Mer

  Morgenkaffen tirsdag 24. mars: Cruz sparker i gang 2016-sesongen og budsjettdramaet fortsetter

  God morgen! Det er tirsdag 24. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «It’s going to take a new generation of courageous conservatives to help make America great again, and I’m ready to stand with you to lead the fight.»

  Presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas) om sitt 2016-kandidatur. Cruz har blitt nevnt mer enn 500.000 ganger på Twitter etter annonseringen, mens tweeten med videoannonseringen har blitt sett mer enn tre millioner ganger. Du ser hele talen ved Liberty University her:

  NYHETER

  BUDSJETTDRAMA I KONGRESSEN. Republikanerne i Huset og Senatet har en tøff uke foran seg. Budsjettet som skal vedtas denne uken kan sette tonen for hele det neste året i Kongressen. I tillegg skal det stemmes over et tverrpolitisk kompromiss av Speakeren i Huset, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), og Husets minoritetsleder, Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt), designet for å løse et langvarig problem om hvor mye leger blir betalt i Medicare-programmet. Senatets majoritetsleder, Mitch McConnell (R-Kentucky), vil prøve å presse gjennom budsjettvedtak på vegne av republikanerne, noe som har blitt svært vanskelig å gjøre i en splittet Kongress. Om Boehner og McConnell lykkes denne uken, kan det føre til at både Huset og Senatet stemmer for å oppheve Obamacare. Det ville være et høydepunkt for Boehner, McConnell og andre republikanske ledere, men endringen av loven står ingen sjanse så lenge president Barack Obama er i Det hvite hus og kan nedlegge veto. Hvis budsjettet blir godkjent vil også statlige institusjoner bli finansiert, noe republikanerne i Kongressen har slitt med den siste tiden. Hvis Boehner og resten av den republikanske ledelsen kan få begge sakene vedtatt, vil det være til stor hjelp i en ellers katastrofal start på den 144. Kongressen, som blant annet har vært påvirket av fiaskoen med finansiering av Homeland Security Department. Les mer hos Politico og The Hill.

  KONGRESSMEDLEMMER ADVARER OBAMA OM IRAN. I et brev til president Obama, undertegnet av 367 medlemmer i Kongressen, advares det om at lovgiverne må være overbevist om at en iransk atomavtale skal «hindre enhver vei til en bombe» før de løfter sanksjoner mot Teheran. «Congress must be convinced that its terms foreclose any pathway to a bomb, and only then will Congress be able to consider permanent sanctions relief,» står det skrevet i brevet. Brevet kommer like før amerikanske og internasjonale aktører møtes for å forhandle om en atomavtale. Fristen for en avtale med Iran er 31. mars. Du kan lese brevet og mer om saken hos The Hill.

  DET HVITE HUS UT MOT NETANYAHU. Stabssjef i Det hvite hus, Denis McDonough, gjorde det klart i en tale til en venstreorientert Israel-gruppe at president Barack Obama ikke er fornøyd med Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, sin avvisning av en tostatsløsning. McDonough la til at Det hvite hus ikke er imponert over Netanyahus innsats siden forrige tirsdag på å forklare hva han mente da han sa at det ikke ville være en palestinsk stat etablert så lenge han er statsminister. “We cannot simply pretend that these comments were never made,” uttalte McDonough. Les mer hos Politico.

  SIRKUSET

  CRUZ’ KAMPANJE ER I GANG. Presidentvalget i 2016 ble mandag offisielt startet med en tweet. Ted Cruz (R-Texas) sier han er en lojal konservativ som vil endre mye av president Barack Obamas agenda og stå for kristne idealer. Les mer hos Politico. Kort tid etter midnatt mandag morgen, bekreftet Ted Cruz på Twitter at han vil stille som presidentkandidat, noe som gjør ham til den første offisielle kandidaten i 2016-valget – og han sparker i gang sesongen. Flere andre kandidater forventes å hoppe i det de kommende ukene. Mer om Cruz og kandidaturet her. Cruz sin kollega, senator Rand Paul (R-Kentucky), planlegger å lansere sin egen presidentkampanje den 7. april med en tur til fem stater som begynner i Kentucky. Han reiser deretter til New Hampshire, South Carolina, Iowa og Nevada. Cruz har vært på ni turer til Iowa, fem til New Hampshire og fem til South Carolina siden 2012.

  CRUZ ANGRIPES AV CALIFORNIAS GUVERNØR. Californias guvernør, Jerry Brown (D), kritiserer presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas). Kritikken kommer etter at Cruz uttalte følgende: «Many of the alarmists on global warming, they’ve got a problem, because the science doesn’t back them up.» Jerry Brown svarte følgende: «What he said is absolutely false. The vast majority of climate scientists believe that climate change is man-made. Climate change had contributed to both California’s drought and record snowfalls in parts of the Northeast. So, it’s climate disruption of many different kinds, and that man betokens such a level of ignorance and a direct falsification of scientific data. It’s shocking and I think that man has rendered himself absolutely unfit to be running for office.» Guvernøren, som er 76 år, sa at han også hadde stilt som presidentkandidat dersom han var 10 år yngre.

  DET HVITE HUS UT MOT CRUZ. Det hvite hus advarte mandag republikanske presidenthåpefulle som lover å oppheve president Obamas helsereform om at en slik politikk vil gjøre kandidaten til en politisk taper. “There was a presidential candidate who ran in 2012 promising to repeal the Affordable Care Act, and that campaign pledge didn’t work out very well for him,” uttalte pressesekretær i Det hvite hus, Josh Earnest. Earnest var motvillig til å gå i dybden om 2016-valget, men han snakket om republikanernes kandidat i 2012, Mitt Romney, som også lovet å oppheve helsereformen.

  INTERNETT-TRØBBEL FOR CRUZ. Ted Cruz (R-Texas) har støtt på utfordringer på nettet. En skulle tro at presidentkandidaten eide rettighetene til TedCruz.com, men det er ikke tilfellet. Går man inn på nettsiden kommer det opp følgende: «Support President Obama» og «Immigration reform now!». Motstanderne har også tatt kontroll over et alternativt domenenavn for Cruz støttespillere: TedCruzforAmerica.com. Går man inn på den siden blir man sent over til HealthCare.gov hvor folk kan finne helseforsikring i henhold til Obama Care. Cruz bruker TedCruz.org som sin primære nettside.

  LIKE FØR CLINTON ANNONSERER KANDIDATUR. Clintons strategi holder fortsatt på å bli formulert og hennes hovedbudskap har ennå ikke blitt offentliggjort, men hennes tidlige bemanning blir sett på som et signal om at hun er klar over stridigheter og drama som plaget hennes 2008-kampanje og at hun prøver å endre det. “If she gets in the race, of course this time will be different. And her team will reflect that,” sa Nick Merrill som er talsperson for Clinton. Clinton er ventet å kunngjøre sitt kandidatur i begynnelsen av april. Hun er i en periode der hun ikke trenger å rapportere utgifter til ansatte eller reise, selv om hun må gjøre det med tilbakevirkende kraft når kampanjen hennes lanseres. Bloomberg Politics har mer.

  ‘READY FOR HILLARY’ KLAR TIL Å TRÅ TIL SIDE. Super PACen ‘Ready for Hillary’ ble grunnlagt for å overbevise den tidligere utenriksministeren om å stille som presidentkandidat. Organisasjonen oppløses så snart som mulig etter at Clinton kunngjør sitt kandidatur. Deres avskjedsgave til henne er en liste med mer enn 3,6 millioner støttespillere, og de etterlater henne med en stor mengde potensielle givere og frivillige når hun tar steget inn i valgkampen. «When she announces a decision, our work will be complete. My number one goal is to identify as many supporters as possible and if she announces she’s running to transition as many of them over to the campaign.,” sa ‘Ready for Hillary’-direktør Adam Parkhomenko. Noen av hennes allierte håper kampanjen hennes vil ha samme type fokuserte og solrike budskap som ‘Ready for Hillary’ har opprettholdt – selv om en heltids-kampanje overfor fiendtlige motstandere og tøffe medier står overfor mange flere utfordringer enn en slik støttegruppe. Les mer hos The Hill.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Why This Scandal Won’t Hurt Hillary » av Larry J. Sabato (Politico Magazine): «Admit it: You love a juicy scandal. We claim to be high-minded and policy-oriented, but our noses are buried in the accounts of the latest political calamity—and we read those stories before anything else. The Hillary Clinton e-mail controversy is just the latest entrée in a decades-long, calorie-rich menu provided by the former first lady and her husband. But will it make a difference in 2016?»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også