Mer

  Morgenkaffen onsdag 22. april: Obama, Lynch og Rubio i medvind, mørke skyer for Hillary

  God morgen! Det er onsdag 22. april, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «It’s really early, and a lot is going to happen. We wouldn’t want to take options off the table by getting behind one of them now.»

  Ryktebørsen gikk varm i går da flere medier meldte at de pengesterke Koch-brødrene hadde bestemt seg for å støtte Scott Walker sitt kandidatur som republikanernes presidentkandidat i 2016. En kilde med god kjennskap til det styrtrike brødreparets gjøren og laden gikk imidlertid ut i Politico-journalisten Mike Allen sitt frokostnyhetsbrev Playbook og dimitterte påstandene, og understreket at det er for tidlig å si noe om hvilken kandidat valget faller på.

  NYHETER

  LYNCH NOMINERES MED ET NØDSKRIK. Som vi meldte i gårsdagens Morgenkaffe blir Loretta Lynch etter alle solemerker utnevnt som ny justisminister av Senatet denne uken. Det skjer etter flere måneder med frem og tilbake som kulminerte i fullstendig kollaps etter uenighet mellom republikanerne og demokratene rundt en formulering om abort i et lovforslag om menneskehandel (…). Nå er imidlertid frontene enige, men Lynch blir utnevnt som justisminister som knappest mulig margin. Med støtte fra fem republikanske senatorer, i tillegg til de demokratiske senatorene, vil Lynch få 51 stemmer i sin favør. Dette står i kontrast selv til den noe kontroversielle, nåværende justisministeren Eric Holder, som i 2009 fikk 75 av senatsstemmene da han ble utnevnt, riktignok i et Senat med langt flere demokrater enn i dag.

  OPPRETTER JØDISK PAC. I et leserinnlegg til Politico forklarer jødiske Alexander Soros – sønn av den demokratiske megadonoren George Soros – hvorfor han har tatt initiativet til å opprette en Political Action Committee (PAC) for bedre å fremme interessene til den jødiske befolkningen som er bosatt i USA. Soros peker på at i kjølvannet etter farsen rundt statsminister Benjamin Netanyahus besøk i Kongressen tidligere i vinter, har det virket som om at det eneste jødiske amerikanere bryr seg om er sikkerheten til Israel. Med PACen Bend The Arc Jewish Action ønsker han å vise frem at jøder blant annet er opptatte av progressive saker som økonomisk utjevning mellom de sosiale lagene i landet, og å likestille lesbiske, bifile og transseksuelle med heterofile amerikanere.

  OBAMA STADIG MER POPULÆR. I en undersøkelse utarbeidet av CNN som ble publisert i går får president Barack Obama tommel opp av 48 prosent av befolkningen, mens 47 prosent vender tommelen ned. Det er første gang siden mars 2014 at Obama har en større andel som mener at han gjør en god jobb som president, enn de som mener at han ikke gjør det. Den stadig voksende økonomien i landet er etter alt å dømme hovedårsaken til at Obama nyter en økende popularitet akkurat nå. På samme punkt i sitt presidentembete hadde forgjengeren George W. Bush en popularitetsandel på 36 prosent, mens Bill Clinton nøt 60 prosent popularitet på denne tiden, til tross for at han sto på dørstokken til en omfattende riksrettssak. Gjennomsnittet av målingene hos RealClearPolitics viser imidlertid at Obama fortsatt har hodet under vannet: 45,4 – 49,4.

  MER POPULÆR ENN UPOPULÆR. Presidenten kan også glede seg over at Obamacare også er i ferd med å vinne terreng blant den jevne amerikaner. For første gang siden utrullingen av helsereformen er Obamacare mer populær enn upopulær blant befolkningen. Det betyr imidlertid ikke at helsereformen er ukontroversiell. En fersk undersøkelse viser at 43 prosent stiller seg positivt til Obamacare, mens 42 prosent mener det motsatte. Det skal nevnes at denne marginen er innenfor feilmarginen på cirka tre prosent, men undersøkelsen viser en vedvarende trend der gapet mellom de med negative og de med positive holdninger til reformen har skrumpet inn fra 16 prosentpoeng i favør de negative, til ett prosentpoeng i favør de positive nå i april 2015.

  #2016SIRKUSET

  BUSH VURDERER DRISTIG SUPER-PAC-TAKTIKK. Selv om Jeb Bush fremdeles ikke har annonsert offisielt at han stiller som republikansk presidentkandidat i 2016, foregår det mye i kulissene som indikerer at en kunngjøring er like rundt hjørnet. Ifølge AP vurderer Bush-kampanjen å legge opp løpet på en helt ny måte gjennom å delegere mange oppgaver fra selve kampanjen til underliggende Super PACs. Hensikten med dette er å kunne ta imot ubegrenset med donasjoner som kan brukes til Jeb Bush sin fordel, for eksempel til kommunikasjonsoppgaver som reklamerigger. Dersom dette blir den foretrukne strategien til Bush-teamet, vil vi i følge AP sannsynligvis få historiens første valg der en Super PAC bruker mer penger i en valgkamp enn en kandidatspesifikk presidentvalgkampanje. Utgifter knyttet direkte til Jeb Bush, som reiseregninger og den slags, vil fremdeles måtte bli dekket av selve valgkampanjen.

  Mens vi venter på presidentkandidaturet til tredje blad Bush, kan vi snart få oppleve mannen på vårt eget kontinent. Tidlig i juni skal Jeb Bush nemlig besøke Tyskland, Polen og Estland, melder Reuters. Ifølge nyhetsbyrået er hensikten med Europa-besøket å danne seg et bilde både økonomisk og sikkerhetspolitisk politikk i forkant av utrullingen av kampanjen, som det spekuleres rundt kan komme i løpet av juni.

  HILLARYS FINANSER KAN IGJEN BLI EN HET POTET. En ny bok av den tidligere George W. Bush rådgiveren Peter Schweizer med navnet «Clinton Cash» kan fort ende opp med å sende mørke skyer over «Hillary-land». Denne boken skal etter sigende inneholde dokumentasjon på at Clinton-familiens humanitære fond, Clinton Foundation, skal ha mottatt overføringer av selskaper på tidspunkter som sammenfaller i mistenkelig stor grad med store politiske avgjørelser. Et av eksemplene skal være en overføring i millionklassen fra en kanadisk bank med store aksjeinteresser i oljeledningen Keystone XL samtidig som saken ble behandlet i utenriksdepartementet. En anonym demokratisk rådgiver som The Hill har snakket med frykter at republikanerne vil bruke slike saker for å vanne ut budskapet til den tidligere førstedamen etter hvert som presidentvalgkampen skrider frem og hardner til. Et scenario som kilden skisserer er at Clinton må bruke mye tid på å «slukke» anklagene om lysskye pengeoverføringer, og mindre på å fokusere på egen politikk og forskjellene mellom henne og de republikanske kandidatene.

  MARCO RUBIO VINNER TERRENG, MEN HAR LANGT IGJEN. I den allerede nevnte undersøkelsen til CNN måles også populariteten til de både de annonserte og de potensielle republikanske presidentkandidatene. Blant tallene som er verdt å merke seg er Marco Rubio sine, som har mobilisert kraftig bare det snaut siste halve året. Fra å ha en popularitetsandel på bare tre prosent i november, via syv prosent forrige, er Rubio nå oppe i elleve prosent av den republikanske velgermassen som seriøst vurderer å støtte hans kandidatur. Veien er fremdeles lang opp mot lederen av det republikanske feltet som fremdeles er Jeb Bush, som fører med 17 prosent oppslutning i undersøkelsen.

  CHRISTIE-SKUTEN LEKKER. Som vi nevnte i gårsdagens Morgenkaffe sliter New Jersey-guvernør Chris Christie (R) med populariteten – også hos sine egne. I går kom også nyheten om at Christies nære støttespiller under guvernørvalget i 2009, delstatssenator Joseph Kyrillos (R) kommer til å støtte Jeb Bush sin høyst sannsynlige presidentkampanje. Kyrillos skal allerede ha donert 10 000 dollar til Bush-kampanjen, noe som en talsperson for den tidligere Florida-guvernøren bekrefter. Kyrillos er ingen hvem-som-helst i delstatspolitikken i New Jersey; i 2008 ledet han blant annet Mitt Romney sin presidentkampanje i delstaten.

  DAGENS ARTIKLER

  «Chuck Schumer’s Man Cave» av Manu Raju (Politico): «Each morning in the Senate gym, Chuck Schumer takes his seat on the stationary bike. Then he starts talking, loudly, in his familiar New York accent: playful barbs and occasional deal making with Republicans working out nearby, and briefings with aides over his omnipresent flip phone.»

  «The GOP Frontrunner? It’s Not Jeb Bush» av Eli Stokols (Politico): «As the field is beginning to take shape and voters are hearing more about other candidates, it’s clear that Bush is sitting right there on the starting line with everyone else: Walker, Rubio, Rand Paul, Ted Cruz, Chris Christie and more than a dozen second-tier candidates less likely to affect the battle for the nomination.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også