Mer

  Morgenkaffen fredag 27. mars: Sjelden enighet i Huset mens konservative republikanere vil samle seg om en kandidat

  God morgen! Det er fredag 27. mars, vi har sluppet ukas podkast (med påskenøtter!), og Mor­gen­kaffen er servert. Dette er siste utgave før påskeferien, så vi håper den smaker.

  «The world is starving for American leadership. But America has an anti-war president.»

  Speaker John Boehner kritiserte president Obama torsdag og sa Obama-administrasjonen ikke gjør nok i kampen mot ISIL og mangler en klar strategi mot terrortrusler i regionen. Han gav også sin støtte til Saudi-Arabias militæraksjon i Jemen.

  NYHETER

  Medicare-reform vedtatt i Huset. Tverrpolitisk enighet er sjelden i Kongressen, men torsdag vedtok Representantenes hus en tverrpolitisk avtale som endrer måten leger får betalt under det statlige Medicare-programmet. Medicare er et føderalt program som tilbyr helseforsikring til eldre og funksjonshemmede. Om ikke Kongressen hadde handlet ville leger under Medicare-systemet fått et bevilgningskutt på 20% 1. april. Siden 2003 har Kongressen vedtatt 17 kortsiktige forslag for å forhindre slike kutt. Avtalen, som ble forhandlet frem av Speaker John Boehner (R – Ohio, 8. distrikt) og minoritetsleder Nancy Pelosi (D – California, 12. distrikt), endrer betalingsmåten slik at leger vil få betalt for kvaliteten og resultatene av behandlingen, fremfor volumet. Selv om ingen av partiene sier avtalen er perfekt, er de mer enn fornøyd med å vedta den største tverrpolitiske avtalen siden republikanerne overtok Huset i 2011. Boehner sier avtalen er den første strukturelle stønadsreformen på nærmere to tiår og at den avslutter Washingtons berømte ‘budsjettgimmicks’ for å holde Medicare gående. Republikanerne har gitt sin støtte til reformen fordi den inneholder en rekke strukturelle grep, inkludert mer behovsprøving for rike pensjonister. Demokratene på sin side ønsket å utvide et helseforsikringprogram for barn med to år. Det er ventet at Senatet også vil godta reformen, selv om en rekke demokrater har uttrykt motstand fordi avtalen gjør det klart at bevilgede midler til helsestasjoner ikke kan benyttes til abort. Denne motstanden har riktignok myknet opp etter at president Obama gav sin fulle støtte.

  USA støtter Saudi-Arabias luftangrep i Jemen. En rekke land i Nord-Afrika og Midtøsten, ledet av Saudi-Arabia, har startet luftangrep mot Houthi-militsen nord i Jemen, og flere land skal være klare med bakkestyrker. Utenriksminister John Kerry uttrykte støtte til koalisjonen. Selv om USA ikke vil ha en direkte rolle i militæraksjonen, vil de bidra med informasjonsutveksling og overvåkning. Houthi-militsen, som man regner med er støttet av Iran, har i de siste månedene hatt stor fremgang i Jemen og overtatt hovedstaten Sana’a. Regjeringen i Jemen, ledet av president Abdu Rabbu Mansour Hadi, har amerikansk og Saudi-Arabisk støtte, og har flyktet til byen Aden sør i landet.

  I september uttalte president Obama at antiterrorarbeidet mot Al-Qaida i Jemen hadde vært en suksess. Kort tid etter falt regjeringen, og Houthi-militsen overtok hovedstaden. Det hvite hus forsvarer likevel strategien i Jemen og sier suksessen ikke kan være basert på stabiliteten i landets regjering. Pressesekretær John Earnest sa torsdag “the goal of U.S. policy toward Yemen has never been to try to build a Jeffersonian democracy there. The goal of U.S. policy toward Yemen is to make sure Yemen cannot be a safe haven that extremists can use to attack the West and to attack the United States.”

  Situasjonen i Jemen har eskalert samtidig som Iran og USA har gjenopptatt atomsamtalene i Sveits. Dette skal være siste runde i forhandlingene og partene håper man kan legge grunnlaget for en signert avtale. Tidligere har forhandlingsfristen blitt utsatt og utsatt, men USA sier nå at dette er den siste muligheten for å få til en avtale. I første omgang er det bare USA og Iran som sitter ved forhandlingsbordet, utenriksministerne i de andre stormaktene (Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland, og Kina) vil først komme om man er klar til å signere en endelig avtale. Atomavtalen har vært gjenstand for massiv debatt over de siste årene og Obama-administrasjonen møter krass republikansk motstand på hjemmebane.

  SIRKUSET

  Konservative grupper legger slagplanen for å slå moderate republikanere. Ifølge de mest konservative i Det republikanske partiet tapte de valget i både 2008 og 2012 fordi kandidaten deres ikke kunne begeistre grasrota i partiet i tilstrekkelig grad. Denne gangen ønsker konservative grupper å samle seg rundt en kandidat allerede til sommeren eller høsten. På denne måten kan antietablissement-kandidaten kunne stå imot partieliten og mektige donorer ved å bruke sin innflytelse gjennom radioprogrammer, sosiale medier, og mobilisere en armé av små donorer. Mange mener en kandidat som kan begeistre grasrota er viktigere enn en moderat kandidat som også kan vinne over uavhengige velgere, som gjerne er et hovedargument for moderate. Ifølge Kellyanne Conway, en republikansk pollster, vil de nasjonale sosialt konservative gruppene avholde arrangementer de neste månedene for å kritisk gjennomgå de ulike kandidatene. Tony Perkins, president hos ‘Family Research Council’, sier, “It would be early for a group of leaders to come out for a candidate, but not too early for the conversations to begin.” Det store spørsmålet er selvsagt hvem denne kandidaten skal være. Forrige måned var et dusin evangeliske og andre konservative grupper samlet i California og under en avstemning på slutten av konferansen kom tidligere Arkansas-guvernør Micke Huckebee best ut. Han var fulgt av Rick Perry, Bobby Jindal, og Scott Walker. Sistnevnte blir ofte trukket frem som den fremste kandidaten som kan samle flere av fraksjonene i Det republikanske partiet.

  Visepresident Joe Biden sitter fortsatt på gjerdet. Selv om Biden har gjort få (om noen) seriøse steg mot et presidentkandidatur, har han fortsatt til gode å avvise ambisjonene helt. Tilsynelatende er strategien å vente så lenge som mulig for å se an hvordan Hillary Clintons kampanje utfolder seg. Likevel er flere rådgivere bekymret over de få signalene fra Biden, spesielt i kjølvannet av Clintons email-kontrovers. Ifølge kilder skal Biden være frustrert over at han ikke er en del av debatten på lik linje med tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley og tidligere senator Jim Webb (D – Virginia). Han er likevel motvillig til å presse seg selv inn i debatten. Privat skal Biden ha uttalt at han er tilbøyelig til å stille om han kan tilby velgerne noe Clinton ikke kan tilby. En eventuell Biden-kampanje vil trolig fokusere på middelklassen, erfaringen fra Washington, utenrikserfaring og autentisitet. Uansett om Biden velger å stille som kandidat eller ikke, regner støttespillere med at han vil spille en signifikant rolle i 2016 ved å være aktiv i den offentlige debatten og sette agenda.

  Rand Paul vil øke forsvarsutgiftene. Budsjettkampen er i full gang i Senatet, og det er tilrettelagt for en lang rekke avstemninger, muligheter for å posisjonere seg, og sette motstandere i en dårlig posisjon. Senator Rand Paul (R – Kentucky) har i lengre tid prøvd å kvitte seg med stempelet som isolasjonist og ønsker nå, i motsetning til tidligere, å øke forsvarsutgiftene. I et budsjetttillegg foreslår Paul å øke bevilgningene til Pentagon med nærmere 190 milliarder dollar over de neste to årene. Dette står i sterk kontrast til hans budsjettforslag fra 2011, som ville fryst forsvarsutgiftene frem til 2016. Budsjetttillegget til Paul er finansiert gjennom å kutte 212 milliarder dollar fra bistand, klimaforskning, og redusere budsjettene til ‘Environmental Protection Agency’, samt andre departementer. Årets budsjettprosess vil for 2016-håpefulle bli brukt til å posisjonere seg foran primærvalgene. Marco Rubio (R – Florida) har foreslått 25 tillegg som innebærer å sende våpen til Ukraina, skattefradrag, forsterke abortlovgivning, og styrking av ‘Medicare’. Han har også foreslått høyere forsvarsutgifter, som har mottatt støtte fra en annen potensiell republikansk 2016-kandiat, nemlig senator Lindsey Graham (R – South Carolina).

  DAGENS ARTIKLER

  «The Great Granite State Suck-Up» av Ben Schreckinger (Politico): «To win New Hampshire, you have to win Renee Plummer. Which is why Walker, Paul and Bush are calling, flattering and schmoozing an obscure real estate developer (and 100 other activists like her).»

  «Bernie Sanders Hates Campaign Cash, the Very Thing He’ll Need to Beat Hillary Clinton» av Julie Bykowicz (Bloomberg): «Much of Bernie Sanders’ career is centered around his disgust for money in politics. He hates the fact of it, hates its effects, and, naturally, he has deep disdain for the process of raising it.»

  God helg, og god påske! Morgenkaffen vender tilbake etter ferien.

  Husk å få med deg påskeutgaven av podkasten vår, der vi blant annet har med et par påskenøtter du kan bryne deg på i ferien.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også