Mer

  Trekker fram Rosa Parks i kritikken av republikanerne

  Godkjenningen av Loretta Lynch som president Obamas nye justisminister trekker ut. Republikanere i Senatet har jevnt over blitt anklaget for å spille politikk med innsettelsen av justisministeren. Nå går imidlertid demokratenes tredje mann i Senatet ett skritt lenger i sin kritikk.

  Onsdag anklaget senator Dick Durbin (D-Illinois) republikanerne i Senatet for å hale ut tiden før en godkjenningsavstemning kan finne sted. Videre hevdet han at republikanerne dermed tvinger Lynch, som vil bli USAs første svarte justisminister dersom hun blir godkjent, til å «sitte bakerst i bussen

  Med en klar referanse til aktivisten Rosa Parks, uttalte Durbin:

  «The Republican majority leader announced… that he was going to hold this nomination of Loretta Lynch until the bill which is pending before the Senate passes, whenever that may be. And so Loretta Lynch, the first African-American woman nominated to be attorney general, is asked to sit in the back of the bus when it comes to the Senate calendar. That is unfair. It’s unjust».

  Senator Mitch McConnell (R-Kentucky), majoritetslederen i Senatet, har på sin side sagt at avstemmingen om Lynch vil finne sted så fort den foregående saken som skal stemmes over er avsluttet. Denne saken er imidlertid lovforslaget om trafficking, som demokratiske senatorer har satt seg imot.

  Til CNNs «State of the Union», uttalte McConnell på søndag at en eventuell fillibuster i voteringen over trafficking vil forsinke Lynch-avstemmingen. Han presiserte at dette ikke var en trussel, men simpelthen en praktisk realitet.

  Nå hevder imidlertid Durbin at dette snarere er et direkte spark mot Lynch:

  «Why has the Senate Republican leadership decided to target this good woman and to stop her from serving as the first African-American attorney general of the United States of America? There is no good reason».

  Kommentarene fra Durbin har vekket harme blant republikanske senatorer, noe Politico har mer om.

  I den endelige voteringen over justisministerinnsettelsen antas det at Lynch vil få støtte fra samtlige demokratiske senatorer. Dermed trenger hun ytterligere fire stemmer for å bli godkjent i Senatet, slik Politico oppsummerer stemmegivningen. De republikanske senatorene Jeff Flake (Arizona), Susan Collins (Maine), Lindsey Graham (South Carolina) and Orrin Hatch (Utah) har alle hintet om at de vil godkjenne Lynch. Dermed er det ventet at Lynch vil bli godkjent som justisminister, og at det eneste som gjenstår er en formell avstemming.

  Via Morgenkaffen

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også