Mer

  Morgenkaffen torsdag 16. april: Mer e-postsnakk, sultestreik for Lynch og Christie er tilbake på banen

  God morgen! Det er torsdag 16. april, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I don’t really care. I think they’re all losers.»

  Minoritetsleder Harry Reid (D-Nevada), som har annonsert at han gir seg i Senatet, har ingen intensjon om å gi seg som politisk kommentator. På spørsmål fra CNBC om prospektene for det republikanske feltet for presidentvalget i 2016, var han ikke akkurat full av lovord.

  NYHETER

  LANSERER SULTESTREIK FOR Å FÅ LYNCH GODKJENT. Mens Loretta Lynch fremdeles avventer en avstemming på hvorvidt hun vil bli USAs neste justisminister eller ikke, gjennomfører forkjempere for Lynch nå en sultestreik. Gruppen National Action Network (NAN), grunnlagt av Al Sharpton, har slått seg sammen med kvinnelige tidligere menneskerettighetsledere i kampen for å få Lynch godkjent som justisminister. Sammen lanserer de nå en streik der ulike grupper vil bytte på å faste inntil Lynch bekreftes. Med navnet «Confirm Loretta Lynch Fast» ønsker gruppen å gå i fotsporene til rettighetsforkjempere som Martin Luther King Jr., Mahatma Gandhi og Cæsar Chavez. Sharpton publiserte onsdag en uttalelse der han skrev at «så lenge Senatet nekter å bruke femten minutter på å bekrefte noen som justisminister som de allerede har godkjent to ganger som statsadvokat, vil vi og våre allierte gjøre alt i vår makt for å skape oppmerksomhet rundt denne urettferdige og unødvendige utsettelsen av avstemmingen for å bekrefte Loretta Lynch». Dette er del av en bredere kampanje for å legge press på republikanske lovgivere for å gjennomføre avstemmingen om Lynch.

  ANKLAGER LYNCH FOR Å STAGNERE REFORMER. Mens presset for en avstemming tiltar fra demokratisk hold, kritiserer Rand Paul Lynch for policyen om inndragning av eiendeler. Onsdag vitnet Paul for Senatets Judiciary Committee om behovet for reform på politikken rundt såkalt «asset forfeiture». I den forbindelse kritiserte han Lynch for å ha hindret reformer i å tre i kraft. “Loretta Lynch became famous for her herculean confiscation of private property. She seized over a $100 million in forfeited funds during her time as U.S. Attorney and then skirted the reforms that were put in place 15 years ago to protect the innocent by not filing the paperwork that would have allowed those reforms to kick in», hevdet Paul. Han tilføyde at Lynch virket ubekymret da hun svarte på spørsmål om inndragning av siviles eiendeler og behovet for reformer, og hevdet at «no one who listens to these horrendous abuses of our civil liberties should be not moved to think that we really do need reform in our country”. Paul refererte her til Lynchs uttalte støtte for en kontroversiell policy og praksis som tillater myndighetene å inndra eiendom fra sivile uten at de er blitt tiltalt for et eventuelt lovbrudd. Under sin konfirmasjonshøring uttalte Lynch at inndragningen er et godt redskap som lar aktorer «take the profit out of crime». Dette har særlig vært sentralt i lovbrudd knyttet til narkotika. Policyen på eiendomsinndragelse har imidlertid blitt misbrukt av politimenn som har brukt eiendelene de har inndratt til å betale for biler, våpen og lignende. Paul har introdusert lovgivning for å begrense muligheten til å inndra eiendom, og hevdet blant annet under høringen onsdag at inndragelser ofte særlig går utover minoriteter. Videre uttalte han at: “Civil forfeiture turns justice on its head, our current laws assume you are guilty until you can prove your innocence. This is directly in contradiction to what we should stand for as a Republic.”

  IFØLGE NY MÅLING BLIR UTENRIKSPOLITIKK VIKTIG I DET KOMMENDE VALGET. Republikanske strateger er overbevist om at utenrikspolitikk, snarere enn økonomien, vil være den avgjørende saken for velgerne i valget av USAs neste president. En ny GOP-måling fra det republikanske selskapet OnMessage underbygger denne antakelsen. Undersøkelsen viser at sikkerhetsspørsmål er den viktigste prioriteten for velgere, foran saker som økonomisk vekst og andre vanlige stridsspørsmål. 22 % av alle respondentene rangerte utenrikspolitikk som den viktigste saken foran presidentvalget. Til sammenligning, svarte kun 13 % at økonomisk vekst var mest avgjørende for valget. Wes Anderson, som gjennomførte målingen, mener at utenrikspolitikk er blitt et viktigere emne for velgere som følge av fremveksten av terrorgrupper som ISIS. «It really started before the [2014] election, as ISIL and their conquest really took center stage … probably about midsummer, we started noticing that concerns about foreign affairs and defense were popping up». Republikanske strateger anser dette som gode nyheter, da det fort kan vise seg å bli fordelaktig for de republikanske kandidatene å posisjonere seg mot demokratiske frontrunner Clinton på utenrikspolitikk. Noen vil trolig knytte henne sterkt til Obamas utenrikspolitikk, som har liten oppslutning blant amerikanske velgere. Her er sentrale saker Iran-avtalen, beskyttelsen av Israel og politikken overfor Russland. Clinton blir imidlertid også kritisert for å være for offensiv på utenrikspolitikk. Blant annet fremstiller Rand Paul (R-Kentucky) Clinton som en haukeaktig demokrat som stemte for krigen i Irak og som gikk inn for bombeangrepene i Libya. Også tidligere guvernør i Rhode Island, Lincoln Chafee (D), som nylig avslørte at han vurderer et kandidatur i 2016, har kritisert Clinton for å være for haukeaktig. Blant annet har han pekt på Clintons støtte til invasjonen i Irak, og anklaget henne for å være en såkalt «enabler» for utenrikspolitikken til Bush.

  SIRKUSET

  I går sendte vi ut en ny utgave av «Sirkuset», vårt ukentlige 2016-nyhetsbrev. Abonnerer du?

  CLINTON ANNONSERER TRE NAVN TIL KAMPANJEN SIN. Tirsdag slapp Hillary Clinton navnene på tre seniorrådgivere som vil slutte seg til kampanjen hennes. Disse vil være sentrale nøkkelspillere i formeringen av budskapet i kampanjen hennes, som vil bli mer og mer tydelig i mai, etter at Clinton avslutter rundturen til tidlige nominasjonsstater for å møte med velgere. De tre rådgiverne er henholdsvis Maya Harris, med bakgrunn fra the Center for American Progress, Ann O’Leary som jobbet for Clinton da hun tjente i Senatet, og Jake Sullivan, som var en av Clintons rådgivere da hun satt som utenriksminister. Sullivan er også visepresident Joe Bidens tidligere rådgiver på nasjonal sikkerhetspolitikk. Valgene av disse tre rådgiverne vitner om at Clinton ønsker å fokusere på utenrikspolitikk, på menneskerettigheter og særlig på familier og barn. Ansettelsen er kanskje også en pekepinn på Clintons tendens til å omringe seg med lojale støttespillere hun kjenner godt og stoler på.

  NY AVSLØRING I E-POSTSAKEN. Tirsdag kom det frem at Hillary Clinton ble forespurt om e-postbruken sin allerede i desember 2012. Da ble hun tilsendt et brev fra en komité fra Representantenes hus, med spørsmål om hvorvidt hun benyttet en privat e-postkonto i offentlig tjeneste. Darell Issa (R-California), som da var formann i Husets Oversight and Government Reform Committee, og som forfattet brevet, mottok aldri noe direkte svar på spørsmålet. Brevet ble ikke besvart før i mars 2013, da Clinton hadde gått av som utenriksminister. Det var også utenriksdepartementet, og ikke Clinton selv, som svarte på henvendelsen, og i dette svaret ble spørsmålet om e-postbruk ignorert. Avsløringen fyrer opp under anklagene om at Clinton har ønsket å skjule bruken av en privat e-postkonto i tjenesten som utenriksminister. Blant annet uttalte Kurt Bardella, tidligere rådgiver for Issa, at dette igjen viser at det alltid er flere spørsmål enn svar rundt Bill og Hillary Clinton, og at de nye avsløringene om Clintons epostbruk kan vise seg å bli «the tip of the iceberg». Bardella stilte også spørsmål ved det sene svaret på Issas henvendelse; “Why did the State Department wait until after Secretary Clinton left office to respond to the Issa letter? Were Secretary Clinton’s efforts to deliberately conceal her official activities through use of her private email prompted by then-Chairman Issa’s request?”. Talsmann for utenriksdepartementet, Alec Gerlach, har senere uttalt følgende: “The Department responds to thousands of Congressional inquiries and requests for information each year. In its March 2013 letter, the Department responded to the House Oversight Committee’s inquiry into the Department’s ‘policies and practices regarding the use of personal e-mail and other forms of electronic communications’ with a letter that described those policies in detail. We continue to work closely with Congress on various issues on the Department’s policies and procedures”.

  CHRISTIE ER TILBAKE PÅ BANEN, NÅ MED CLINTON-KRITIKK. Det har vært relativt stille fra New Jersey-Guvernøren Chris Christie den siste tiden. Nå er han imidlertid tilbake på banen, og forsikrer velgere om at han fortsatt vurderer et presidentkandidatur frem mot 2016-valget. Tirsdag uttalte Christie til Hugh Hewitt at dersom han stiller, vil han slå Hillary Clinton. Videre kritiserte han Clintons politikk i tiden som utenriksminister, og hevdet at utenrikspolitikken hun førte overfor Russland tillot Putin å tenke at han kunne ta seg inn i Krim. “There would be no misunderstandings between Mr. Putin and I if I were president», tilføyde Christie. Guvernøren Under en tur til New Hampshire onsdag talte han til en gruppe velgere, og hevdet at «den rette balansen» må identifiseres mellom våpenkontroll og opprettholdelsen av the Second Amendment; “We’ve got to make sure we have public safety, but on the other hand, we have to protect people’s rights both as sportsmen and hunters and for self-protection, too, find the right balance», sa Christie.

  DAGENS ARTIKLER

  «GOP insiders applaud Clinton rollout» av James Hohmann (Politico): «These are people who will never vote for her, but they have their fingers on the political pulse in the two states that kick off the nominating process. While most Republicans thought the former secretary of state’s announcement was contrived or phony, they nevertheless viewed it as a savvy and effective campaign launch.

  «Jeb Bush turns his eyes to a general election prize: Ohio» av Ed O’Keefe (The Washington Post): «Many would-be presidential contenders spend most of their exploratory phase just visiting Iowa, New Hampshire, South Carolina and maybe Nevada, over and over again. But not Jeb Bush. In recent weeks, the former Florida governor – who insists that he’s still «considering the possibility» of running – has spent considerable time in states that usually earn the attention of a general election candidate, at the expense of time in states that matter early in the GOP primary process».


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Vi har også podkast med ny episode hver fredag.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også