Mer

    Morgenkaffen mandag 20. april: Iran-avtalen, Valgsnacks og det går mot løsning for Lynch

    God morgen! Det er mandag 20. april, og Mor­gen­kaffen er servert.

    «There is a human trafficking bill that passed almost unanimously out of committee … And so, over a detail, a found — a detail that was found after it passed out of committee, it has been held up. And so what has happened is that and Loretta Lynch are being held together. My sense is, over the next 48 to 72 hours, that is going to be resolved, and we will move on to this Iran issue.»

    Senator Bob Corker (R-Tennessee) til Jim Sciutto på søndagens «State of the Union» på CNN.

    NYHETER

    Det ser ut til at president Barack Obama er nødt til å innse at Kongressen har det siste ordet når det gjelder en atomavtale med Iran. Forslaget som senator Bob Corker (R-Tennessee) har orkestrert gikk ut av utenrikskomiteen uten motstemmer, og man regner med at det er nok stemmer bak det til å stå imot et veto fra presidenten. Obama har innsett dette og kommer mest sannsynlig til å godta forslaget. Søndag var Corker på CNNs «State of the Union», og han virket godt fornøyd. Kongressen får nå muligheten til å lese hele avtalen, godkjenne eller avvise den, og å vurdere i hvilket tempo sanksjoner skal oppheves. Senatoren uttalte seg også om Obamas utvalgte til å bli ny justisminister, Loretta Lynch. Kandidaturet hennes har vært på vent i nesten seks måneder nå. Corker trodde en løsning ville komme innen ”de neste 48 til 72 timene,” og at Lynch sannsynligvis vil få Senatets godkjennelse.

    Å komme med et forslag om å reformere Medicare eller ikke, det er spørsmålet republikanere sliter med, melder The Hill. Representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) ønsker å åpne for flere muligheter til å benytte privat forsikring, for slik å redusere kostnadene. Men helsereform er sjeldent ukontroversielt og spesielt i senatet frykter mange republikanere konsekvensene om et forslag skulle prege valgkampen fram mot 2016.

    #2016SIRKUSET

    Marco Rubio var på CBS’ «Face the Nation» for å snakke om sitt nylanserte presidentkandidatur. Han ble konfrontert med at han har mye av den samme profilen som Obama hadde i 2008; ung, smart, men ikke spesielt erfaren. Rubio trakk fram at han tvert imot har unik erfaring ved å ha vært såpass mange år i politikken på delstatsnivå i Florida. På immigrasjonsfeltet snakket Rubio varmt om en tre-trinns løsning: Først økt sikkerhet mot ulovlig innvandring, så reform av immigrasjonsregelverket, og til slutt et amnesti for de som har vært i USA i over ti år. Rubio delte også sine tanker om klimaendringer, hvor han mente at klimaet alltid har endret seg og at det er usikkert hvor mye som skyldes oss mennesker, samt likekjønnet ekteskap, hvor han mente det var opp til delstatene å avgjøre politisk, ikke gjennom rettskjennelser. Rubio mener selv ekteskapet er mellom en mann og en kvinne, men understreket samtidig at han ser på homoseksualitet som medfødt, og ikke et valg.

    Også på Face the Nation var tidligere guvernør i Maryland Martin O’Malley (D). Han mente han vil være en bedre president enn Hillary Clinton, med bakgrunn i sine syv år som borgermester i Baltimore og åtte år som guvernør i Maryland. Han skrøt av at han ledet sin stat gjennom den økonomiske krisen og at Maryland har den høyeste medianinntekten i landet. O’Malley snakket som om han hadde lansert sitt kandidatur og mente at om man har erfaringen og idéene for å styre landet bør man stille for så å la velgerne avgjøre.

    En annen potensiell «demokratisk» kandidat er senator Bernie Sanders (Uavhengig-Vermont), og han gjestet Fox News Sunday. I likhet med O’Malley ligger han til venstre for Clinton. Han var forsiktig med å kritisere Hillary, men ga til slutt etter og uttalte at han tvilte på om Clinton vil konfrontere pengeinteressene som dominerer den amerikanske økonomien mer og mer. Sanders understreket at han hadde stemt imot NAFTA, CAFTA og normalisering av handel med Kina, og at han vil gå hardt imot TPP når den tid kommer. For Sanders er det et pengespørsmål om han kommer til å stille som presidentkandidat eller ikke, han vil ikke stille om han ikke har en noenlunde god økonomisk base til å få ut budskapet.

    Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) uttalte på Fox News Sunday at det er 91 prosent sjanse for at han stiller som presidentkandidat. Graham ble konfrontert med at han er for moderat, siden han tar klimaendringer alvorlig, støtter immigrasjonsreform og Simpson-Bowles forslaget for å takle budsjettunderskuddet. Graham bekreftet sin bekymring om klimaet, men forsvarte seg med at han slett ikke er noen Al Gore, ”som har gjort det til en religion.” Han kritiserte også Marco Rubio (R-Florida) for å være så redd for høyresiden at han har gitt avkall på sine prinsipper, samt Ted Cruz (R-Texas) for å mene at Second Amendment, retten til å bære våpen, er det viktigste vern mot statlig tyranni. Graham mente derimot at det viktigste er informerte velgere som stemmer for politikere som ønsker seg en begrenset stat, ikke folk med våpen i gatene. Vil du vite mer om Graham hadde Washington Post en artikkel på fredag om hans politiske syn, og her er en artikkel som oppsummerer mye av hans karriere.

    Det republikanske feltet har tilbrakt to dager i New Hampshire og man kunne nesten tro at det ble delt ut premie for beste anti-Hillary one-liner. Vi presenterer et utdrag under, bedøm selv hvem du synes traff best. Ellers gjorde guvernør Chris Christie (R-New Jersey) en god figur, skriver Politico.

    Carly Fiorina: ”Like Hillary Clinton, I too have travelled hundreds of thousands of miles around the globe, but unlike Mrs. Clinton I know that flying is an activity and not an accomplishment.”

    Lindsey Graham (R-Sør-Carolina): “And the reason she can’t be here today, is because you can ask questions. This listening tour is something out of North Korea. Would you like to meet the dear leader and ask him anything he would like?”

    Ted Cruz (R-Texas): “As I was coming up, I was a little startled because I could have sworn I saw Hillary’s Scooby-Doo van outside, and then I realized it couldn’t possibly be that, because I’m pretty sure y’all don’t have any foreign nations paying speakers, right?”

    Rand Paul (R-Kentucky): “When Hillary travels, there’s going to need to be two planes — one for her and her entourage, and one for her baggage.”

    Rick Perry: “She’s the one that literally brought the reset button to the Kremlin. They did reset us, that’s for sure. They reset us back to pre-1989.”

    VALGSNACKS

    Servert av Jon Henriks Gilhuus.

    Florida senator: Etter at Marco Rubio erklærte seg som kandidat til den republikanske presidentnominasjonen og finansminister Jeff Atwater (R) allikevel ikke ville stille, ser det nå ut til at kampen på høyresiden vil stå mellom kongressmann Ron DeSantis, som erklærte seg som kandidat allerede og viseguvernør Carlos Lopez-Cantera.

    New Jersey senator: En ny måling fra Quinnipiac viser at velgerne med et 52-39 flertall mener at senator Bob Menendez (D) bør gå av. Menendez ble satt under føderal tiltale for korrupsjon tidligere i år.

    Pennsylvania senator: Borgermesteren i Allentown, Ed Pawlowski, vil stille i det demokratiske primærvalget, og blir dermed en konkurrent til tidligere kongressmann og 2010-kandidaten Joe Sestak.

    West Virginia senator: Tidligere guvernør Joe Manchin (D) har lenge vurdert å stille til guvernør igjen i 2016, men på programmet Face the Nation søndag, gjorde han det klart at han tar gjenvalg til Senatet i 2018.

    California distrikt 24: Den republikanske delstatsrepresentanten Katcho Achadijan er den siste kandidaten til å stille. Han representerer ca. 2/3 av distriktet i delstatsforsamlingen og er trolig partiets beste sjanse til å erobre setet.

    California distrikt 44: Den svarte delstatssenatoren Isadore Hall har lenge vært storfavoritt til å holde dette setet etter at den hvite Janice Hahn annonserte at hun ikke ville ta gjenvalg. Distriktet har imidlertid 65% latinoer og nå også en latinokandidat; Natalie Barragan. Hun er for tiden bystyremedlem i Hermosa Beach, som er en av de rikeste delene av LA, mens distrikt 44 er blant de fattigste. Alle er demokrater.

    Florida distrikt 18: Republikanerne har lenge håpet å ta dette setet, nå som kongressmann Patrick Murphy (D) vil stille til Senatet, men det har vært tynt med kandidater. Nå har imidlertid skolestyremedlem Rebecca Negron, kona til delstatssenator Joe Negron, erklært at hun stiller. I tillegg vurderer kandidaten fra 2014, Carl Domino en omkamp.

    Illinois distrikt 8: Delstatssenator Tom Cullerton stiller til den demokratiske nominasjonen. Fra før er forretningsmann Raja Krishnamoorthi og delstatssenator Mike Noland kandidater.

    Illinois distrikt 18: Politisk konsulent og blogger Mike Flynn vil prøve å komme på den republikanske stemmeseddelen, men det er uvisst om han får samlet inn nok underskrifter. Påmeldingsfristen går ut i dag, mandag.

    Maryland distrikt 4: Delstatsrepresentant Dereck Davis er femte seriøse demokrat til å stille i dette trygge setet.

    Texas distrikt 15: Kongressmann Ruben Hinojosa (D) utfordres av republikaner og tidligere Rio Grande City-borgermester Ruben Villarreal, som «kom ut av skapet» som republikaner i dette markant demokratiske området i fjor, da han drev valgkamp for nåværende guvernør Gregg Abbott (R). Det 15. distrikt har ikke valgt en republikaner siden det ble opprettet etter folketellingen i 1900.

    Missouri guvernør: Delstatssenator Mike Parson (R) vil trolig stille til guvernør i 2016. Han har sittet i delstatssenatet siden 2011 og regnes som en venn og alliert av tidligere guvernørkandidat og delstatsrevisor Tom Schweich, som begikk selvmord i februar.

    Missouri revisor: Guvernør Jay Nixon (D) oppnevnte tirsdag fylkeskasserer Nicole Galloway (D) til å sitte ut resten av embetsperioden til nevnte Schweich. Galloway har alt sagt hun vil stille til valg i 2018.

    New York lokal: Majoritetslederen i delstatssenatet, Dean Skelos (R) er visstnok under føderal etterforskning sammen med sin sønn, Adam Skelos.

    Washington revisor: Delstatsrevisor Troy Kelley (D) er satt under føderal tiltale for svindel og skatteunndragelse. Guvernør Jay Inslee (D) har bedt ham gå av, men enn så lenge har Kelley tatt permisjon.

    DAGENS ARTIKKEL

    «Deal or No Deal? Actually, That’s Not the Right Question.» av Stephen Walt (Foreign Policy): Stephen Walt argumenterer for at en avtale med Iran er viktig, men at atomvåpen bare er en del av dynamikken.


    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

    Francis Rønnestad
    Francis Rønnestad
    Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

    Les også