Mer

  Morgenkaffen onsdag 8. april: Rand Pauls store dag, Obama møter Castro og Emanuel gjenvalgt i Chicago

  God morgen! Det er onsdag, Chicago har lagt bak seg ordførervalget, og Mor­gen­kaffen er servert. En Morgenkaffe sterkt påvirket av at Rand Paul har annonsert sitt kandidatur til presidentembetet i 2016.

  «If you can control the most important thing a person has – their health and their health care – then you’re well on your way to controlling every aspect of their life.»

  Vi starter derimot med en potensiell utfordrer i det republikanske feltet foran 2016-valgkampen, nemlig Ben Carson. Igjen er den tidligere hjernekirurgen ute og slakter Obamacare, som han mener er en stor trussel mot amerikanernes individuelle frihet.

  NYHETER

  RAND PAUL HAR ANNONSERT SITT PRESIDENTKANDIDATUR. Senator Rand Paul ble i går den andre presidentkandidaten som offisielt har kunngjort sitt 2016-kandidatur. Det leser du mer om under «Sirkuset», etter dagens nyhetsgjennomgang.

  IRAN-AVTALEN; BÅDE APPPLAUS OG PROBLEMER FOR OBAMA. Nå som påsken har begynt å legge seg kommer det stadig flere reaksjoner på den skisserte avtalen med Iran om bedre overvåking og kontroll over Irans atomproduksjon som ble inngått i Sveits på skjærtorsdag. Reaksjonene har mildt sagt vært blandede, fra Israels statsminister Benjamin Netanyahus bunnløse fortvilelse til dansende iranere i Teherans gater. De siste dagene har det begynt å komme positive uttalelser fra mange anerkjente hold. Blant disse finner vi velrenommerte atom- og samfunnsforskere, eksperter på arabisk kultur og historie, og til og med fra et jødisk institutt, riktig nok et institutt med slagside mot venstre.

  Likevel sliter Obama-administrasjonen med å skape entusiasme blant sine egne. Senator Chuck Schumer (D-New York), som attpåtil regnes som en av de mest innflytelsesrike stemmene rundt Iran sitt atomprogram i Kongressen, stiller seg åpen til å kunne gi republikanerne muligheten til å avvise atomavtalen med Iran. «This is a very serious issue that deserves careful consideration, and I expect to have a classified briefing in the near future. I strongly believe Congress should have the right to disapprove any agreement», sier Schumer til Politico.

  OBAMA MØTER RAUL CASTRO DENNE UKEN. Under en samling for statsledere på det amerikanske kontinentet senere denne uken er det stor sannsynlighet for at det blir et møte mellom president Barack Obama og Cubas president Raul Castro. Dette vil i så fall bli første gang de to statslederne møtes etter den historiske og omstridte avtalen mellom USA og Cuba kom i stand rett før jul i fjor. Det hvite hus melder at det ikke er satt opp noe formelt møte mellom Obama og Castro, men at de vil møtes mellom andre sesjoner for å slå av en prat.

  JOHN MCCAIN TAR GJENVALG. Senator John McCain (R-Arizona), best kjent som utfordreren til Barack Obama i presidentvalgkampen i 2008 og en av tydeligste utenrikspolitiskestemmene i Det republikanske partiet, annonserte mandag at han tar gjenvalg til Senatet. Dersom han blir gjenvalgt, vil det bli hans sjette periode som senator. McCain får nok engang utfordrere i primærvalget. Kelli Ward og representant Matt Salmon (R-Arizona, 5. distrikt) er mulige utfordrere for 78-åringen.

  SIRKUSET

  RAND PAUL DEN ANDRE SOM ANNONSERER PRESIDENTKANDATUR. Tirsdag kunngjorde omsider senator Rand Paul (R-Kentucky) at han stiller som presidentkandidat i 2016. 52-åringen kunngjorde kandidaturet sitt på Galt House Hotel i Louisville, og lanserte samtidig slagordet sitt: «Defeat the Washington machine, unleash the American dream». Kampanjen til øyelegen fra Kentucky kommer til å være anti-Washington, og dette kom tydelig fram under talen: «Too often, when Republicans have won, we’ve squandered our victory by becoming part of the Washington machine», sa han.

  Redaktør Are Tågvold Flaten har mer om kunngjøringen, som du ser her:

  Ikke lenge etter at Paul annonserte kandidaturet sitt var Ted Cruz (R-Texas) på pletten med sin velkomstmelding til sin nye rival i den kommende valgkampen. «I am glad to welcome my friend Rand Paul into the 2016 GOP primary. Rand is a good friend, and we have worked side by side on many issues. I respect his talent, his passion, and the work he has done for Kentuckians and Americans in the U.S. Senate. His entry into the race will no doubt raise the bar of competition, help make us all stronger, and ultimately ensure that the GOP nominee is equipped to beat Hillary Clinton and to take back the White House for Republicans in 2016», sa han i en uttalelse. Ted Cruz kunngjorde som kjent sitt kandidatur til presidentvalgkampen for drøyt to uker siden.

  HUCKABEE MEST LIKT, WALKER MINST MISLIKT. Det renner inn med spørreundersøkelser som spriker i mer eller mindre alle himmelretninger. Sist ute er Monmouth University som har laget en rangering over det republikanske feltet etter hvor mye velgerne liker eller misliker de ulike kandidatene. Scott Walker troner øverst med den høyeste nettorangeringen, altså differansen av de som liker og misliker ham, godt hjulpet av en svært lav andel av folk som ikke liker ham; bare ni prosent. Videre kommer Mike Huckabee med den høyeste liker-andelen på 53 prosent, etterfulgt av Ted Cruz. Dagens mann, Rand Paul, kommer på en fjerdeplass, ti poeng bak Walker på nettorangeringen. Ikke så veldig overraskende er Donald Trump den potensielle kandidaten folk liker minst, med en misliker-andel på hele 56 prosent. Jeb Bush, som av mange regnes som lederen i det republikanske feltet, havner midt på treet med nettorangering på 18, mot Walkers 35.

  BILL LAR HILLARY STYRE SKUTEN. I et langt intervju med bladet som retter seg mot USAs sositet, Town and Country Magazine, sier Bill Clinton at han kommer til å holde en særdeles tilbaketrukket rolle frem til en eventuell nominasjon av hans kone Hillary Clinton. «I think it’s important, and Hillary does too, that she go out there as if she’s never run for anything before and establish her connection with the voters», sier han til magasinet, som langt på vei er en bekreftelse på at Hillary stiller som kandidat, og at en offentliggjøring er rett rundt hjørnet.

  Hovedpersonen selv har sitt å stri med. Etter å ha sendt avgårde denne tweeten der hun fordømmer feministers kår i Kina, kom statsadministrasjonen i landet raskt på banen med en uttalelse. «China is a country ruled by law. Relevant departments will handle the relevant case according to law. We hope that public figures in other countries can respect China’s judicial sovereignty and independence», sa talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Hua Chunying, på en pressekonferanse tirsdag.

  Riktig nok er det ikke til å stikke under en stol at den tidligere førstedamen er populær. Ikke bare troner hun med over 50 prosent oppslutning på AmerikanskPolitikk.no sitt 2016-tracker, Super-PACen Ready for Hillary som ble opprettet for drøyt to år siden må sies å være en ubetinget suksess. Siden oppstarten har organisasjonen som kan sies å være en draft-organisasjon, som oppfordrer kandidaten til å stille, klart å mobilisere småpene 13 millioner dollar i donasjoner.

  DAGENS ARTIKLER

  «Rand Paul policy views set him apart from Republican Field» av Jonathan Topaz (Politico): «It doesn’t always seem like Rand Paul got the Republican memo. The Kentucky senator, due to formally announce his presidential campaign on Tuesday, is often out of step with the other Republican contenders and the larger party. Some of it is his libertarian streak, which comes out on issues such as marijuana decriminalization and privacy.»

  «Rand Paul stiller som en populistisk og inkluderende anti-Washingtonkandidat» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Paul stiller ikke som en liberterianer, men som en republikaner med Tea Party-skjær som forsøker å favne bredt i partiet.»

  TIL SLUTT

  OBAMA ER LEI SEG. Vi avslutter med en aldri så liten kuriositet: President Barack Obama skal ha tatt til tårene i det siste. Det skyldes ikke at Dick Cheney angivelig jobber med en bok som går til angrep på Obamas jobb som president, der konklusjonen er at han er den verste presidenten i Cheneys levetid. Årsaken er rett og slett at døtrene har blitt store, og at de er i ferd med å forlate redet til fordel for college. Obama delte historien under en frokost i Det hvite hus nylig.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også