Mer

  Faktasjekk: Ingen god kveld for Dagsrevyen på Hillarys store dag

  Dagsrevyen bommet litt i Hillary Clinton-innslaget sitt på søndag. De stavet ikke bare mellomnavnet hennes feil. Skjermbilde fra NRK.

  Hillary Clinton har mer erfaring enn noen annen tidligere presidentkandidat, ifølge Dagsrevyen. Det stemmer ikke helt.

  Sitat fra Dagsrevyens Nina Owing, søndag kveld:

  «Hun har mer erfaring enn noen annen tidligere presidentkandidat.»

  Clinton har, foruten sin tid som Bill Clintons førstedame i Arkansas og Det hvite hus, representert staten New York i Senatet (2001-2008), og vært Obamas utenriksminister (2009-2013). Hun har solid erfaring.

  Uten å ha gått gjennom CVen til samtlige presidentkandidater gjennom tidene, er det likevel verdt å trekke frem et par andre kandidater som vel kan sies å ha hatt mer erfaring i nyere tid:

  • Lyndon B. Johnson satt i Representantenes hus (1937-1949), før han ble valgt inn i Senatet (1949-1961), som han også ledet i årene mellom 1955 og 1961 (minoritetsleder fra 1953-55). Han satt som visepresident under Kennedy (1961-63) og var president i ni måneder før han sikret seg nominasjonen på demokratenes landsmøte i 1964.
  • George H. W. Bush. Da Bush stilte som presidentkandidat i 1988 hadde han følgende erfaring å skilte med: Folkevalgt i Representantenes hus (1967-1971), USAs ambassadør til FN (1971-1973), USAs offisielle utsending til Kina (d.v.s. fungerende ambassadør) 1974-1975, CIA-direktør (1976-1977), og nesten åtte år som visepresident under Reagan (1981-89).

  USA-korrespondent Gro Holm sa i tillegg følgende:

  «Hun vil jo garantert komme til å appellere til kvinnene, siden dette er landets første kvinnelige president.»

  Det var selvsagt en forsnakkelse, men vi kan uansett bekrefte at Hillary Clinton ikke har vunnet valget ennå. Hun er heller ikke tidenes første kvinnelige presidentkandidat, for de som måtte tro det. Eller hva, Victoria Woodhull?

  Ingen god kveld for Dagsrevyen på Hillary Clintons store dag, med andre ord.

  Hat tip: @Doremus42

  Helene Megaard
  Helene Megaard
  Nord-Amerikaviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no.

  Les også