Mer

  Morgenkaffen torsdag 19. mars: Demokrater anklager GOP for rasisme og Det hvite hus kritiserer Netanyahu

  God morgen! Det er torsdag 19. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «During this period of time, the presiding officer, who by the way is a medical doctor, an ophthalmologist, has been so kind and thoughtful and considerate in visiting with me, giving me encouragement and some expert advice as to what he’s seen in the past. I want the people of Kentucky to know … how thoughtful and considerate and kind you’ve been to me».

  Senatets minoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) takket onsdag senator Rand Paul (R-Kentucky) for råd i tiden etter at Reid pådro seg en øyeskade etter et fall i januar.

  NYHETER

  KERRY FORDØMMER TERRORANGREPET MOT TURISTER I TUNISIA. Utenriksminister John Kerry var raskt på banen med en pressemelding etter terrorangrepene som resulterte i minst 22 dødsfall i Tunisia onsdag, deriblant 19 turister. Kerry fordømte angrepene på det sterkeste: “We extend our heartfelt sympathy to the victims’ families and loved ones. We commend Tunisian authorities’ rapid response to today’s wanton violence and their efforts to resolve the hostage situation and restore calm. The United States stands with the Tunisian people at this difficult time and continues to support the Tunisian government’s efforts to advance a secure, prosperous, and democratic Tunisia”. Også pressesekretær Josh Earnest fordømte angrepene, og tilbød tunisiske myndigheter amerikansk assistanse i etterforskningen av terrorangrepet.

  DEMOKRATISK SENATOR KRITISERER GOPs BEHANDLING AV LYNCH. Godkjenningen av Loretta Lynch som justisminister trekker ut. Republikanere i Senatet har jevnt over blitt anklaget for å spille politikk med innsettelsen av justisministeren. Nå går imidlertid demokratenes tredje mann i Senatet ett skritt lenger i sin kritikk. Onsdag anklaget Dick Durbin (D-Illinois) republikanerne i Senatet for å hale ut tiden før en godkjenningsavstemning kan finne sted. Videre hevdet han at republikanerne dermed tvinger Lynch, som vil bli USAs første svarte justisminister dersom hun blir godkjent, til å «sitte bakerst i bussen«. Med en klar referanse til aktivisten Rosa Parks, uttalte Durbin: «The Republican majority leader announced… that he was going to hold this nomination of Loretta Lynch until the bill which is pending before the Senate passes, whenever that may be. And so Loretta Lynch, the first African-American woman nominated to be attorney general, is asked to sit in the back of the bus when it comes to the Senate calendar. That is unfair. It’s unjust».

  Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) har på sin side sagt at avstemmingen om Lynch vil finne sted så fort den foregående saken som skal stemmes over er avsluttet. Denne saken er imidlertid lovforslaget om trafficking, som demokratiske senatorer har satt seg imot. Til CNNs «State of the Union», uttalte McConnell på søndag at en eventuell fillibuster i voteringen over trafficking vil forsinke innsettelsen av Lynch. Han presiserte at dette ikke var en trussel, men simpelthen en praktisk realitet. Nå hevder imidlertid Durbin at dette snarere er et direkte spark mot Lynch: «Why has the Senate Republican leadership decided to target this good woman and to stop her from serving as the first African-American attorney general of the United States of America? There is no good reason». Kommentarene fra Durbin har vekket harme blant republikanske senatorer. Politico har mer.

  I den endelige voteringen over justisministerinnsettelsen antas det at Lynch enstemmig vil godkjennes av demokratiske senatorer. Dermed trenger hun ytterligere fire stemmer for å bli godkjent i Senatet, slik Politico oppsummerer stemmegivningen. De republikanske senatorene Jeff Flake (Arizona), Susan Collins (Maine), Lindsey Graham (South Carolina) and Orrin Hatch (Utah) har alle hintet om at de vil godkjenne Lynch. Dermed er det ventet at Lynch vil bli godkjent som justisminister, og at det eneste som gjenstår er en formell avstemming.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også