Senator Rand Paul gjorde det omsider offisielt fra podiet i Louisville, Kentucky mandag formiddag: Han stiller som presidentkandidat.

Rand Paul er den andre offisielle presidentkandidaten i 2016-sirkuset, etter at medsenator Ted Cruz kunngjorde sitt kandidatur den 23. mars. Paul er Kentuckys første seriøse presidentkandidat på 171 år.

Han leverte en populistisk anti-Washingtontale med det nye mottoet på podiet foran seg: «Defeat the Washington Machine, Unleash the American Dream.»

Paul stiller ikke som en liberterianer, men som en republikaner med Tea Party-skjær som forsøker å favne bredt i partiet.

Han snakket ikke bare til den hvite arbeiderklassen, men til tilhørere i hele den republikanske koalisjonen, en koalisjon som må bli mer inkluderende, slik Paul ser det. Han framstod som en koalisjonsbyggende, konservativ republikaner.

Det blir en vanskelig balansegang å blidgjøre alle han siktet seg inn på i kunngjøringstalen i månedene og året som kommer.

Les mer om Rand Pauls styrker og svakheter i den kommende nominasjonskampen her. Artikkelen fortsetter under tweeten fra @RandPaul:

Paul har en smal vei til nominasjonen, men han satser på at anti-Washingtonbudskapet koblet med visjonen om et nytt og mer inkluderende republikansk parti, vil skille ham fra utfordrerne. Han håper å bygge videre på støtten til farens 2012-kandidatur, for dermed å kunne hevde seg i et felt med mange kanidater. Partiets appell skal blant annet utvides ved å snakke til velgergrupper som har avskrevet republikanerne. Paul ser fokus på NSA-, innvandrings-, narkotika- og justisreform som nødvendige steg på veien.

Jeg møtte Paul for første gang i Iowa sommeren 2011. Han drev valgkamp for faren Ron i områdene rundt Des Moines i anledning den tradisjonsrike strawpollen i universitetsbyen Ames. Et halvt år senere var han en effektiv talsmann for faren i det Ron Pauls presidentkampanje – med mottoet «Restore America Now» – reiste fra Iowa til New Hampshire, South Carolina og videre i valgkampsirkuset. Høsten 2012, etter at farens tredje presidentkandidatur var historie, reiste han rundt å drev valgkamp for Mitt Romney.

Allerede da var det klart at øyelegen Paul, nå 52, var mer pragmatisk og hadde høyere politiske ambisjoner enn faren. Paul senior var tilstede under kunngjøringen av juniors presidentkandidatur i Louisville, men det er liten tvil om at noen av hans mer kontroversielle standpunkt kommer til å skape hodebry for sønnen i den kommende valgkampen.

Presidentkandidaturet hans har vært en dårlig skjult hemmelighet i flere år. Da jeg dekket ham i Iowa sommeren 2014 gikk han rundt med slips med maiskolber på, et åpenbart frieri til det maisrike Iowa. «Jeg har tilfeldigvis et mais-slips, og et slips som er formet som South Carolina,» sa han den gang, med henvisning til den første og tredje delstaten i nominasjonskampen.

Rand Paul ligger foreløpig på tredjeplass med 8,2 % i AmerikanskPolitikk.no sin 2016-tracker. Vi kommer tilbake med mer om Pauls presidentkandidatur i ukas utgave av #ampolcast. Abonnerer du?

PS: Pauls utenrikspolitiske linje – som du leser mer om her – har allerede gitt ham mange uvenner innad i partiet. En 501(c)(4) gruppe med navn «Foundation for a Secure and Prosperous America» har i dag lansert en anti-Paulkampanje med utgangspunkt i tidligere uttalelser om at Iran ikke utgjør en trussel mot USA. Reklamekampanjen har i følge Politico et budsjett på en million dollar. Det 30 sekunder lange tv-klippet sendes etter planen fra i dag og fram til søndag på tv-stasjoner i Iowa, New Hampshire, South Carolina og Nevada, samt nasjonalt på Fox News.

Foto: Gage Skidmore. Rand Paul fra kunngjøringen av sitt presidentkandidatur i Lousiville, Kentucky, 7. april 2015.

1 kommentar