Mer

  Morgenkaffen torsdag 9. april: Storm rundt Iran-avtale, sterke reaksjoner på politidrap og Paul i klammeri med pressen

  God morgen! Det er torsdag 9. april, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I can tell you that as the result of that video and the bad decision made by our officer, he will be charged with murder. When you’re wrong, you’re wrong. And if you make a bad decision — don’t care if you’re behind the shield or just a citizen on the street — you have to live by that decision».

  Ordfører i North Charleston, Keith Summey til pressen tirsdag. Uttalelsen kom etter publiseringen av en video som viser at en politimann skjøt en ubevæpnet svart mann i ryggen. 50 år gamle Walter Scott døde av skadene, og politimannen Michael T. Slager er nå sparket og siktet for drap.

  NYHETER

  DOMFELLELSE ETTER TERRORANGREPET I BOSTON I 2013. Onsdag ble Dzhokhar Tsarnaev funnet skyldig på alle punkter for sin deltakelse i terroranslaget mot Boston-maratonet i april 2013. Bombeangrepene i Boston drepte tre og såret mer enn 260 mennesker. Flere av ofrene vitnet i rettssaken mot Tsarnaev. Enda dødsstraff ble avskaffet i Massachusetts i 1984 kan domfellelsen under føderal lov medføre dødsstraff for Tsarnaev. Hvorvidt Tsarnaev får en avstraffelse på livstid i fengsel eller dødsstraff vil avgjøres av en jury. Justisminister Eric Holder har autorisert denne avstraffelsen og sa i en uttalelse onsdag at «the nature of the conduct at issue and the resultant harm compel this decision».

  CIA-SJEF ANGRIPER KRITIKERE AV IRAN-AVTALEN. CIA-sjef John Brennan er positivt overrasket over rammeverket for en avtale med Iran, som forrige uke ble adoptert av de fem landene i FNs Sikkerhetsråd, samt av Tyskland. Ifølge Politico mener Brennan at visse innrømmelser fra Irans side en gang ville blitt ansett som umulige å få til, og at kritikere av rammeverket for atomavtalen er «wholly disingenuous». “I must tell you the individuals who say this deal provides a pathway for Iran to a bomb are being wholly disingenuous, in my view, if they know the facts, understand what’s required for a program» sa Brennan tirsdag til et publikum på Harvards institutt for politikk. Kritikere har hevdet at avtalen med Iran er ugunstig og vil føre til mer kaos og uro i Midtøsten. Brennan avviste denne kritikken, og uttalte at avtalen er så solid som den kan bli, og at han er positivt overrasket over hvor langt Iran har vært villige til å gå i kompromissene med forhandlingspartene: “In terms of the inspections regime, the reduction as far as the centrifuges, the stockpile, what they’re doing with the Arak reactor — all of that I think is really quite surprising and quite good», sa Brennan.

  CHENEY ER TILBAKE. Mens CIA-sjefen roser rammeverkene for atomavtalen med Iran, gikk tidligere visepresident Dick Cheney langt i sin kritikk av Obamas Iran-politikk tirsdag. Under et intervju med Hugh Hewitt hevdet Cheney at Obama er den verste presidenten USA har hatt, i lys av avtalen med Iran. Videre uttalte han at Iran er et av verdens mest radikale regimer, og at president Obama er i ferd med å gi dem atomvåpen; «if you had somebody as president who wanted to take America down, who wanted to fundamentally weaken our position in the world and reduce our capacity to influence events, turn our back on our allies and encourage our adversaries, it would look exactly like what Barack Obama’s doing. (…) I think his actions are constituted in my mind those of the worst president we’ve ever had» sa den tidligere visepresidenten.

  TOM COTTON PRØVER Å HOLDE SEG RELEVANT. Forfatteren av brevet til Iran omhandlende en eventuell atomavtale, senator Tom Cotton (R-Arkansas), kom også på banen tirsdag med en uttalelse om Iran-avtalen. Under et radiointervju hevdet Cotton at effektive målrettede militærangrep mot kjernefysisk infrastruktur i Iran kunne blitt gjennomført i løpet av få dager. «Even if military action were required — and we certainly should have kept the credible threat of military force on the table throughout, which always improves diplomacy — the president is trying to make you think it would be 150,000 heavy mechanized troops on the ground in the Middle East again as we saw in Iraq, and that’s simply not the case», sa senatoren. Denne kommentaren kommer etter Obamas uttalelse om at de eneste andre mulighetene enn å forhandle frem en avtale med Iran vil medføre mer sanksjoner eller krig. Cotton avviste at en militærkampanje vil medføre krig, og refererte til tidligere president Bill Clintons initiering av Operation Desert Storm i Irak i 1998. Denne operasjonen var raskt over, og bestod av bombing av Iraks våpnelagre; “For interfering with weapons inspectors and for disobeying Security Council resolutions, all we’re asking is that the president simply be as tough as in the protection of America’s national security interest as Bill Clinton was» sa Cotton.

  SIRKUSET

  LINDSEY GRAHAM FORDØMMER DRAPET PÅ WALTER SCOTT. Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter publiseringen av en video som viser at politibetjenten Michael T. Slager skyter og dreper ubevæpnede Walter Scott. Onsdag skrev senator og 2016-håpefulle Lindsey Graham (R-South Carolina) i en uttalelse at «Our thoughts and prayers go out to the family of Walter Scott. The horrific video is very difficult to watch and deeply troubling on many fronts». Han la til at Slagers handlinger ikke reflekterer bidragene til de tusenvis av andre politibetjentene i delstaten og i landet. Også senator Tim Scott (R-South Carolina) kalte videoen «deeply troubling». Han roste myndighetene for at de raskt tok affære mot Slager.

  PAUL I KLAMMERI MED PRESSEN – IGJEN. Onsdag deltok nylig annonserte presidentkandidat Rand Paul (R-Kentucky) på talkshowet Today, der han ble stilt spørsmål om sine tilsynelatende vekslende standpunkt på utenrikspolitikk. Paul anklaget verten Savannah Guthrie for ikke å la ham svare på spørsmål men snarere komme med en rekke påstander. I intervjuet sa Guthrie at senatorens standpunkt på utenrikspolitikk i fortiden var relativt uortodokse, men at disse standpunktene synes å ha endret seg med tiden; «You once said Iran was not a threat, now you say it is. You once proposed ending foreign aid to Israel, now you support it, at least for the time being, and you once offered to drastically cut (…) defense spending». Mens Guthrie snakket forsøkte Paul å få ordet, før han til slutt avbrøt Guthrie med råd for hvordan hun kunne stille mer passende spørsmål: “Why don’t we let me explain instead of talking over me, OK? Before we go through a litany of things you say I’ve changed on, why don’t you ask me a question, ‘Have I changed my opinion?’ That would sort of a better way to approach an interview». Dette er ikke første gang Paul er i klammeri med pressen, og heller ikke med en kvinnelig reporter. I februar ble han intervjuet av CNBCs Kelly Evans, da han ble så frustrert at han hysjet på reporteren for å få ordet.

  Washington Posts Chris Cillizza skriver at Pauls mediestrategi så langt har vært å latterliggjøre og avvise reportere som stiller tøffe spørsmål, og at denne fremgangsmåten ikke vil hjelpe ham i presidentvalget. Cillizza mener at begge intervjuene viser at Paul har misforstått hva som inngår i det å stille som presidentkandidat: «It is not a college lecture class where you talk and other people listen and take notes. It is an active back and forth between the candidate, voters and, yes, the media», skriver Cillizza.

  Se intervjuet her:

  https://www.youtube.com/watch?v=3wOiROT8QWU

  DAGENS ARTIKLER

  «Rahm the Screwup. How one of the country’s best mayors almost blew his chances for a second term» av James Warren (Politico): «But a man who’s operated adroitly in the major leagues of politics for 25 years—as a champion fundraiser, bigshot White House aide for two presidents, congressman and mayor of a great international city—totally screwed up a reelection campaign that should have been a cakewalk».

  «Rand Paul angriper Hillary Clinton for å være uærlig» av Nora Charlotte Lindtner (AmerikanskPolitikk.no): «En times tid etter at Rand Paul hadde kunngjort sitt presidentkandidatur benyttet han anledningen til å angripe Hillary Clinton».


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også