Mer

  Valgsnacks mandag 13. april

  Arizona senator: Ingen bombe akkurat, men greit å få det bekreftet – senator og tidligere presidentkandidat John McCain (R) stiller på ny i 2016. Han kan få en intern utfordring fra høyre i delstatssenator Kelli Ward, som akkurat har dannet en undersøkelseskomite – som i 99% av tilfellene kun er et forstadium til et kandidatur.

  Nevada senator: Tidligere justisminister Catherine Cortez Mastro (D) stiller til Harry Reids senatssete i 2016. Reid (D) ga selv klar støtte til Mastro da han gjorde det klart at han ikke tok gjenvalg, og demokratenes senatsvalgkomite har også gitt støtte. Mastros eneste mulige konkurrent til nominasjonen er nå kongresskvinne Dina Titus, som faktisk leder 44-20 på en fersk måling fra et republikansk firma.

  New Jersey senator: Senator Bob Menendez (D) er under føderal etterforskning, men kan i det minste trøste seg med at 58% av velgerne i New Jersey mener at han bør bli sittende inntil han eventuelt blir dømt.

   

  California distrikt 17: Advokat og tidligere Obama-rådgiver Ro Khanna (D) kommer igjen til å utfordre kongressmann Mike Honda (D). Distriktet er tungt demokratisk, og i 2014 gikk disse to demokratene videre fra primærvalget.

  California distrikt 24: Vi varslet om muligheten for to uker siden, da hennes datter flyttet til distriktet og nå er det skjedd: Kongresskvinne Lois Capps (D) tar ikke gjenvalg. Kandidatene til å erstatte henne så langt er borgermester i Santa Barbara, Helene Schneider (D), fylkesråd Salud Carbajal (D) og en av taperne fra primærvalget i2014, forretningsmannen Justin Fareed (R).

  California distrikt 52: Veteran og politisk rådgiver Jacquie Atkinson (R) stiller mot kongressmann Scott Peters (D) i 2016.

  Florida distrikt 13: Tidligere Obama-rådgiver Eric Lynn vil stille for demokratene mot kongressmann David Jolly (R), som slapp unna motstand i 2014 pga. ren inkompetanse i det lokale demokratiske partiet. Distriktet er imidlertid politisk svært jevnt.

  Illinois distrikt 18: Valgdatoene for suppleringsvalget er nå endelige. Primærvalget avholdes tirsdag 7. juli og valgdagen er torsdag (!) 10. september. Demokratene har sin første kandidat i skolestyremedlem Adam Lopez, mens republikanerne synes i ferd med å samle seg om delstatssenator Darin LaHood, sønn av tidligere kongressmann Roy LaHood.

  North Carolina distrikt 2: Kongresskvinne Renee Ellmers (R) kommer til å få en intern utfordring fra tidligere fylkespartileder Jim Duncan. Ellmers har fått mye kritikk fra konservativt hold for sin motstand mot et abortrestriktivt vedtak i Huset.

   

  Louisiana finansminister: Republikaneren John Kennedy, som lenge har vært tippet til å stille enten til guvernør eller justisminister, tar i stedet gjenvalg til jobben som finansminister.

  New York guvernør: Kongressmann Chris Gibson (R), som har sagt han ikke tar gjenvalg i det 19. distrikt i 2016, kommer til å stille til guvernør i 2018, ifølge NY Times.

  Pennsylvania justisminister: Tre lokalaviser i Pennsylvania krever alle at justisminister Kathleen Kane (D) må gå av pga. diverse skandaler.

  Washington delstatsrevisor: Avisen Seattle Times krever på lederplass at delstatsrevisor Troy Kelley (D) går av, som følge av en føderal etterforskning av hans forretningsaffærer.

   

  Alaska lokal: I første runde av borgermestervalget i Anchorage, gikk demokraten Ethan Berkowitz (37%) og det republikanske bystyremedlemmet Amy Demboski (24%) videre.

  Colorado lokal: I Colorado Springs er tidligere justisminister John Suthers (R) med sine 47% storfavoritt til å vinne andre runde 19. mai mot tidligere borgermester Mary Lou Makepiece (23%).

  Illinois lokal: Borgermester Rahm Emanuel (D) vant greit gjenvalg i 2. runde i Chicago tirsdag. Han tok 56% av stemmene mot fylkeskommissær Chuy Garcia.

  Kansas lokal: Borgermestervalget i Wichita ble vunnet av bystyremedlem Jeff Longwell (R), med 59%.

  Missouri lokal: I Kansas City gikk valget til 2. runde, men suveren favoritt er borgermester Sly James, som tok 82% mot bare 11% til motstander Vincent Lee.

  Nebraska lokal: Borgermestervalget i Lincoln gikk også til 2. runde, men her er det jevnere. Borgermester Chris Beutler tok 53% mot 44% for fylkeskasserer Andy Stebbins.

  Nevada lokal: I Las Vegas ble borgermester Carolyn Goodman gjenvalgt med 54% av stemmene.

  North Dakota lokal: Delstatsforsamlingen i North Dakota har vedtatt en lov som fratar guvernøren mulighet til å oppnevne en erstatter dersom en føderal senatsplass blir ledig. I stedet vil setet bli fylt ved et hurtig suppleringsvalg. Vedtaket ble gjort for å forhindre at senator Heidi Heitkamp (D) skal kunne fylle sitt eget sete med en demokrat for de to siste årene av sin periode, dersom hun stiller og vinner guvernørvalget i 2016.

  Wisconsin lokal: I Madison ble borgermester Paul Souglin valgt til en 9 (!) periode. Han har ledet byen gjennom flere perioder både på 70-, 80- og 90-tallet.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også