Mer

  Morgenkaffen torsdag 26. mars: Obama vs Netanyahu, Bergdahl skaper debatt, og Graham snakker klimapolitikk

  God morgen! Det er torsdag 26. mars, og Mor­gen­kaffen er servert. I dag spiller vi inn en ny episode av #ampolcast. Abonnerer du på podkasten vår? Vi snakker om noen av ukas viktigste saker, og kommer med ukas anbefalinger. I ukas episode har vi også en påskenøtt på lur… Stay tuned!

  «He can’t say he has a businesslike relationship or that it isn’t personal, when his entire political machine, virtually, some of the top people in his political operation, were in Israel on the ground trying to defeat Netanyahu, which is unprecedented.»

  Senator Marco Rubio (R-Florida) med anklager mot president Obama i et intervju med Hugh Hewitt tirsdag. I intervjuet sier Rubio også at han ikke er overbevist av Obamas forsikring om at konflikten med Netanyahu ikke er personlig. «What he’s saying is absurd in terms of it not being personal. That sounds pretty personal to me», sa den 2016-aktuelle Rubio.

  NYHETER

  OBAMA HARDT UT MOT NETANYAHU. I kjølvannet av rapporten om at Israel skal ha spionert på forhandlingene mellom USA og Iran, for deretter å ha foret Obamas republikanske motstandere i Kongressen med informasjon fra forhandlingene, stilte president Obama til en pressekonferanse tirsdag, der han gikk langt i sin kritikk av den nylig gjenvalgte israelske statsministeren. Både presidenten og Det hvite hus har avstått fra å kommentere påstandene om spionasje. Tirsdag fokuserte Obama derimot på Netanyahus uttalelser i valginnspurten om at konservative velgere måtte stemme, da arabiske israelere ble kjørt ut «in droves», samt på statsministerens utsagn om at han ikke vil tillate en tostatsløsning. Enda statsministeren har modifisert utsagnet i etterkant, er Obama-administrasjonen motvillig til å ignorere utsagnene. “I took him at his word that that’s what he meant, and I think that a lot of voters inside of Israel understood him to be saying that fairly unequivocally, sa presidenten. Han la til at han ikke er overbevist av statsministerens forsøk på å gå tilbake på utsagnene: “Even if you accept it, I think, the corrective of Prime Minister Netanyahu in subsequent days, there still does not appear to be the prospect of a meaningful framework. The issue has never been do you create a Palestinian state overnight, the question is: Do you create a process and a framework that gives the Palestinians hope?»

  Av republikanere i Kongressen er Obama-administrasjonens reaksjon i hovedsak blitt avvist som en «temper tantrum». På CNNs State of the Union uttalte blant annet senator John McCain (R-Arizona) at Netanyahus uttalelser må ses i lys av at politikere kan komme til å si feilaktige ting i en valgkamp, og at slike utsagn ikke må tillegges for mye fokus. Snarere, sa senatoren, må fokuset være på innsatsen for å hindre Iran i å erverve kjernefysisk kapabilitet. Oppfatningen om at dette handler om en personlig feide mellom Obama og Netanyahu, ble imidlertid avvist av presidenten tirsdag: «This isn’t just a dry policy disagreement», presiserte Obama, og advarte om at uttalelsene fra den israelske statsministeren kan føre til en voldsøkning i regionen. Politico skriver at presidenten ikke er alene om å tenke at Netanyahus uttalelser kan få alvorlige konsekvenser. Da tidligere Israel-ambassadør Edward Djerejian fikk spørsmål om det israelske valgresultatet, var han klar på at de neste to årene kan vise seg å bli kaotiske: “I think it’s going to be a very troubled scenario in the next two years. History shows us that when hope is lost for a political settlement between Israelis and Palestinians, bad things start to happen on the ground.”

  HÆREN TILTALER BERGDAHL FOR DESERTERING OG DÅRLIG OPPFØRSEL. Onsdag annonserte den amerikanske hæren at de sikter den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl for desertering. Bergdahl ble tatt til fange av et Taliban-alliert nettverk i Paktika-provinsen i Afghanistan i juni 2009. Ikke før i mai 2014 ble Bergdahl frigitt, da amerikanske myndigheter løslot fem fanger fra Guantánamo Bay mot løslatelsen av Bergdahl. I etterkant er Bergdahl blitt beskyldt for å frivillig ha forlatt sin post, noe som satte amerikanske soldaters liv i fare ved at det blant annet nødvendiggjorde aktive leteaksjoner. En etterforskning ble satt i gang etter at det blant annet ble hevdet at flere amerikanske soldater mistet livet i innsatsen for å finne Bergdahl. På en pressekonferanse på Fort Bragg onsdag, uttalte Hærens talsmann oberst Daniel King at Bergdahl siktes for «desertion with the intent to shirk important or hazardous duty» og «misbehavior before the enemy by endangering the safety of a command, unit or place».

  Med siktelsen av Bergdahl vil debatten om hvorvidt prisen Obama-administrasjonen betalte for Bergdahls frigivelse var for høy, tilta. Det at presidenten gjorde fangebyttet med Taliban uten å informere Kongressen om det, skapte sterke reaksjoner fra lovgivere, og førte til at myndighetenes «Accountability Office» besluttet at Pentagon hadde brutt loven ved ikke å informere Kongressen minst 30 dager før transaksjonen. Det hvite hus har senere avvist denne konklusjonen, og både presidenten og nasjonal sikkerhetsrådgiver Susan Rice har rost Bergdahls tjeneste i Afghanistan. Lovgivere har også kritisert administrasjonen for å bryte amerikansk policy på ikke å forhandle med terrorister. Det er blant annet fryktet at forhandling med terrorister kan oppmuntre terrorgrupper til å ta ytterligere amerikanske gisler. Denne anklagen har Det hvite hus møtt med at forhandlingen foregikk med Quatar som mellomledd.

  Kritikken fra republikansk hold lot ikke vente på seg etter Hærens annonsering onsdag. Senator John McCain (R-Arizona), som er formann i Senatets «Armed Services Committee» skrev onsdag i en uttalelse at Hærens beslutning er et viktig steg i den militære justisprosessen «towards determining the accountability of Sergeant Bowe Bergdahl. I am confident that the Department of the Army will continue to ensure this process is conducted with the utmost integrity under the Uniform Code of Military Justice». Også den 2016-aktuelle senator Lindsey Graham (R-South Carolina), medlem i samme senatskomité, var positiv til Hærens beslutning. Onsdag hevdet han at frigjørelsen av de fem Taliban-fangene har «imperiled Americans by putting dangerous enemies back onto the battlefield». Videre presiserte han at dette er et prinsipp som fungerer uavhengig av hva slags sersjant Bergdahl er: «I’ve said from Day One: It’s not the quality of the service that bothered me. If it had been a Medal of Honor, I would not have made this trade. No military member should expect their nation to release five Taliban commanders that would undercut the war effort to secure their release.”

  FLERE BUDSJETTSAVSTEMMINGER ONSDAG. Onsdag ble det konservative budsjettet avvist i Representantenes hus med avstemming på 132-294. Alle demokratene, samt 112 republikanske lovgivere, stemte imot forslaget. The Hill har mer. Samme dag ble senator Elizabeth Warrens (D-Massachussetts) forslag om å tilføye en endring for å redusere studentlån til budsjettet, blokkert av republikanere i Senatet. Avstemmingen endte 46-53. Til slutt godkjente Huset et republikansk forslag om en tilleggsbevilgning på $20 millioner til forsvaret. Avstemmingen endte på 219-208. Forslaget har til hensikt å redusere utgifter med $5,5 trillioner uten å øke skatter, og å oppheve Obamacare. Les mer her.

  SIRKUSET

  CRUZ UT MOT GOLDMAN SACHS, WASHINGTON OG WALL STREET. I et intervju med Bloomberg onsdag anklaget presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas) sin kones arbeidsgiver, nemlig Goldman Sachs, for det han kalte «crony capitalism». Cruz, som mandag annonserte sitt kandidatur, sa følgende: «Goldman er en av de største bankene på Wall Street, og min kritikk mot Washington er at de driver med «crony» kapitalisme. De gir tjenester til Wall Street og store selskaper. Som mange andre spillere på Wall Street (…), får de spesielle tjenester fra myndighetene. Jeg mener de har retten til å praktisere sine virksomheter, men uten subsidier eller spesielle fordeler». Utsagnene faller trolig strategisk i den kommende valgkampen, da andre potensielle kandidater, og kanskje særlig Hillary Clinton (D) ofte kritiseres for å ha for nære forbindelser med bankene på Wall Street.

  GRAHAM KARTLEGGER EGEN POLICY OG KRITISERER GORE FOR GOPs PASSIVITET PÅ KLIMAPOLITIKK. I et møte arrangert av Council on Foreign Relations, fremla senator og 2016-håpefulle Lindsey Graham (R-South Carolina) mye av grunnlaget for sine politiske visjoner. I hovedsak snakket senatoren om utenrikspolitikk, og uttalte blant annet at han ikke har et problem med prospektet om at Iran får begrenset kjernefysisk kapabilitet: «I have no problem with a small enrichment program designed to service one reactor. (…) A bad deal is a deal that leads to a nuclear-arms race in the Mideast». Graham begrenset seg imidlertid ikke til utenrikspolitikk. Da han fikk spørsmål om klimapolitikk, uttalte Graham at hans standpunkt er at klimaendringene er et eksisterende fenomen, og at «mennesker har bidratt til dette på en avgjørende måte». Videre var senatoren klar på at det republikanske partiet er «all over the board» på spørsmålet om hvorvidt klimaendringer er reelle. Mye av skylden for dette, gir Graham til tidligere visepresident Al Gore: «the problem is Al Gore’s turned this thing into religion. You know, climate change is not a religious problem for me, it’s an economic, it is an environmental problem, sa Graham. Videre resonnerte han at dette har splittet GOP, og at partiet nå må finne ut av hvor de står på emnet før tverrpolitisk handling kan forekomme. Her kan du se hele møtet med Council on Foreign Relations.

  DAGENS ARTIKLER

  «Ohio Governor John Kasich Weighs Jumping Into 2016 Fray» av Janet Hook (the Wall Street Journal): «Ohio Gov. John Kasich is thinking about running for president, but he faces a question: In the crowded field of Republicans preparing to run, is there room for one more?» I artikkelen omtales guvernørens tale under et besøk i New Hampshire, der han blant annet uttalte at: «I’m an unorthodox politician, because I’m an ordinary person in a big job.»

  «You can’t govern the country based on being angry. Lindsey Graham’s unorthodox 2016 strategy: telling Republicans what they don’t want to hear» (Politico): «As he prepares his own likely 2016 bid, Graham is positioning himself as the realist in the GOP field, a battle-tested pol who knows what it takes to cut a deal and isn’t afraid to pour cold water on the lofty promises of his would-be rivals».

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også