Lindsay Graham ser ut til å gjøre alvor av å stille som presidentkandidat. Selv om det er lite sannsynlig at South Carolina-senatoren vinner nominasjonen, vil hans tilstedeværelse i 2016-sirkuset skape problemer for de republikanske utfordrerne.

Forrige fredag ga senator Lindsey Graham (R-South Carolina) lederstaben i Columbia, South Carolina et klart signal om at han ikke lenger bare tester farvannet, men at han forbereder en fullverdig presidentkampanje, skriver CNN.

«Lindsay er seriøs. Han tror han har en rolle å spille i Iowa og New Hampshire. Han tror han har en helt egen evne til å bringe nasjonal sikkerhetspoltikk inn i nominasjonskampen,» sier Trey Walker, som styrte John McCains to primærvalgkampanjer i South Carolina i 2000 og 2008.

Det er få republikanere som tror Graham vil klare å vinne nominasjonen. Graham har såpass lav oppslutning på de nasjonale republikanske meningsmålingene at han sjeldent blir nevnt. Men i sin egen stat har Graham bygd seg opp et sterkt og lojalt politisk nettverk gjennom 23 år. Republikanske medarbeidere og donorer som normalt kanskje ville støttet 2016-håpefulle som Jeb Bush, Scott Walker eller Chris Christie, støtter heller Grahams kampanje ut av lojalitet. Det er nettopp dette som kan skape problemer for de andre GOP-rivalene under nominasjonsprosessen.

South Carolina, den tradisjonelt tredje delstaten etter Iowa og New Hampshire, som i år kan havne som fjerde stopp, er også kjent som «delstaten som velger presidenter». Med unntak av Newt Gingrichs seier over Mitt Romney i 2012, har nemlig vinneren av hvert eneste republikanske primærvalg i South Carolina siden 1980 vunnet nominasjonen til slutt.

«Det skader definitivt ikke å være fra South Carolina. Men selv om man er sittende senator, så burde ikke det automatisk bety at man vinner primærvalget, spesielt når det er snakk om å representere vårt parti fra øverste hold, sier Glenn McCall, en av delstatens tre medlemmer fra den nasjonale republikanske komiteen.

Foto: Sgt. Mark Fayloga, Marine Corps. Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) besøker Afghanistan i 2011 sammen med en rekke andre senatorer.