Mer

  Morgenkaffen torsdag 23. april: Benghazi-utsettelse, full handelssplid mellom demokratene, og 3 nye kandidater

  God morgen! Det er torsdag 23. april, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «He’s an absolutely poisonous figure in Washington, D.C., he’s been a disaster for the country. I think a lot of the dysfunction in Washington can be traced directly to his doorstep. (…) I’ve never seen anything so abhorrent in my entire life as Harry Reid».

  Tidligere pressesekretær for George W. Bushs administrasjon, Dana Perino, til Hugh Hewitt tirsdag. Etter at Harry Reid leste opp en New York Daily News-spalte som kritiserte Perinos tidligere sjef, kom hun med krasse anklager mot demokratenes minoritetsleder i Senatet, som nylig meldte at han ikke søker gjenvalg i 2016.

  NYHETER

  BOEHNER STØTTER OBAMA PÅ JEMEN-SPØRSMÅL. Onsdag stilte speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) seg bak president Obamas beslutning om å sende marineskip til Jemen. Forsvarsdepartementet bekreftet tirsdag at de har sendt ut ni skip til farvannet rundt Jemen. Skipene har som formål å kontre en iransk konvoi som er rapportert i området. Boehner uttalte onsdag at denne beslutningen fra Obama-administrasjonen var «riktig»; «I think having our ships in place is the right thing to do», sa Boehner, og la til at skipene forhåpentligvis ikke vil behøve å involvere seg for å oppklare situasjonen. Fordi Iran støtter Houthi-opprørerne som kjemper mot regimet i Jemen, har det vært spekulasjoner rundt hva iranske skip gjør i regionen. Boehner presiserte imidlertid at han ikke mener at amerikanske skip bør avskjære iranske skip. «Well, let’s not get too far ahead of ourselves. Clearly, we are assisting our allies who are involved in a struggle to keep the radical Houthis from taking control of all of Yemen», sa Boehner. Boehners støtte kommer på et sikkerhetspolitisk felt som kan vise seg å bli problematisk for Obama-administrasjonen, som samtidig jobber mot en forhandlet atomavtale med Iran. Pressesekretær for Det hvite hus, Josh Earnest, uttalte tirsdag at USA er bekymret for muligheten for at den iranske konvoien bærer våpen til Houthi-rebellene, og at hovedmålet til de amerikanske marineskipene er å ivareta «freedom of navigation and the free flow of commerce in the Gulf of Aden and the Red Sea.»

  HANDELSSPLID MELLOM DEMOKRATENE. Da president Obama tirsdag gjestet MSNBCs «Hardball», hevdet han at Elizabeth Warren (D-Massachusetts) og andre mer venstre-orienterte demokrater som har kritisert administrasjonens standpunkt på den internasjonale handelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership), tar feil. Warren har blant annet uttalt at administrasjonens politikk på dette feltet vil favorisere store selskaper og svekke amerikanske arbeidere. «I love Elizabeth. (…) But she’s wrong on this», sa Obama. Onsdag tok Warren til Twitter: «The Obama Admin says I’m wrong — we shouldn’t worry about TPP. So why can’t the American people read the deal?» skrev hun. Warren refererte her til det hun anser som manglende åpenhet rundt de pågående internasjonale handelsforhandlingene. Det hvite hus har imidlertid forsvart seg med at beskyttelse av de ufullstendige forhandlingene er grunnen til at de ikke offentliggjør avtalen.

  Ordvekslingen kommer samtidig som et utsagn fra Clinton under en middag i New Hampshire mandag, om at økonomisk vekst, og særlig små selskapers progresjon, har stagnert. Det hvite hus’ kommunikasjonssjef Jen Psaki sa seg uenig med Clintons utsagn da hun ble intervjuet på «Morning Joe» onsdag. «I wouldn’t put it in those terms at all» sa hun. Psaki medga at mer må gjøres for å stimulere økonomisk vekst, men ville ikke gå med på at veksten har stagnert. Clintons kommentarer er noen av de første som avviker fra Obamas politikk i den begynnende presidentkampanjen hennes. Dette kan være en pekepinn på at hun akter å distansere seg noe fra Obamas økonomiske politikk – det til tross for at arbeidsledigheten i landet er på vei ned og at den økonomisk situasjonen har forbedret seg den siste tiden.

  BENGHAZI-RAPPORTEN PUBLISERES IKKE FØR I 2016. Ifølge Politico vil utgivelsen av rapporten fra Representantenes hus drøye til 2016. Rapporten har fått mye oppmerksomhet, da den blant annet vil gi en endelig vurdering på Hillary Clintons håndtering av sikkerheten rundt amerikansk personell stasjonert i Benghazi i tiden rundt terrorangrepene i byen i 2012. Formann i komiteen som skriver rapporten, Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt), har tidligere hevdet at han ønsker å fullføre rapporten i år, men talsmann Jamal Ware uttalte onsdag at eksterne faktorer vil medføre at utgivelsen utsettes til neste år. «Factors beyond the committee’s control, including witness availability, compliance with documents requests, the granting of security clearances and accreditations — all of which are controlled by the Executive branch—could continue to impact the timing of the inquiry’s conclusion» sa Ware. Dette vil si at utgivelsen av rapporten trolig vil sammenfalle med innspurten av presidentvalget, noe som kan medføre problemer for Clinton, da publiseringen vil holde liv både i Benghazi-saken og i e-postsaken. Komiteen skal nemlig også etterforske mer rundt e-postene Clinton slettet fra serveren sin.

  Utsettelsen av publiseringen har høstet kritikk fra demokratisk hold. Kongressmann Elijah Cummings (D-Maryland, 7. distrikt), som sitter i panelet for Benghazi-etterforskningen, anklager republikanerne i panelet for hale ut tiden frem mot presidentvalget. «With the Republicans’ obsessive focus on Hillary Clinton, and their now stated intention to drag out this political charade until just months before the 2016 election, the Select Committee no longer bears any resemblance to its original purpose» sa Cummings. Republikanere i panelet forsvarer seg imidlertid ved å rette fingeren mot Clinton selv og mot utenriksdepartementet. Komitémedlem Jim Jordan (R-Ohio, 4. distrikt) mener panelet kunne ha jobbet mye raskere dersom utenriksdepartementet hadde svart seriøst på dokumentetterspørsler. «It’s largely still that when you have an executive branch that is not being helpful that is what’s slowing everything down» sa han. Også Boehner etterlyser samarbeid fra Clintons side for at Benghazi-komiteen skal kunne gjøre jobben sin. Boehner hevder at komiteen kunne ha fullført rapporten innen 2016 dersom Clinton og andre aktuelle ansatte i Obamas administrasjon faktisk hadde samarbeidet med panelet – «but the administration has made it virtually impossible to get to the facts surrounding Benghazi. When we have the facts, we’ll have the report», sa Boehner onsdag.

  #2016SIRKUSET

  I går sendte vi ukas 2016-nyhetsbrev. Abonnerer du?

  CLINTON CASH. Den kommende boka om Clinton Foundation, utenlandske donasjoner og Hillary Clinton kommer til å prege amerikanske medier i tiden som kommer. New York Times har en smakebit i dag: «Cash Flowed to Clinton Foundation as Russians Pressed for Control of Uranium Company»

  DET NÆRMER SEG ANNONSERING FOR CARLY FIORINA. Carly Fiorina, den tidligere Hewlett Packard-sjefen, kunngjør sitt kandidatur 4. mai. Annonseringen vil skje på nettet, og med en etterfølgende pressekonferanse for nasjonale medier. Fiorina, som er tidligere senatskandidat for California, har dermed lagt en annonseringsstrategi som skiller seg fra sine partifellers annonseringer; både Rand Paul (R-Kentucky), Ted Cruz (R-Texas) og Marco Rubio (R-Florida) valgte å benytte seg av godt innøvde taler som plattform for annonseringen av sine presidentkandidatur. Fiorina vil heller ikke legge ut på noen delstatsturné umiddelbart etter kunngjøringen. Isteden vil hun tilbringe tid i New York, der hun blant annet skal promotere sin kommende bok. Wall Street Journals Reid J. Epstein skriver at Fiorina møter en rekke utfordringer i nominasjonskampen, og da særlig fordi hun aldri har blitt valgt til et politisk sete. Samtidig har hun en fordel, da hun, som republikanernes trolig eneste kvinnelige kandidat, vil ha en unik mulighet til å angripe Clinton.

  Fiorinas annonsering sammenfaller med to andre republikanske kandidaturannonseringer. Ben Carson er også ventet å annonsere sitt kandidatur 4. mai, fra sin hjemby Detroit. Videre er det ventet at tidligere guvernør Mike Huckabee (R-Arkensas) vil annonsere sitt kandidatur dagen etter, 5. mai. Den siste tiden har Huckabee forberedt den ventede kampanjen, blant annet ved å ansette politiske rådgivere til valgkampen. Kilder fra Huckabees sirkel hevder at den tidligere guvernøren har hyret inn flere navn som tidligere har vært sentrale i Huckabees politiske kampanjer. Det hevdes også at Huckabees datter, Sarah Huckabee Sanders, vil ta rollen som sjef for kampanjen. Hun bidro blant annet for Tim Pawlenty i Iowa i 2011. Huckabees tidligere valgkampssjef, Chip Saltsman, vil fungere som seniorrådgiver for kampanjen. Det er ventet at Huckabee vil annonsere sitt kandidatur i hjembyen Hope i delstaten Arkensas. Politico og AmerikanskPolitikk.no har mer.

  SCOTT WALKER VIL VISE UTENRIKSPOLITISK KUNNSKAP. Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) er tidligere blitt både kritisert og latterliggjort for bommerter på utenrikspolitikk. Blant annet forsøkte Walker tidligere i vinter å vise til at han var klar til å håndtere ISIL, ved å referere til sin erfaring med fagforeninger i Wisconsin. Dette er blitt brukt mot ham av politiske motstandere, og også av president Obama – som ba Walker om å «bone up on foreign policy». Senere er det blitt rapportert at Walker har gjennomgått et utenrikspolitisk lynkurs. Politico skriver nå at Walker virker selvsikker på utenrikspolitiske temaer, og at han gjerne viser sin fornyede kunnskap, blant annet i intervjuer og på valgkampsarrangementer. Samtidig har Walker begynt å ta utenrikspolitiske standpunkter som posisjonerer ham som en haukeaktig kandidat til høyre for samtlige republikanske presidentkandidater. Opprustningen på utenrikspolitikk er trolig et strategisk grep fra Walkers side, da mye tyder på at utenrikspolitikk vil være et sentralt, om ikke avgjørende, spørsmål for velgerne i presidentvalget i 2016.

  DAGENS ARTIKLER

  «Campaign Casts Hillary Clinton as the Populist It Insists She Has Always Been» av Amy Chozich (the New York Times): «Nothing stings members of her inner circle more than the suggestion that their candidate is late to these issues. Mrs. Clinton was the original Elizabeth Warren, her advisers say, a populist fighter who for decades has been an advocate for families and children; only now have the party and primary voters caught up».

  «Ben Carson, Carly Fiorina og Mike Huckabee kunngjør sine presidentkandidatur 4. – 5. mai» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Tre republikanere har foreløpig kunngjort sine presidentkandidatur. Den 4. mai blir de fem, og den 5. mai blir de seks.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også