Mer

  Morgenkaffen fredag 24. april: Lynch godkjent som justisminister, Obama om droneangrep og Clinton-stiftelsen i fokus

  God morgen! Det er fredag 24. april, vi har publisert ukas utgave av #ampolcast, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I’m Holding Firm Against Gay Marriage.»

  I en kommentar hos The New York Times skriver Louisiana-guvernør og republikansk 2016-håpefull Bobby Jindal (R) at han er imot likekjønnet ekteskap. I kronikken forsvarer han også lovene flere stater har innført, eller har prøvd å innføre, som skal beskytte såkalt religiøs frihet. Motstanderne av disse lovene sier på sin side at det vil åpne opp for mer diskriminering av blant annet homofile.

  NYHETER

  LORETTA LYNCH ENDELIG GODKJENT I SENATET. Fem måneder etter at Obama nominerte Lynch til stillingen som justisminister er hun godkjent av Senatet. Spillet om Lynch har tatt langt lengre tid enn normalt, og prosessen stoppet opp de siste ukene på grunn av et menneskehandelsforslag i Senatet. Alle demokratene stemte for Lynch, og de fikk støtte av de to uavhengige senatorene og ti republikanerne. Lynch ble med det godkjent 56-43. Den republikanske presidentkandidaten Ted Cruz (R – Texas) var den eneste som ikke var tilstede under avstemningen. Cruz var blant de sterkeste kritikerne av Lynch, blant annet fordi hun støttet Obamas innvandringsordre før jul.

  GISLER DREPT I DRONEANGREP. En amerikaner og en italiener ble i januar drept i et droneangrep utført av CIA i Pakistan. I angrepet skal også en amerikansk Al Qaida-leder ha blitt drept. I en pressekonferanse fra Det hvite hus sa Obama: “As president and as commander in chief, I take full responsibility for all our counterterrorism operations, including the one that inadvertently took the lives of Warren and Giovanni. I profoundly regret what happened. On behalf of the United States government, I offer our deepest apologies to the families.”

  Ifølge Obama lå det hundrevis av timer med overvåkning av Al Qaida-leiren bak angrepet, og at angrepet var riktig gjennomført med hensyn til retningslinjene. I et annet angrep, skal et annet amerikansk Al Qaida-medlem være drept. Angrepene skal ha vært rettet mot en generell gruppe av Al Qaida-mistenkte, og ikke mot individuelle personer.

  Bruk av droneangrep har vært et av Obamas fremste våpen i kampen mot terrorisme. Bruken har likevel vært sterkt kritisert for dårlige retningslinjer og mangel på kontroll. Senator Dianne Feinstein (D-California), som er den øverste demokraten i Senatets etterretningskomité, sier at angrepene ble undersøkt i januar, men at de nå vil undersøke angrepene i større detalj. “We should also again review all procedures and safeguards to make sure every measure is taken to prevent the deaths of innocent civilians», legger hun til. Hun sa også at mer informasjon om droneangrepene, som antall drepte, både sivile og «stridende», burde bli offentliggjort.

  FLERE ETTERRETNINGSFORSLAG I HUSET. Onsdag og torsdag vedtok Representantenes hus, med et bredt tverrpolitisk flertall, å forbedre informasjondelingen mellom staten og private selskaper. I kjølvannet av flere datainnbrudd hos Sony, Target og JP Morgan de siste årene ønsker Kongressen ny lovgivning som gjør det lettere å finne de skyldige og beskytte næringsinteresser. Forslaget vil rettslig sett beskytte selskapene som frivillig overgir informasjon til staten gjennom en egen portal. Formålet med forslagene er at de skal komme sammen til ett endelig forslag som kan oversendes president Obama. Det første forslaget presiserer ikke hvilken statlig etat som skal ha hovedansvaret for denne informasjonsportalen, bare at det ikke kan være NSA eller Forsvarsdepartementet. Det andre forslaget gir dette ansvaret til Homeland Security. Forslagene har støtte fra næringslivet, Senatet og Det hvite hus, selv om Det hvite hus har uttrykt bekymring rundt noen aspekter av lovgivningen. Kritikerne av lovforslagene sier dette er en skjult utvidelse av overvåkningsmakten.

  #2016SIRKUSET

  Først av alt: Ny utgave av #ampolcast ute nå! Denne gangen tar redaksjonen for seg valfarten til New Hampshire. Vi snakker om Marco Rubio, Scott Walker, Chris Christie, Rick Perry, Mike Huckabee med fler…

  MER PENGEPROBLEMER FOR CLINTON. Som det ble nevnt i gårsdagens Morgenkaffe, mottok Clinton Foundation donasjoner fra selskaper og personer involvert i en uranhandel som blant annet trengte godkjenning fra Clintons utenriksdepartement. Denne saken kommer i forbindelse med en bok av Peter Schweizer kalt ‘Clinton Cash’. Boken gjennomgår de finansielle båndene Clinton-stiftelsen har til blant annet utenlandske stater. Brian Fallon, talsmann for Clinton-kampanjen, sier boken er en svertekampanje av en forfatter med konservative forbindelser til George W. Bush og Breitbart.com. I et notat til venner og allierte av kampanjen skriver han: “The bottom line remains that the book fails to produce a shred of evidence supporting the theory that Hillary Clinton ever took action as secretary of state for the purposes of supporting the interests of donors to the Clinton Foundation.” Schweizer skal allerede være i gang med en ny bok, om den republikanske presidentkandidaten Jeb Bush og hans økonomiske forbindelser.

  Samtidig viser det seg at stiftelsen har levert inn feil tall på selvangivelsen, en sak først rapportert av Reuters. I årene 2010, 2011 og 2012 oppga stiftelsen at de ikke mottok donasjoner fra utenlandske stater. Dette til tross for at de foregående årene hadde mottatt titalls millioner dollar i donasjoner. Faktum var at stiftelsen mottok donasjoner fra utenlandske stater rettet mot klimaendringer og økonomisk utvikling tilsvarende summene årene før. Stiftelsen vil nå gå gjennom tallene sine og levere selvangivelsen for disse årene inn på nytt. Selv om det ikke er unormalt at en veldedig organisasjon gjør feil i selvangivelsen, sier en advokat i veldedeighetsrett at han ikke har sett lignende feil gjort av en så stor organisasjon.

  MARCO RUBIO FORTSETTER FREMGANGEN. Kanskje ikke overraskende begynner Rubio å seile opp som en av de store favorittene blant republikanerne også i meningsmålingene. Som AmerikanskPolitikk.no nevnte på onsdag klatrer Rubio på meningsmålingene, og står seg best målt mot Hillary Clinton. Dette bekreftes i en ny meningsmåling fra Quinnipiac University, hvor Clinton leder 45-43, som er innen feilmarginen. Overfor de andre republikanske kandidatene leder Clinton komfortabelt.

  Det som trolig er mer betydningsfullt for Rubio er at han visstnok skal lede kampen for Las Vegas-milliardæren Sheldon Adelsons støtte (Mer om dette i ukas podkast!). En av hovedgrunnene til at Adelson liker Flordia-senatoren, er Rubios ubetingede støtte til Israel, en sak som betyr mye for Adelson. Rubio er også den av 2016-kandidatene som har hatt tettest dialog med Adelson, og skal ha gitt ham en detaljert plan over sin utenrikspolitiske plattform. I 2012 gav Adelson 15 millioner dollar til Newt Gingrich sin kampanje, men i denne runden vil han trolig støtte en mer moderat kandidat. “He doesn’t want the crazies to drive the party’s prospects into the ground,” sier en nær kilde til Politico. Man forventer at Adelson tidligst vil gi sin støtte til en kandidat etter den andre primærvalgsdebatten i september. Når det er sagt, viser en oversikt fra Bloomberg at halvparten av kandidatene Adelson støttet i 2012 og 2014 faktisk tapte valgene sine. Disse kandidatene utgjorde 99% av de totalt 60 millioner dollar han gav. Adelson vil også denne helgen arrangere en konferanse, hvor flere kandidater vil komme, samt tidligere president George W. Bush. De republikanske kandidatene får derfor muligheten til å tale sin sak overfor den innflytelsesrike donoren.

  DAGENS ARTIKLER

  «Obama’s Correspondents’ Dinner Monologue Has a Thousand Fathers and Mothers» av Margaret Talev (Bloomberg): «If there’s a comedy equivalent to the «nuclear football,» the suitcase with the launch codes, it’s a worn gray folder marked «Presidential Statement» that lives in the bowels of the White House, in the speechwriters’ suite, and was delivered to the President Barack Obama last night. Inside that folder is a well-guarded arsenal of jokes, roughly 1,100-words, that will come together as the president’s monologue for Saturday night’s White House Correspondents’ Dinner.»

  «To stay in the conversation, Barack Obama is going small» av Edward-Isaac Dovere (Politico): The White House is developing an outreach strategy for the last year and a half of Obama’s presidency designed to keep him relevant to the public debate even as Hillary Clinton and the Republican candidates dominate the national news more and more.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også