God morgen! Det er tirsdag 7. april, og Mor­gen­kaffen er servert. 

«Defeat the Washington machine. Unleash the American dream»

Det nye slagordet til senator Rand Paul (R-Kentucky), som lanserer sitt presidentkandidatur i dag.

NYHETER

AVTALEN MED IRAN VARER FOR «EVIG». Atomavtalen forhandlet med Iran er en «evig avtale» som vil vare langt utover det neste tiåret, sa energiminister Ernest Moniz fra Det hvite hus sitt briefingrom på mandag. Moniz, som spilte en nøkkelrolle i atomforhandlingene i Sveits, sa at rammeavtalen gir rom for påtrengende inspeksjoner som vil sikre at Iran ikke bygger kjernefysiske våpen. Avtalen vil iverksette restriksjoner på Irans anrikning av uran og beredskapslager, samt deres plutonium-utvikling, noe som vil holde Iran minst ett år unna å skaffe nok kjernefysisk materiale til å lage en bombe. President Barack Obama beskrev rammeverket til den nye avtalen som «a once-in-a-lifetime opportunity» i et intervju med New York Times på søndag. Les mer om intervjuet her. Skeptikere i begge partier er bekymret for at den skisserte avtalen ikke vil stille strenge nok krav for å hindre landet i å utnytte situasjonen til sin fordel. Kongressens reaksjon på rammeavtalen har i stor grad falt langs partilinjene. De fleste republikanere kritiserer avtalen slik den er beskrevet og reiser spørsmål om hvorvidt det virkelig vil hindre Iran fra å skaffe seg atomvåpen. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har også vært kritisk, og hevder det er en god avtale for Iran, men en forferdelig avtale for hele verden.

DEMOKRATENE VIL STYRKE OBAMAS POSISJON I AVTALEN. Forhandlerne kunngjorde i forrige uke at de hadde nådd en rammeavtale. De har en frist fram til 30. juni for å fullføre avtalen. Senator Ben Cardin (D-Maryland) sa mandag at han ønsker at Kongressen skal se på måter for å styrke USAs forhandlingsposisjon i atomavtalen med Iran. «Our hope is that the Congress and the White House can work together for a stronger America,» sa Cardin i et intervju. Les mer om demokratenes planer hos The Hill.

SIRKUSET

I DAG LANSERER RAND PAUL SITT PRESIDENTKANDIDATUR. I dag blir senator Rand Paul (R-Kentucky) den andre republikaneren som lanserer sitt presidentkandidatur. Mottoet: «Defeat the Washington machine. Unleash the American dream.» Paul kommer med annonseringen i Louisville i hjemstaten Kentucky. I dagene som kommer skal han besøke New Hampshire, South Carolina, Iowa og Nevada. Søndag slapp han en video på nesten tre minutter med en smakebit på noe av det Paul kommer til å fokusere på i valgkampen:

GRAHAM KRITISERER PAULS UTENRIKSPOLITIKK. Senator Lindsay Graham (R-South Carolina) hevder at USA ikke bør akseptere dagens rammeverk for forhandlinger med Iran om en ny atomavtale. Han kritiserer Obama-administrasjonen og sier samtidig at Rand Paul er den eneste republikanske presidentkandidaten som ville gjort det verre enn Obama på dette området. «The best deal, I think, comes with a new president. Hillary Clinton would do better. I think everybody on our side, except maybe Rand Paul, could do better,» sa Graham. Les mer hos Bloomberg Politics.

BUSH REGISTRERTE SEG SOM HISPANIC. I følge en rapport i New York Times skal tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) ha registrert seg som hispanic i et valg-skjema i 2009. “It’s unclear where the paperwork error was made. The Governor’s family certainly got a good laugh out of it. He is not Hispanic,» sier talspersonen Kristy Campbell.

DEMOKRATENE REAGERER PÅ MULIG LOVBRUDD FRA BUSH. Demokratene i Florida syntes ikke feilregistreringen var morsom. Demokratene i Bush sin hjemstat peker på at å sende falsk informasjon på et velgerregistreringsskjema er en forbrytelse. Florida-demokratene la ut et bilde på twitter av et registreringsskjema, photoshoppet til  å inkludere et bilde av Bush og en advarsel om at han bør innkalle sine advokater. På registreringsskjemaene står det følgende: «It is a 3rd degree felony to submit false information. Maximum penalties are $5,000 and/or 5 years in prison.»

https://twitter.com/FlaDems/status/585112056229208065/

PERRY VIL REVERSERE IRAN-AVTALEN. Tidligere Texas-guvernør Rick Perry (R) har ennå ikke sagt om han stiller som presidentkandidat. Mandag kunngjorde han imidlertid at dersom han havner i Det hvite hus etter valget i 2016, så vil han kaste president Barack Obamas atomavtale med Iran som en av hans første offisielle handlinger. “Should I run for president, and be so fortunate to be elected, one of my first actions in office would be to invalidate the president’s Iran agreement, which jeopardizes the safety and security of the free world,” uttalte Perry. Han kritiserte også Hillary Clintons tid som utenriksminister, og sa følgende: “Our oldest friend and most vibrant democracy in the Middle East, Israel, is being put in jeopardy and she was part of that.”

MILLIARDÆR-AKTIVIST KRITISERER REPUBLIKANERNE OG KOCH- BRØDRENE. Milliardær og aktivist Tom Steyer håper å straffe republikanerne  i 2016-valgkampen over dere skepsis til klimaendringene. Han kritiserte også Koch-brødrene som er store økonomiske støttespillere til republikanerne. “With each dollar that they’re spending, they’re building a political system that is responsive to their economic bottom line — not the majority of the people, not the will of the people,”  sa Chris Lehane, Steyer’s topp strateg, i et intervju på mandag.  Steyer håper å hjelpe demokratene tilbake i posisjon etter katastrofevalget i 2014. Han uttalte også at miljøvernere generelt har støttet Hillary Clinton, selv om de har blitt frustrert over at hun ikke har tatt stilling til bygging av oljerørledningen Keystone XL. Les mer hos The Hill.

BIDEN TALER PÅ MØTE FOR HOMOFILE. Visepresident Joe Biden ga sin støtte til kjønnsnøytrale ekteskap under en opptreden på «Meet the Press» i mai 2012. President Obama var klar til å annonsere sin egen «evolusjon» i ekteskapsspørsmålet, før Biden stjal showet. Det hvite hus ordnet  en TV-kunngjøring for Obama på ABC fire dager senere. Biden beklaget senere til presidenten. Visepresident Biden har oppnådd rockestjernestatus i det homofile miljøet, og skal være hovedtaler på et møtet i dette miljøet i mai. Les mer om møtet og miljøet hos Bloomberg Politics.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henriks Gilhuus.

Florida: Senator Marco Rubio (R) har ikke erklært sitt presidentkandidatur ennå, men delstatens finansminister, Jeff Atwater (R) har alt begynt å forberede sine allierte på at han vil søke Rubios sete.

New Jersey: Senator Bob Menendez (D) ble onsdag satt under føderal tiltale for korrupsjon. Kort fortalt skal ha han forsøkt å hjelpe en legevenn og fått gratisturer til Karibien som motytelse. Han er den 12. senatoren gjennom historien som settes under tiltale. Delstatens største avis, New Jersey Star-Ledger har bedt ham gå av, men Menendez hevder inntil videre sin uskyld.

Florida distrikt 26: Tidligere viseguvernørkandidat i 2014, Annette Taddeo (D) vilkjempe mot kongressmann Carlos Curbelo (R) i dette politisk jevne distriktet.

Illinois distrikt 8: To demokrater har meldt seg så langt til dette åpne setet – Raja Krishnamoorthi, som tapte for kongresskvinne Tammy Duckworth i primærvalget i dette distriktet i 2012, og delstatssenator Mike Noland.

Illinois distrikt 10: Tidligere kongressmann Brad Schneider (D) vil forsøke åvinne tilbake setet han tapte til Bob Dold (R) i 2014 – dette blir tredje gang de to møtes.

Illinois distrikt 18: Dette setet er nå offisielt ledig, siden kongressmann Aaron Schock (R) gikk av tirsdag. Guvernør Bruce Rauner (R) har utlyst nyvalg 24. juli, med primærvalg 8. juni, men disse datoene vil helt sikkert bli endret pga. føderale regler for forhåndsstemming, med det endelige valget i slutten av august. Påmeldingsfristen er 20. april.

Michigan distrikt 10: Tidligere delstatssenator Alan Sanborn vil stille i dette setet, som blir åpent fordi Candice Miller ikke tar gjenvalg. Den eneste andre kandidaten er delstatssenator Phil Pavlov, men flere andre republikanere vurderer å stille. Nevada distrikt 4: Første demokrat til å lansere et kandidatur mot kongressmann Cresent Hardy (R), er delstatssenator Ruben Kihuen. Hardy vant i 2014 mye pga. ekstremt lav valgdeltagelse, så her kommer det sikkert flere motkandidater.

New York distrikt 25: Kongresskvinne Louise Slaughter (D), som kom sensasjonelt nær å tape for en nesten ukjent republikaner i 2014, stiller tilgjenvalg i 2016. Hun vil være 87 neste år.

Tennessee distrikt 4: Skandaleomsuste Scott DesJarlais (R) får igjen motstandom nominasjonen – og blir det mange nok vil sjansene hans til å vinne styrkes tilsvarende, slik som i 2014. Første opponent for 2016 er den unge advokatenGrant Starrett.

Texas distrikt 23: Tidligere kongressmann Pete Gallego (D) går for omkamp mot mannen som slo ham i 2014, Will Hurd (R).

Louisiana guvernør: Det demokratiske partiet i Louisiana har gitt sin offisielle støtte til delstatsrepresentant John Edwards. Dermed er der lite sannsynlig at f.eks. New Orleans-borgermester Mitch Landrieu kommer til å stille. På republikansk side er det fortsatt et treveis oppgjør mellom senator David Vitter, viseguvernør Jay Dardenne og tjenestekommisær Scott Angelle.

Missouri guvernør: Forretningsmann John Brunner, som tapte det republikanske primærvalget til Senatet i 2012, vil stille til guvernørvalget i 2016.

Illinois lokal: En måling gir borgermester Rahm Emmanuel en 48-34 ledelse over fylkeskommissær Jesus Garcia. Valget er tirsdag 7. april og begge kandidater er demokrater.

Nevada lokal: Al tyder på jevnt løp mellom de to hovedkandidatene i tirsdagens borgermestervalg i Las Vegas. Carolyn Goodman (D), kona til Oscar Goodman, som hadde jobben i 12 år, går for gjenvalg, men får hard konkurranse fra bystyremedlem Stavros Anthony (R). Det er ventet lav valgdeltagelse.

DAGENS ARTIKLER

«Rand Paul Has a Daddy Issue » av Glenn Tursh (Politico Magazine): «The 52-year-old Paul, who will announce his outsider candidacy for the GOP nomination this week in Louisville, is a lifelong non-interventionist, but even he couldn’t abide Putin’s invasion of Ukraine’s Crimean peninsula and he joined the GOP chorus calling for retribution. “Putin must be punished,” Rand Paul wrote in a blistering March 2014 op-ed in Time – marking the start of his center-ward shuffle toward the GOP mainstream. One problem: His 79-year-old father Ron didn’t agree, and didn’t feel like silencing himself.»

«White House-audition: Rand Paul» av Are Tågvold Flaten (Amerikanskpolitikk.no, publisert sommeren 2014): Vi tar en nærmere titt på Pauls styrker og svakheter.

TIL SLUTT

OBAMA BEROLIGER BARN SOM BLE SKREMT AV BIER. President Barack Obama leste Maurice Sendak sin bok «Where the wild things are» under det årlige tradisjonelle Easter Egg Roll-arrangementet da flere barn begynte å lage bråk på grunn av bier som summet i nærheten. “Oh no, it’s a bee. That’s OK, guys. Bees are good, they won’t land on you. They won’t sting you” uttalte Presidenten. Politico har selvsagt mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnereFor å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på mellomvalget 2022.