Mer

  Carson, Fiorina og Huckabee kunngjør sine presidentkandidatur 4. – 5. mai

  Ben Carson, Carly Fiorina og Mike Huckabee kunngjør sine presidentkandidatur 4.-5. mai. Foto: Gage Skidmore.
  Ben Carson, Carly Fiorina og Mike Huckabee kunngjør sine presidentkandidatur 4.-5. mai. Foto: Gage Skidmore.

  Tre republikanere har foreløpig kunngjort sine presidentkandidatur. Den 4. mai blir de fem, og den 5. mai blir de seks.

  Den 4. mai kunngjør den konservative neurokirurgen Ben Carson sitt presidentkandidatur i hjembyen Detroit, Michigan. Han har aldri stilt til valg tidligere, men har i over et år dratt nytte av arbeidet til organisasjonen «Run Ben Run». Organisasjonen har organisert og jobbet på Carsons vegne i de tidlige nominasjonsstatene i påvente av at han stiller. Carson kan beskrives som en sosialkonservativ republikaner med Tea Party-appell som kan gjøre det godt i Iowas strawpoll i sommer, mens som skal slite med å hevde seg i selve valgene. Han ligger for øyeblikket på 5. plass i Iowa med 9 %, på en delt 7. plass med Huckabee på 6 % i New Hampshire, og på 5. plass i South Carolina med 8,5 %. Iowa, New Hampshire og South Carolina starter nominasjonskampen i 2016.

  Samme dag kunngjør den tidligere Hewlett Packard-sjefen Carly Fiorina sitt kandidatur på nettet. Hun blir dermed den eneste kvinnelige republikanske presidentkandidaten, noe Fiorina allerede spiller på i sine angrep på demokratenes Hillary Clinton. Fiorina har i likhet med Carson aldri sittet i noen politisk posisjon, men forskjellen er at Fiorina har stilt til valg og tapt tidligere. I 2010 stilte hun som senatskandidat i California – med den notoriske «Demon Sheep»-reklamen i primærvalget – men tapte med 10 prosentpoeng (42,2 – 52,2) mot senator Barbara Boxer (D-California). Fiorina gjør klokt i å benytte muligheten til å stille, men det blir med forsøket. Hun ligger for øyeblikket på 11. plass i Iowa med 2 %, på 9. plass med 2 % i New Hampshire, og er foreløpig ikke med på Real Clear Politics sitt gjennomsnitt av målingene i South Carolina.

  Dagen etter Fiorina og Carson kunngjør tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee sitt presidentkandidatur fra hjembyen Hope, Arkansas. Huckabee stilte også i 2008, da han blant annet vant caucusvalget i Iowa, og har siden den tid tjent gode penger som kommentator og programleder på Fox News. Han trakk seg tidligere i år for å vurdere et kandidatur, dro på nok en tur til Israel, og i helgen var han på en skytebane i New Hampshire. Han har nylig også gitt ut boka God, Guns, Grits and Gravy, og kommer til å sette til preg på nominasjonskampen. Han må nok en gang gjøre det godt i Iowa, og deretter i South Carolina, for ikke å bli hektet av i det overfylte feltet helt i starten. Han må også samle inn betydelig mer penger enn forrige gang dersom han skal kunne konkurrere med mer profilerte kandidater. Huckabee ligger for øyeblikket på 3. plass i Iowa med 12,3 %, på en delt 7. plass med Carson på 6 % i New Hampshire, og på 4. plass med 9 % i South Carolina.

  Tallene fra Iowa, New Hampshire og South Carolina er Real Clear Politics sine gjennomsnittlige målinger.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også