Mer

  Morgenkaffen onsdag 25. mars: Demokratene møter Israel, budsjettdramaet fortsetter og O’Malley som Hillary-utfordrer?

  God morgen! Det er onsdag 25. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «There was a presidential candidate who ran in 2012 promising to repeal the Affordable Care Act, and that campaign pledge didn’t work out very well for him.»

  Slaget om Obamacare er heitere enn noensinne, og valgkampens første offisielle kandidat, Ted Cruz, vil gå inn for å avvikle Obamacare dersom han blir president. Pressesekretæren i Det hvite hus, Josh Earnest, minner på sin side på republikanerne om hvordan det gikk sist gang en presidentkandidat gikk inn for å avvikle helsereformen.

  NYHETER

  NATOs GENERALSEKRETÆR JENS STOLTENBERG ER I DC, MEN OBAMA HAR IKKE SVART PÅ MØTEHENVENDELSENE. Josh Rogin hos Bloomberg View: «President Barack Obama has yet to meet with the new head of the North Atlantic Treaty Organization, and won’t see Secretary General Jens Stoltenberg this week, even though he is in Washington for three days. Stoltenberg’s office requested a meeting with Obama well in advance of the visit, but never heard anything from the White House, two sources close to the NATO chief told me.»

  ISRAEL SKAL HA SPIONERT PÅ ATOMSAMTALER MED IRAN. Wall Street Journal meldte i går at israelske myndigheter skal ha spionert på atomsamtaler mellom vestlige makter, deriblant USA, for så og gi informasjon tilbake til amerikanske politikere i Kongressen. Hittil har ingen i Kongressen åpent stått frem og sagt at de har mottatt slik informasjon, og det skal nok mye til før det eventuelt skjer. Speaker i Representantenes hus, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), sier til The Hill at han ble sjokkert da han leste om nyheten i går morges, og at han ikke har hørt noe om dette tidligere. Han hadde selv et privat møte med statsminister Benjamin Netanyahu da sistnevnte besøkte Kongressen for tre uker siden.

  DIALOG MELLOM ISRAEL-AMBASSADØR OG DEMOKRATER. Mandag kveld møttes Israels ambassadør til USA, Ron Dermer, og fem demokrater fra Representantenes hus til en middag ment til å skape en «helpfull dialogue», etter de siste ukenes strabaser i forholdet mellom den amerikanske Kongressen, Det hvite hus og Israels politiske elite. Det var (passende nok) representanten Steve Israel (New York, 3. distrikt) som tok initiativ til møtet. Samtalen skal ifølge Politico ha dreid seg mest om de pågående samtalene om en atomavtale mellom Iran og USA.

  BUDSJETTDRAMAET FORTSETTER I SENATET. I gårsdagens Morgenkaffe skrev vi om at budsjettarbeidet går inn i en avgjørende fase, som i ytterste konsekvens kan føre til et vedtak om avvikling av Obamacare. Nå kan republikanerne ha rotet det til for seg selv med tanke på å overføre mer penger til Pentagon. Budsjettkomiteen i Kongressen godkjente nylig å legge til 38 milliarder dollar i overføringen til Pentagon, men denne republikanske seieren kan vise seg å være kortlivet. I budsjettforslaget til komitéleder Mike Enzi (R-Wyoming) går det nemlig frem at en ekstra overføring til Pentagon kun kan gjennomføres etter at Senatet har godkjent en lov om forsvarsreguleringer. Dette krever 60 stemmer i Senatet, og det er svært lite trolig at demokratene vil gå med på noe slikt. Derfor kan visen ende med at Pentagon må se langt etter ekstrabevilgningen i dette budsjettet.

  OBAMA FÅR FRACKING-KRITIKK. Miljøbevegelsen retter krass kritikk mot Obama-administrasjonen etter at den lot muligheten til å innføre langt strengere regulering overfor hydraulisk fraktulering (fracking) gjennom Kongressen i forrige uke gå forbi. Fracking regnes som en av de mest miljøfiendtlige utvinningsmetodene for olje. Undersøkelser viser at jo nærmere man bor et utvinningsanlegg som driver med fracking, jo større er mulighetene for at drikkevannet er forurrenset av metan. Nå frykter miljøbevegelsen at kampen mot fracking er tapt på føderalt nivå, én gang for alle. «We do think it’s a missed opportunity and continue to wonder why the Interior Department isn’t putting conservation as its top objective», sier Bill Snape som representerer Center for Biological Diversity.

  SIRKUSET

  RAND PAUL: – JEG ER MEST SPISELIG. Rand Paul (R-Kentucky) er enda ikke en formell kandidat til presidentvalgkampen neste år, men han sier samtidig indirekte at han er den beste kandidaten. I kjølvannet etter Ted Cruz sin offentliggjøring av sitt kandidatur uttalte Paul i et intervju med Fox News at han er den mest spiselige kandidaten, og at han er skeptisk til hvorvidt Cruz kan klare å lokke flere velgere til Det republikanske partiet. «Ted Cruz is a conservative, but it also goes to winability. And people will have to make a decision, which is the Republican who can not only excite the base but also bring new people into the party without giving up their principles.» Dette er etter alle solemerker noe Paul mener at han selv klarer: «I’ve spent the last couple years trying to go places Republicans haven’t gone and maybe not just throwing out red meat but throwing out something intellectually exciting to people who haven’t been listening to our message before.»

  NY HILLARY-UTFORDRER?. Tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley kan vise seg å bli en seriøs utfordrer til Hillary Clinton. Mandag var han vertskap for et møte der han snakket om sine politiske preferanser, og etter sigende skal de tilstedeværende være overbevist om at han kommer til å stille i presidentvalgkampen. O’Malley skal visstnok selv ta avgjørelsen om å stille i løpet av mai. O’Malley nevnte ikke et eventuelt kandidatur med ett ord, likeledes ble heller ikke den eventuelle hovedmotstanderen, Hillary Clinton, nevnt under møtet. Alt handlet utelukkende om guvernørens tanker om hvordan USA bør styres i fremtiden. Det er åpenbart at O’Malley er nærmere en annonsering enn noen gang tidligere. Aktiviteten på Facbook, Twitter, Instagram og Meerkat (!) tilsier også dette.

  STOREBROR HJELPER TIL. I forbindelse med et fundraiser-arrangement for den potensielle presidentkandidaten Jeb Bush i Texas i dag, gjør en gammel kjenning en sjelden opptreden på den politiske arenaen. Ingen ringere enn George W. Bush og kona Laura vil dukke opp for å kaste glans over arrangementet. I tillegg til USAs forrige president, vil mange tunge navn fra både Kongress- og diplomatkretsene delta på fundraiseren, der foreslått beløp til donering er intet mindre 100 000 dollar for par.

  PENGENE STRØMMER INN TIL CRUZ. Joda, det er mye penger i amerikansk politikk. Det ser vi også hos en annen profil i det republikanske feltet. Etter at Ted Cruz annonserte sitt kandidatur til 2016-valgkampen natt til mandag, har pengene formelig strømmet inn. Ifølge kilder som Politocos Mike Allen har snakket med, skal han allerede ha nådd 500 000 dollars-merket, til tross for at noen studenter skal ha hatt på seg t-skjorter med påskriften «Stand With Rand» under annonseringen hans. Historien spiller imidlertid ikke på lag med Cruz. I løpet av de siste fire presidentvalgkampene har ingen blitt vunnet av førstemann som offisielt annonserer sitt kandidatur.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Jeb’s Talk Radio Problem» av Michael Kruse (Politico): «Bush, who’s all but officially announced he’s running for president, has said he would want to run a “joyful” campaign. He’s said he would want to have “adult conversations.” It’s phrasing that hints at his general distaste for conservative talk radio. Some Bush allies privately refer to some of the medium’s leaders as “warlords”—a description meant to convey the unreasonable, unrealistic and pugilistic agenda of those who thrive off of conflict.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også