanske kandidaten som gjør det best mot Hillary Clinton i en potensiell matchup; 45 % av velgerne ville stemt på Clinton, mens 43 % som ville stemt på Rubio – noe som er innenfor feilmarginen.

Rand Paul kommer nest best ut mot Clinton (42 % mot 46 %), etterfulgt av Chris Christie (40 % – 45 %) og Bush (39 % – 46 %).

Alt er imidlertid langt fra rosenrødt for Clinton som har minsket forspranget til samtlige potensielle republikanske kandidater. Populariteten hennes har sunket betydelig siden hun gikk av som utenriksminister i 2013: 47 % har et negativt syn på Clinton, mens 46 % har et positiv syn. Dette er ned fra en popularitetstopp i februar 2013, da 63 % hadde et positivt syn på Clinton mot 34 % som ikke hadde det.

Mye av nedgangen kan tilskrives den negative omtalen som har fulgt Clinton fra tiden før hun kunngjorde sitt kandidatur og underveis i valgkampoppstarten. Det er spesielt avsløringene om at Clinton benyttet en privat epost-adresse som utenriksminister, samt at familiens veldedige organisasjon The Clinton Foundation har mottatt store beløp fra utenlandske regjeringer og forretningsorganisasjoner med sterke politiske og økonomiske interesser i USA mens hun var utenriksminister.

Meningsmålingen indikerer at Clinton foreløpig ikke har lyktes i sin valgkampstrategi om å være ”en forkjemper for vanlige amerikanere” som hun selv erklærte i sin offisielle kunngjøringsvideo. 54 % av velgerne oppfatter ikke Clinton som ærlig eller troverdig, mot 38 % som anser henne som troverdig, ifølge Quinnipiac-målingen.

Clintons store styrke er at hun anses for å ha gode lederegenskaper. 62 % mener Clinton har gode lederegenskaper, mens 52 % mener det samme om Bush – som får høyest score blant republikanerne.