Mer

  Morgenkaffen mandag 13. april: Hillarys store dag, valgsnacks og Obama med krass melding til McCain

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  Hillary Clinton kunngjorde i går sitt andre presidentkandidatur. Ekspertene i Panelet på AmerikanskPolitikk.no er enige om at hun vinner nominasjonen, og at det deretter blir jevnt.

  Se kunngjøringen her:

  NYHETER

  Demokratiske senatorer er under press for å omfavne Obamas tentative avtale med Iran. Åtte demokratiske senatorer har sluttet seg til senator Bob Corker (R-Tennessee) sitt forslag om å gi Kongressen to måneder til å vurdere en avtale, og enda flere har uttrykt skepsis til avtalen. Nå presser både Det hvite hus og ledende demokrater i Representantenes hus på for at demokrater skal støtte sin president, skriver Roll Call. Huffington Post skriver at drakampen om språket i forslaget kan bli kritisk. Om konservative republikanere vinner fram med sitt krav om sterke restriksjoner kan det bli umulig for demokratiske senatorer å støtte det.

  Utenriksminister John Kerry gjestet ABC This Week på søndag. Kerry startet med forholdet til Cuba, hvor president Obama akkurat har møtt med Cubas president Raúl Castro. Han understreket at de tar ting sakte, men at det er tid for noe nytt. Det USA har gjort tidligere ikke har virket, sa han. På spørsmålet om Iran snakket Kerry om at han ikke tok de mye omtalte tweetene fra Ayatollah Khamenei særlig alvorlig. Han sa at parameterne er satt, og hvis Iran skulle tolke ting annerledes så vil ikke USA underskrive avtalen. Han kom ikke utenom Hillary Clinton, men nøyde seg med å si at hun var dyktig og at han var glad for at han slapp å være en del av ”the hurly burly” i 2016-racet.

  President Barack Obama var sjeldent krass i sin kommentar til senator John McCain (R-Arizona) sin uttalelse om at utenriksminister John Kerry er «delusional.» Til pressen i Panama City uttalte Obama at «»When I hear some, like Sen. McCain recently, suggest that our secretary of State, John Kerry, who served in the United States Senate, a Vietnam veteran, provided exemplary service to this nation is somehow less trustworthy in the interpretation of what’s in a political agreement than the Supreme Leader of Iran, that’s an indication of the degree to which partisanship has crossed all boundaries, and we’re seeing this again and again.»

  SIRKUSET

  De av dere som fortsatt tvilte på at Hillary Clinton ville stille som demokratisk presidentkandidat kan slutte å tvile: Hillary stiller, nok en gang er hun in it to win it. Riktignok understreker hun i videokunngjøringen at ”it’s your time” og at hun skal ut på veien for å gjøre seg fortjent til stemmene. New York Times, Washington Post og Politico har alle utfyllende artikler om erklæringen. ABC News har en kort sammenlikning mellom hennes forrige kunngjøring i januar 2007, og nå. Mest grundig er kanskje Nate Silver på fivethirtyeight.com, som gir henne en 50/50 sjanse til å vinne presidentvalget.

  Det republikanske feltet har ikke vært sene med å ha malurt i begeret. Defeat the Washington Machine sier Rand Paul. Carly Fiorina har gått ut med en video på sin Facebookside, hvor hun mener Clinton ikke har de lederegenskapene som trengs. Ted Cruz har postet en kort YouTubevideo, mens Jeb Bush, Scott Walker, Rick Perry og Lindsey Graham i skrivende stund nøyer seg med Twitter. Senator Marco Rubio (R-Florida) har ikke sagt noe, men han er vel for opptatt med å forberede dagens «big announcement» (mer om det i tirsdagens utgave av Morgenkaffen).

  Også noen demokrater er skeptiske. Tidligere guvernør i Rhode Island, Lincoln Chafee (D), som vurderer å stille selv, stilte spørsmål på CNN State of the Union om Clintons tid som utenriksminister: “What kind of accomplishments did you have? There were precious few.” Chafee har heller ikke tilgitt Hillary hennes stemme for å invadere Irak, noe han mener viser dårlig dømmekraft og lite selvstendighet.

  Tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley er en annen. Han ventes å kunngjøre sitt kandidatur senere i år.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henriks Gilhuus:

  Arizona senator: Ingen bombe akkurat, men greit å få det bekreftet – senator og tidligere presidentkandidat John McCain (R) stiller på ny i 2016. Han kan få en intern utfordring fra høyre i delstatssenator Kelli Ward, som akkurat har dannet en undersøkelseskomite – som i 99% av tilfellene kun er et forstadium til et kandidatur.

  Nevada senator: Tidligere justisminister Catherine Cortez Mastro (D) stiller til Harry Reids senatssete i 2016. Reid (D) ga selv klar støtte til Mastro da han gjorde det klart at han ikke tok gjenvalg, og demokratenes senatsvalgkomite har også gitt støtte. Mastros eneste mulige konkurrent til nominasjonen er nå kongresskvinne Dina Titus, som faktisk leder 44-20 på en fersk måling fra et republikansk firma.

  New Jersey senator: Senator Bob Menendez (D) er under føderal etterforskning, men kan i det minste trøste seg med at 58% av velgerne i New Jersey mener at han bør bli sittende inntil han eventuelt blir dømt.

  California distrikt 17: Advokat og tidligere Obama-rådgiver Ro Khanna (D) kommer igjen til å utfordre kongressmann Mike Honda (D). Distriktet er tungt demokratisk, og i 2014 gikk disse to demokratene videre fra primærvalget.

  California distrikt 24: Vi varslet om muligheten for to uker siden, da hennes datter flyttet til distriktet og nå er det skjedd: Kongresskvinne Lois Capps (D) tar ikke gjenvalg. Kandidatene til å erstatte henne så langt er borgermester i Santa Barbara, Helene Schneider (D), fylkesråd Salud Carbajal (D) og en av taperne fra primærvalget i2014, forretningsmannen Justin Fareed (R).

  California distrikt 52: Veteran og politisk rådgiver Jacquie Atkinson (R) stiller mot kongressmann Scott Peters (D) i 2016.

  Florida distrikt 13: Tidligere Obama-rådgiver Eric Lynn vil stille for demokratene mot kongressmann David Jolly (R), som slapp unna motstand i 2014 pga. ren inkompetanse i det lokale demokratiske partiet. Distriktet er imidlertid politisk svært jevnt.

  Illinois distrikt 18: Valgdatoene for suppleringsvalget er nå endelige. Primærvalget avholdes tirsdag 7. juli og valgdagen er torsdag (!) 10. september. Demokratene har sin første kandidat i skolestyremedlem Adam Lopez, mens republikanerne synes i ferd med å samle seg om delstatssenator Darin LaHood, sønn av tidligere kongressmann Roy LaHood.

  North Carolina distrikt 2: Kongresskvinne Renee Ellmers (R) kommer til å få en intern utfordring fra tidligere fylkespartileder Jim Duncan. Ellmers har fått mye kritikk fra konservativt hold for sin motstand mot et abortrestriktivt vedtak i Huset.

  Louisiana finansminister: Republikaneren John Kennedy, som lenge har vært tippet til å stille enten til guvernør eller justisminister, tar i stedet gjenvalg til jobben som finansminister.

  New York guvernør: Kongressmann Chris Gibson (R), som har sagt han ikke tar gjenvalg i det 19. distrikt i 2016, kommer til å stille til guvernør i 2018, ifølge NY Times.

  Pennsylvania justisminister: Tre lokalaviser i Pennsylvania krever alle at justisminister Kathleen Kane (D) må gå av pga. diverse skandaler.

  Washington delstatsrevisor: Avisen Seattle Times krever på lederplass at delstatsrevisor Troy Kelley (D) går av, som følge av en føderal etterforskning av hans forretningsaffærer.

  Alaska lokal: I første runde av borgermestervalget i Anchorage, gikk demokraten Ethan Berkowitz (37%) og det republikanske bystyremedlemmet Amy Demboski (24%) videre.

  Colorado lokal: I Colorado Springs er tidligere justisminister John Suthers (R) med sine 47% storfavoritt til å vinne andre runde 19. mai mot tidligere borgermester Mary Lou Makepiece (23%).

  Illinois lokal: Borgermester Rahm Emanuel (D) vant greit gjenvalg i 2. runde i Chicago tirsdag. Han tok 56% av stemmene mot fylkeskommissær Chuy Garcia.

  Kansas lokal: Borgermestervalget i Wichita ble vunnet av bystyremedlem Jeff Longwell (R), med 59%.

  Missouri lokal: I Kansas City gikk valget til 2. runde, men suveren favoritt er borgermester Sly James, som tok 82% mot bare 11% til motstander Vincent Lee.

  Nebraska lokal: Borgermestervalget i Lincoln gikk også til 2. runde, men her er det jevnere. Borgermester Chris Beutler tok 53% mot 44% for fylkeskasserer Andy Stebbins.

  Nevada lokal: I Las Vegas ble borgermester Carolyn Goodman gjenvalgt med 54% av stemmene.

  North Dakota lokal: Delstatsforsamlingen i North Dakota har vedtatt en lov som fratar guvernøren mulighet til å oppnevne en erstatter dersom en føderal senatsplass blir ledig. I stedet vil setet bli fylt ved et hurtig suppleringsvalg. Vedtaket ble gjort for å forhindre at senator Heidi Heitkamp (D) skal kunne fylle sitt eget sete med en demokrat for de to siste årene av sin periode, dersom hun stiller og vinner guvernørvalget i 2016.

  Wisconsin lokal: I Madison ble borgermester Paul Souglin valgt til en 9 (!) periode. Han har ledet byen gjennom flere perioder både på 70-, 80- og 90-tallet.

  DAGENS ARTIKLER

  «Panelet: Hillary Clinton vinner nominasjonen, men så blir det jevnt» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no). Paneldeltakere: Svein Melby, Jan Arild Snoen, Hilde Restad, Anders Romarheim, Hallvard Notaker, Hilmar L. Mjelde, Helene Megaard, Mathias Sundin, Eirik Løkke, Thor Steinhovden, Nicolai Buzatu, Henrik Heldahl, Francis Rønnestad, George Gooding, Morten Bertelsen, Marianne Vikås, Vegard Kristiansen Kvaale og Are Tågvold Flaten.

  «The power players behind Hillary Clinton’s campaign» av Katie Glueck (Politico): «A guide to some of the most influential players in her 2016 presidential bid.»

  OG HELT TIL SLUTT

  Dagsrevyen bommet litt i Hillary Clinton-innslaget sitt på søndag. De stavet ikke bare mellomnavnet hennes feil. Skjermbilde fra NRK.
  Dagsrevyen bommet litt i Hillary Clinton-innslaget sitt på søndag. De stavet ikke bare mellomnavnet hennes feil. Skjermbilde fra NRK.

  «Faktasjekk: Ingen god kveld for Dagsrevyen på Hillarys store dag» av Helene Megaard (AmerikanskPolitikk): «Hillary Clinton har mer erfaring enn noen annen tidligere presidentkandidat, ifølge Dagsrevyen. Det stemmer ikke helt.»

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Vi har også podkast.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også