Mer

  Morgenkaffen mandag 23. mars: Ted Cruz annonserer sitt kandidatur mens Boston Globe bønnfaller Warren om å stille

  God morgen! Det er mandag 23. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  Mer under «Sirkuset» og dagens artikler!

  NYHETER

  ”Get over your temper tantrum, Mr. President,” var Senator John McCains (R-Arizona) beskjed på CNNs «State of the Union» I går. Senatoren mente at man ikke kan basere USAs utenrikspolitikk på hva andre lands politikere sier i en valgkamp, og at fokuset bør være på oppløsning av ISIL i Syria, Libya og Jemen. McCain oppfordret presidenten til å være på banen for å forhindre at shiamilitser massakrerer sunnier i kjølvannet av ISILs tilbaketrekning.

  Demokratene mobiliserer mot det republikanske budsjettet. I et intervju med Huffington Post sist fredag understreket president Barack Obama at han ikke vil skrive under på kutt som ifølge presidenten vil føre utgiftene til utdanning tilbake til nivået i år 2000. Samtidig har Senator Bernie Sanders (I-Vermont) kritisert republikanerne for å gå utenom reglene i de automatiske ”sequestration” kuttene ved å gi 38 milliarder dollar ekstra i et fond for militære operasjoner, mens andre områder som velferd får fulle kutt.

  Lederen for Senatets utenrikskomitte Bob Corker (R-Tennessee) var på CBS’ «Face the Nation» i går for å snakke om Iran. Senatoren har gått stille i dørene og var en av de få republikanerne som ikke signerte brevet til Iran, men han har møysommelig bygget opp en allianse som krever at Kongressen får innflytelse over avtalen. Denne alliansen er i ferd må bli stor nok til at man kan overkjøre presidenten. Senatoren mente at alle i Senatet ønsket seg en god avtale med Iran, tok avstand fra drama på begge sider, men understreket at administrasjonen aktivt har unnlatt å involvere kongressen. Corker fryktet at man ikke klarer å få til en avtale, men mente at man kan opprettholde sanksjonene mot Iran en stund framover. Uansett føles nok den sindige Corker som en større utfordring for Obama enn den brevskrivende Tom Cotton (R-Arkansas).

  Også intervjuet var Husets majoritetsleder Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt). Han ba om at alle av Hillary Clintons e-poster som involverer Benghazi blir overlevert, og vil ha en uavhengig etterforsker til å gjøre det. McCarthy «beroliget» Clinton ved å understreke at de ikke var interessert i ting som omstarten i forholdet til Russland, avtaler gjort med Syrias Assad, eller annet utenriksministeren har drevet med.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henriks Gilhuus.

  Florida senator: Demokratenes føderale partileder, kongresskvinne Debbie Wasserman-Schulz, vil ikke stille til Senatet i 2016. Dermed tyder mye på at partiets kandidat blir kongressmann Patrick Murphy.

  Florida senator: Guvernør Rick Scott (R) har fortalt sine nærmeste pengeinnsamlere at han ønsker å stille til Senatet i 2018, mot demokraten Bill Nelson. Det er langt fra sikkert at Nelson vil stille på ny, siden han vil være 76 år gammel i 2018 (det kan også godt tenkes at han går for guvernørjobben). Det er uansett mange andre republikanere som sikler på dette setet, så Scott er ikke sikret nominasjonen.

  Illinois distrikt 10: Det blir kamp om den demokratiske nominasjonen i dette vippesetet. Tidligere kongressmann Brad Schneider vil høyst trolig prøve å vinne tilbake setet, men en annen kandidat har alt meldt seg; borgermester Nancy Rotering.

  Illinois distrikt 18: Kongressmann Aaron Schock (R) trekker seg, med virkning 31. mars (mer fyldig sak her). Det vil bli skrevet ut nyvalg i løpet av året og vi har allerede den første republikanske kandidaten: Delstatssenator Darin LaHood, sønn av tidligere kongressmann og transportminister Ray LaHood.

  Maryland distrikt 4: To nye kandidater har meldt seg til det demokratiske primærvalget: Tidligere fylkesråd Ingrid Turner og delstatsrepresentant Joseline Pena-Melnyk.

  Michigan distrikt 10: Delstatssenator Phil Pavlov er den første republikaneren til å stille etter avtroppende kongresskvinne Candice Miller.

  Mississippi distrikt 1: To nye republikanere har meldt seg på, så nå er det dusinet fullt her: Tannlege Ed Holliday og tidligere borgermester (og to ganger tapende primærvalgdeltager) Henry Ross. Påmeldingsfristen er 27. mars, så det kan godt komme enda fler.

  Nebraska distrikt 2: Demokraten Brad Ashford har greid å miste tre toppfolk på like mange måneder. Årsaken er visstnok at Ashford, som slo en upopulær republikaner i 2014, ikke har fått fart på pengeinnsamlingen.

  Nevada distrikt 4: Tidligere kongressmann Steven Horsford (D) vil ikke prøve å ta tilbake setet han tapte til republikaneren Cresent Hardy i 2014. Det åpner for et kandidatur fra tapende kandidat til viseguvernørjobben, tidligere delstatsrepresentant Lucy Flores.

  North Carolina distrikt 3: Kongressmann Walter Jones (R) har allerede fått sin første interne utfordrer. Denne gang er det forretningsmann og Irak-veteran Phil Law som er tidlig ute.

  New York guvernør: Det går rykter om lærerorganisasjonene i delstaten har bedt justisminister Eric Schneiderman om å stille mot guvernør Andrew Cuomo i det demokratiske primærvalget i 2018. Cuomo har ellers sett sin popularitet synke til rekordlave nivåer pga. krangel med lærerne om lønnsforhold.

  West Virginia guvernør: Den første kandidaten har begynt å lukte på å stille – lederen for demokratenes gruppe i delstatssenatet, Jeff Kessler. Sittende guvernør, Earl Ray Tomblin (D) kan ikke stille på ny i 2016.

  SIRKUSET

  Senator Ted Cruz kunngjør presidentkandidatur i dag. Dette er ikke uventet, men litt overraskende er det at han hopper over skrittet med å etablere en utforskningskomitte i forkant, slik presidentkandidater vanligvis gjør. Ifølge artikkelen er Cruz sin strategi å fenge Tea Party velgerne, men også være en god nummer to blant libertarianere og sosial-konservative, som så vil flokke til ham etter som deres favorittkandidat mister momentum. Mer om Cruz og kandidaturet her.

  New York Times skriver at Jeb Bush og hans team jobber hardt for å gjøre staten Florida til en ugjennomtrengelig festning i primær- og presidentvalget. Florida er en nøkkelstat i ethvert valg, og Bush har en hjemmefordel som han foreløpig deler med senator Marco Rubio. Operasjon ”Homeland Security” skal fjerne all tvil om at Florida er Bush-land, og ca. 50 millioner dollar er foreløpig satt av til formålet. Men selv om det høres mye ut, brukte både Obama og Romney kampanjen over 60 millioner i Florida i 2012, og Rubio har håp om at han kan vinne Floridas gunst innen valgdagen.

  Boston Globe ber på lederplass senator Elizabeth Warren (D-Massachussetts) om å stille mot Hillary Clinton i primærvalget. Avisen mener at demokratene trenger å debattere TISA avtalen mellom EU og USA, økende inntektsforskjeller og finansreform, områder der Warren er en klar stemme. Et annet argument er at Clinton i 2008 viste seg som en svakere kandidat i virkeligheten enn på papiret. Hva om det samme er tilfellet nå, spør avisen. Elizabeth Warren har hittil vært klar på at hun ikke vil stille.

  I mellomtiden får man nøye seg med tidligere guvernør i Maryland Martin O’Malley, som ifølge Washington Post høres stadig mer ut som Warren. Denne helgen har han nok en gang vært i Iowa, men mange aktivister ser an om Warren vil stille før de vurderer O’Malley.

  DAGENS ARTIKLER

  «Ted Cruz annonserer presidentkandidatur på mandag» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Ifølge Houston Chronicle annonserer Ted Cruz sitt presidentkandidatur på Liberty University i Virginia på mandag. Den republikanske Texas-senatoren blir den første offisielle presidentkandidaten i 2016-sirkuset. Cruz (44) ble valgt til Senatet som en Tea party-yndling i 2012. Allerede året etter gjorde han seg bemerket med sin uttalte motstand mot «Obamacare», president Obamas helsereform. Det resulterte i en 21-timers liksom-filibuster, og bidro til nedstengningen av de føderale myndighetene i oktober 2013. Som jeg påpekte på Dagsnytt 18 dagen etter budsjettavtalen som løste tvisten, bidro dette til å heve statusen til Cruz blant partiets mest konservative medlemmer. Jeg nevnte ham som en potensiell 2016-kandidat, og samme år troppet han opp i Iowa for å markere sin interesse. I fjor sommer fulgte jeg ham i Iowa i møte med potensielle velgere…»

  «It’s official: Cruz announces 2016 candidacy» av Katie Zezima og Robert Costa (WashingtonPost): «Hours ahead of an expected Monday morning announcement at Liberty University, Ted Cruz told supporters just after midnight that he was launching a White House bid. “I’m running for president, and I hope to earn your support!”he tweeted. Cruz becomes the first major presidential contender to formally declare himself a 2016 candidate, a move likely to upend the dynamics of the nascent presidential race.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også