Mer

  Internasjonal handelsavtale splitter demokratene

  President Obama ønsker en ny frihandelsavtale. Han møter motstand fra flere partifeller. Foto: Pete Souza, Det hvite hus.
  President Obama ønsker en ny frihandelsavtale. Han møter motstand fra flere partifeller. Foto: Pete Souza, Det hvite hus.

  Obama kritiseres fra sine egne for å støtte Trans-Pacific Partnership-avtalen.

  Trans-Pacific Partnership (TTP) er en foreslått frihandelsavtale mellom USA, Canada og ti asiatiske land i Stillehavs-regionen. Avtalen har vært under forhandling i nesten et tiår og det er forventet at den vil fjerne toll på alle varer og tjenester. Obama-administrasjonen og en rekke republikanere støtter avtalen, og mener den vil føre til økonomisk oppgang fordi det gjør det lettere å selge varer.
  TTP har derimot møtt sterk motstand fra deler av Obamas eget parti, fagforeninger, miljøgrupper og den progressive fløyen av Kongressen. En kritisk venstreside mener ifølge Washington Post at avtalen vil føre til tap av arbeidsplasser og bidra til det økende inntektsgapet i USA.

  – Vil hjelpe de rike til å bli enda rikere
  Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) og senator Bernie Sanders (I-Vermont) er blant de som har gått hardest ut mot TTP. De argumenter for at avtalen vil favorisere store selskaper foran arbeidere.
  I følge Politico mener Warren at handelsavtalen vil gi spesielle rettigheter til multinasjonale selskaper og «hjelpe de rike til å bli enda rikere og etterlate alle andre».

  Minoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) har også sagt at han er i mot avtalen.

  «Svaret er ikke bare nei, men ‘hell no’,» sa han når spurt om han støtter den påventede lovgivingen som vil gjøre det lettere for Obama å fullføre handelsavtalen. Han la derimot til at han ikke vil gjennomføre noen filibuster av avtalen dersom den når Senatet.

  Alt for middelklassen
  Under et intervju med MSNBC på tirsdag svarte president Obama på kritikken han har møtt fra Warren og andre i partiet.

  «Jeg er glad i Elizabeth. Vi er enige i mange saker, men her tar hun feil. Jeg ville ikke støttet denne handelsavtalen dersom jeg ikke trodde det var bra for middelklassen,» sa han.

  Videre sa han seg uenig i anklagene fra skeptiske demokrater som har sagt at handelsavtalen vil skade amerikanske arbeidere gjennom å sende jobber ut av landet.

  «Dette er det mest progressive rammeverket for handel vi noen gang har hatt,» sa han. Han poengterte samtidig at handelsavtalen inneholder strenge arbeids- og miljøbeskyttelser. «I denne avtalen innlemmer vi alt som miljø- og arbeiderbevegelsen i årevis har krevd for å godta handelsavtaler.»

  Må være konkurransedyktig
  Tidligere utenriksminister Hillary Clinton, demokratenes soleklare 2016-favoritt, ga et noe mer vagt svar da hun ble spurt om hun støttet Obamas handelsavtale.

  «Enhver handelsavtale må skape jobber, øke lønninger, velstand og beskytte vår sikkerhet. Vi må gjøre vår del for å sørge for at vi har evner og ferdigheter til å være konkurransedyktige,» sa hun i følge Washington Post.

  Nora Charlotte Lindtner
  Nora Charlotte Lindtner
  Journalist med bachelorgrad i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også