Senere i dag holder Ted Cruz sitt første arrangement som presidentkandidat ved Liberty University i Virginia. Den republikanske Texas-senatoren er den første offisielle presidentkandidaten i 2016-sirkuset.

Cruz (44) ble valgt til Senatet som en Tea party-yndling i 2012. Allerede året etter gjorde han seg bemerket med sin uttalte motstand mot «Obamacare», president Obamas helsereform. Det resulterte i en 21-timers liksom-filibuster, og bidro til nedstengningen av de føderale myndighetene i oktober 2013.

Som jeg påpekte på Dagsnytt 18 dagen etter budsjettavtalen som løste tvisten, bidro dette til å heve statusen til Cruz blant partiets mest konservative medlemmer. Jeg nevnte ham som en potensiell 2016-kandidat, og samme år troppet han opp i Iowa for å markere sin interesse. I fjor sommer fulgte jeg ham i Iowa i møte med potensielle velgere, noe du kan lese mer om i oktober 2014-utgaven av Aftenposten Innsikt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Cruz’ første arrangement som presidentkandidat er lagt til Liberty University i Lynchburg, Virginia, verdens største kristne universitet. Det understreker Cruz’ frieri til den kristen-konservative delen av Det republikanske partiet, et godt utgangspunkt for å hevde seg i Iowa. Cruz-kampanjen kommer i tillegg til å spille på Tea Party-støtte, og håper å samle inn mellom 40 og 50 millioner dollar i løpet av nominasjonskampen.

Veien til nominasjonen er imidlertid meget smal og vanskelig for Cruz, noe som er en av grunnene til at Cruz er førstemann til å kaste hatten i ringen. Han ligger for øyeblikket på 8. plass med 4,2 % i AmerikanskPolitikk.no sin 2016-tracker.

Foto: Gage Skidmore. Senator Ted Cruz (R-Texas) sikter mot Det hvite hus i 2016.

4 Kommentarer